Ordinul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial, referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţii religioase în contextul pandemiei, care este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România, a determinat Biserica Ortodoxă Romană (BOR) să facă următoarele precizări: 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 501, ediția print

„Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioşii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralităţii religioase care defineşte relaţia democratică a statului român cu toate cultele din România. Măsurile sanitare specifice menţionate în Ordin cu privire la obiectele de cult sunt următoarele: 1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. 2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse.
Obiectele de cult menţionate la punctul 1 sunt acelea pe care unii credincioşi le ating în semn de veneraţie faţă de Dumnezeu, faţă de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc.) sau faţă de prezenţa sacrului în obiecte semnificante religios în spaţiul credinţei oamenilor din toate cultele şi religiile. Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriţei comune, la împărtăşirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox. Recent, două instanţe judecătoreşti din Constanţa şi Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase“, că „împărtăşirea mai multor persoane cu aceeaşi linguriţă nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2“ şi că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare“, precizează BOR, conform Agerpres.ro.