Hram la Ciolpani, de Sfânta Maria

Sute de credincioşi, din Ilfov şi din împrejurimi, au adus laudă şi închinăciune Maicii Domnului, pe 15 august, la Mănăstirea Ţigăneşti, din Ciolpani.

Maica Domnului a fost lăudată şi prăznuită în chip luminos, la Ciolpani. Un sobor de preoţi condus de părintele arhimandrit Chiril, delegat al Preafericitului Părinte Da­niel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi maicile care vieţuiesc în lăcaşul sfânt de la Ciolpani au săvârşit o slujbă frumoasă şi grandioasă, în cinstea Maicii Domnului, protectoarea comunei şi a localnicilor.

Sute de credincioşi au participat, cu evlavie, la rugăciunile inimii şi la cântările înălţate Sfintei sfintelor, pe 15 august, la hramul prilejuit de adormirea şi mutarea Maicii Domnului la ceruri.

Cu mic cu mare, credincioşii s-au rugat şi s-au închinat cu dreaptă credinţă Preacuratei Fecioare Maria, născătoarea de Dumnezeu. Copii, tineri şi bătrâni şi-au deschis inimile şi, cu bucurie în suflete, i-au adus mulţumire Maicii Domnului pentru binefacerile primite.

Plini de nădejde, aceştia
i-au cerut să le dea sănătate şi să-şi reverse asupra lor darurile sfinte ale bunătăţii, ale dreptăţii şi binecuvântării sale.

„Într-o lume în care sunt puse în valoare păcatele, Maica Domnului este un model de răbdare, bunătate, iubire şi smerenie pentru creştinii contemporani. Ea ne arată o lume plină de virtuţi.  A fost înviată  şi înălţată la cer precum Mântuitorul Iisus Hristos. Mă bucur că mă aflu astăzi, aici, la hramul mănăstirii Ţigăneşti din Ciolpani, ca împreună să o lăudăm, să o preamărim şi să o slăvim pe Maica Domnului.

Mă bucur că Preafericitul părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, m-a delegat să transmit cuvintele sale de aleasă preţuire şi binecuvântare maicii stareţe, stavrofora Eufimia şi soborului şi tuturor celor ce s-au ostenit să organizeze acest praznic împărătesc, în marea zi a mutării la cer a Maicii Domnului.

Dumneavoastră,  drept măritori creştini, vă doresc  să urmaţi pilda Maicii Domnului, să nu o întristaţi cu păcatele şi să aveţi încredere în puterea rugăciunilor pe care i le adresaţi. Să fiţi siguri că rugăciunile adresate ei nu sunt niciodată refuzate de Fiul său, Iisus Hristos. Lăudaţi-o şi cereţi-i cele de cuviinţă, căci rugăciunile  dvs. nu vor rămâne neascultate! Aceasta este cea mai mare sărbătoare care încheie anul bisericesc. Vedeţi dvs.? Biserica ortodoxă română a rânduit ca anul bisericesc să înceapă cu o sărbătoare închinată  Maicii Domnului,  Naşterea şi să se încheie tot cu o sărbătoare în cinstea sa, Adormirea.

 Acest lucru nu este întâmplător. Maica Domnului  este născătoarea de Dumnezeu şi a trăit aceeaşi viaţa ca şi Fiul Sfânt, Iisus Hristos‘‘, a spus părintele arhimandrit Chiril, în cuvântul său de învăţătură.

Stavrofora Eufimia, stareţa Mănăstirii Ţigăneşti din Ciolpani: „Prohodul Adormirii Maicii domnului a fost creat la Mănăstirea Ţigănești de către maica Epiharia. Mulţumim pentru cuvintele înălţătoare şi de zidire sufletească adresate de părintele arhimandrit Chiril de la Mănăstirea Antim, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel!

 Astăzi, în zi de mare sărbătoare, au fost alături de noi şi părintele Calinic şi părintele Alin, care fac parte  din familia noastră monahală, ca şi părintele Casian. Aseară, s-a înconjurat sfânta biserică cu epitaful Maicii Domnului purtat pe umeri de preoţi. Astăzi a fost o slujbă cerească. Prohodul care s-a cântat la Adormirea Maicii Domnului a fost săvârşit de maica Epiharia, în mănăstirea noastră, aici, la Ţigăneşti.

Mă bucur când văd tot mai mulţi oameni în biserică, oameni cu o credinţă tot mai puternică.

 

Mă bucur că lumea iubeşte mântuirea‘‘, a spus,  smerită şi plină de virtuţi, stavrofora Eufimia, stareţa Mănăstirii Tigăneşti.