Lista unităților de învățământ ilfovene care au rămas în online
Vacanța forțată, decisă de autorități pe fondul creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri și decese din cauza COVID-19, a luat sfârșit, iar unii elevi au revenit la școală cu prezență fizică, alții în format online. Pentru cei dintâi, școală față în față este posibilă, indiferent de rată de incidență a cazurilor de COVID-19 din localitate, dacă în respectiva unitate de învățământ, procentul angajaților care s-au vaccinat este mai mare de 60%.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 574
Așadar, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, referitoare la modul de desfăşurare a cursurilor – cu prezenţă fizică sau online – în funcţie de procentul de vaccinare anti-COVID a personalului care lucrează într-o unitate de învăţământ, Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății privind aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările şi completările ulterioare, a fost, din nou, modificat. Acesta stabilește că desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat și desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat.
De asemenea, cursurile se desfășoară cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţile de învăţământ special, indiferent de procentul de vaccinare al personalului.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că, în situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare în rândul dascălilor este de peste 60%, va exista în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor online. ”În situaţia în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursă umană – număr semnificativ de profesori carantinaţi sau infectaţi sau există probleme de infrastructură – va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul şcolii să se formuleze o cerere (…) pentru ca şcoala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%“, a explicat Sorin Cîmpeanu. El a mai adăugat că, la un caz de infectare cu SARS-CoV-2 apărut într-o clasă, cursurile cu prezenţă fizică se vor suspenda, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele dintr-o unitate de învăţământ au cazuri de elevi bolnavi de COVID-19 cursurile vor trece în online, în toată școala.
Școală online, pentru procent de vaccinare sub 60%
Inspectoratul Școlar Județean Ilfov raporta pe 5 noiembrie 2021, sub pragul de vaccinare de 60%, următoarele unități școlare care, de luni, 8 noiembrie, au reluat cursurile în format online:
= Șc. Gim. Nr. 1 (57,57%), Berceni,
= Grădinița Nr. 1 (47,44%) și Șc. Gim. Nr. 1 (53,57%), Bragadiru,
= Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Filofteia” (39,13%), Brănești,
= Grădinița ”Căsuța copilăriei” (50%), Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” (54,43%), Șc. Gim. Nr. 1 (56,41%), Buftea,
= Grădinița ”Degețica Royal Palace” (30,43%), Chiajna și Grădinița ”International Kids Academy” (22,22%), Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna” (52,31%) și Șc. Prim. ”International Kids Academy” (22,22%), Roșu, Chiajna,
= Șc. Gim. ”Prof. Ion Vișoiu” (56,16%), Chitila,
= Șc. Gim. Nr. 1 (54,55%), Ciolpani și Șc. Prim. ”Agatonia” (33,33%), Piscu, Ciolpani,
= Șc. Prim. ”Paintbrush” (22,22%), Corbeanca,
= Șc. Gim. Nr. 1 (55,76%), Cornetu,
= Șc. Gim. Nr. 1 (58,62%), Dărăști-Ilfov,
= Șc. Gim. Nr. 1, Dobroești (35,29%), Șc. Gim. Nr. 2 (41,4%), Fundeni, Dobroești,
= Liceul Tehnologic ”Vintilă Brătianu” (48,18%), Dragomirești-Vale,
= Șc. Gim. Nr. 1 (54,55%), Găneasa,
= Șc. Gim. ”Mihai Eminescu” (52,94%), Ghermănești și Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” (54,55%), Snagov,
= Șc. Gim. Nr. 1 (54,84%), Glina,
= Șc. Gim. Nr. 1 (42,62%), Gruiu,
= Șc. Gim. Nr. 1 (53,33%), Mogoșoaia,
= Grădinița Nr. 1 (50%), Șc. Gim. Nr. 1 (56,36%), Pantelimon,
= Grădinița ”Casa bunicilor” (37,50%), Liceul Teoretic Nr. 1 (27,78%), Șc. Gim. Nr. 2 (48,57%), Periș,
= Șc. Gim. Nr. 1 (55,26%), Petrăchioaia,
= Șc. Gim. Nr. 3 (56,81%), Popești-Leordeni,
= Șc. Gim. Nr. 1 (53,66%), Ștefăneștii de Jos,
= Șc. Gim. Nr. 2 (48,68%), Tamași, Corbeanca,
= Liceul Teoretic ”Alexandru Rosetti” (56%), Vidra,
= Grădinița ”Tinkerbell” (20%) și Șc. Gim. ”Discovery” (53,33%), Voluntari.
Tot în online vor funcționa și Școala Postliceală Sanitară ”Dr. Luca”, Cernica și Colegiul Silvic ”Theodor Pietraru”, Brănești.
Sindicatele reacționează
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au solicitat Guvernului să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați.
”Această decizie ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție. Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situația actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID-19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor. (…) În plus, apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății. Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare. Asemenea măsură – de afișare pe site-ul unităților de învățământ – a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR. Mai mult, (…) potrivit dispozițiilor Legii 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-CoV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament și niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal. Mai mult, nu trebuie uitat că un procent semnificativ de salariați din învățământ, au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca și numărul de salariați care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecțiuni preexistente sau a unor contraindicații medicale”, apreciază sindicaliștii.