Evidenţa populaţiei din Buftea, pe mâna delapidatoarei din primărie

În atenţia DNA,

Face ce face primarul din Buftea şi reuşeşte să ne capteze atenţia. De data aceasta este vorba despre un fapt incredibil, unicat probabil în administraţia locală din România şi de oriunde. Citiţi şi vă cruciţi.

Mare ne-a fost mirarea atunci când am ­aflat că din banii strânşi din taxele şi impozitele plătite de cetăţenii din Buftea s-au evaporat circa 6,4 miliarde de lei vechi. Jaful nu s-a produs ca în filmele cu gangsteri, ci ca într-un film cu proşti, sau mai degrabă pentru proşti. Conform spuselor primarului Ion Stoica, casiera şefă Elena Tănase ar fi ciordit în mod constant, timp de doi ani, printr-un sistem brevetat la Primăria Buftea: anularea chitanţelor şi fal­sificarea centralizatoa­relor. Culmea, în toată această perioadă au avut loc mai multe audi­turi interne, ba chiar şi un control al Curţii de Con­turi, dar nimeni nu a des­co­perit nimic. Primarul spune că într-o zi cu soare, pe când se plimba el, aşa, agale prin birourile subordonaţilor, ar fi văzut cu ochiul său exer­sat în fărădelegi cum pe biroul casierei şefe Tănase stătea stingheră o chitanţă anulată, ce nu era însoţită şi de original. L-ar fi rugat apoi pe şeful de la serviciul econo­mic  din stabiliment să verifice ce se întâmplă şi aşa s-ar fi constatat delapidarea. A urmat, zice tot edilul, o amplă anchetă internă. Aşa spune primarul. Noi, ceva mai suspicioşi, am înclina să credem că Stoica a vrut iniţial să muşamalizeze tărăşenia, dar când cineva din interior a sifonat şi întreaga istorie a apărut pe net, edilul a fost nevoit să cheme Poliţia. În mod normal, putea să sune şi la 112 din prima secundă, dar nu, primarul Stoica este un om curios, aşa că a cercetat cu personalul din subordine ce, cum şi mai ales cât s-a furat din banii încasaţi.

Stoica vrea să pună batista pe ţambal

A venit deci Poliţia română, care pa­sămite a mai cercetat odată furăciunea. Acum, crede edilul, dosarul ar fi undeva printr-un fişet de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Cât o priveşte pe autoarea ingineriei, identificată de Stoica personal în persoana Elenei Tănase, aceasta a păţit-o rău de tot: a fost mutată disciplinar, unde credeţi, la serviciul de evidenţa populaţiei din cadrul aceleiaşi primării Buftea. Deci tanti cu pricina este prinsă cu mâna până la cot în borcanul cu miere, nu face nici măcar o zi de arest preventiv şi lucrează bine-mersi în instituţia pe care a muls-o ani de zile cum a vrut muşchii ei. Toate indiciile ne fac să credem că primarul din Buftea nu vrea cu nici un chip ca dosarul să iasă de pe raza oraşului pe care îl păstoreşte. Ce este şi mai ciudat, faptul că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea nu şi-au declinat competenţa. Conform legii, în funcţie de cuantumul prejudiciului dosarul se duce la un organ ce ţine de o instituţie mai mică, sau la o alta superioară. Ori în cazul de faţă, speţa ţine fix de DNA, fiind vorba de o sumă de circa 150 de mii de euro. Stoica şi avocatul primăriei îşi asumă totuşi marele merit de a fi stopat la timp divorţul dintre soţii Tănase, spunând că după despărţirea legală Elena ar fi încercat să treacă toată averea pe numele soţului.

Cetăţeni din Buftea, verificaţi-vă conturile

Am putea pune pariu că dosarul nu va depăşi graniţele Republicii Buftea, pentru motive ce par destul de clare. Da­că Elena Tănase ar intra pe mâinile procu­rorilor anticorupţie, probabil că ar ciripi ca o rân­dunică primăvara şi ju­mătate din funcţionarii de la primărie, cu Stoica în frunte, s-ar duce direct la mititica. Cel puţin aşa spune logica, date fiind antecedentele Elenei Tănase, căci altfel nu prea se explică decizia edilului din Buftea de a o muta la serviciul de evidenţa persoanelor în loc să o demită pur şi simplu. Dealtfel Stoi­ca ne-a declarat spăşit că nu a dat-o afară din aparatul primăriei pe motiv că aceasta ar fi putut ulterior să dea primăria în judecată şi cu siguranţă câştiga procesul, urmând să revină pe funcţie. Domn’primar, nici mama Omida nu le nimerea mai bine, parol! Cum să pui la evidenţa populaţiei exact persoana care a jumulit constant casieria primăriei? Dacă se apucă doamna cu pricina să se joace cu CNP-urile oamenilor? Poate i-o lipsi femeii vreo plasmă, ceva mobilier, sau poate că are nevoie de un credit pe motiv că aseară a visat cum că se dădea cu un Ferrari roşu pe uliţele din oraş? Însă cum în Republica Buftea totul este posibil, iată că în loc să ajungă în instanţă, pen­tru a i se constata, sau nu, vinovăţia, madam Tănase are pe mână întreaga evidenţă a populaţiei din oraş. Oameni buni, verificaţi-vă conturile, iar dacă prin absurd vă treziţi că încep să vă vină rate la vreo bancă pentru împrumuturi de care nu aveţi habar, să nu vă mire.