Duminică, 20 iunie. Sărbătoarea închinată Pogorârii Duhului Sfânt ne-a readus în minunatul colț de Rai de la Mănăstirea Pasărea, la marele Praznic Împărătesc. Aici, într-o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească, un ales sobor de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal, ne-a mângâiat sufletele și ne-a încântat inimile cu o slujbă impresionantă, frumoasă și grandioasă, care ne îndemna să ne îmbogățim în Dumnezeu pentru a ne încununa viața cu iubire și împlinire.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 554
În Duminica Mare, a Cincizecimii, Mănăstirea Pasărea și-a sărbătorit hramul istoric. Ca de fiecare dată, am regăsit biserica împodobită cu o mulțime de flori înmiresmate și obiecte de cult prețioase, care aveau să o transforme într-o scară ce făcea legătura dintre Cer și Pământ, dintre rugători și Duhul Sfințitor. Respectând măsurile de siguranță împotriva răspândirii noului coronavirus, credincioși de toate vârstele s-au adunat în sânul sfântului lăcaș unde s-au rugat cu credință și recunoștință, au cântat și au adus slavă lui Dumnezeu, ore în șir. Momente bune și parcă și Cerul a plâns a bucurie. Norii au adus, pentru toată lumea, picuri de speranță în aceste vremuri de restriște prin care trecem. Printr-o slujbă de înnobilare a sufletului, preoții slujitori și maicile care au dat răspunsurile la strană ne-au făcut să simțim căldura ce ne aduce mai aproape de frumusețea și măreția legăturii autentice cu Divinitatea, amintind astfel, de Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli. Cuvântările Preasfințitului Ieronim Sinaitul, delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost pentru noi toți o bogată comoară de învățăminte. Să ne rugăm neîncetat ca Sfântul Duh să sălășluiască în noi, pentru că El, cea de-a Treia Persoană a Sfintei Treimi, ne curățește sufletul, ne luminează mintea și ne ajută în toate faptele noastre bune. “Iubiți credincioși, aceasta este o duminică foarte importantă, în care ne-am rugat ca Dumnezeu să ne șteargă fiecăruia păcatele. Ne-am rugat pentru cei ce au plecat din lumea acesta, ca Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească, iar pe noi să ne povățuiască la o viață de jertfă ca aceea pe care au avut-o Sfinții Apostoli, devenind în această lume secularizată propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu, ai credinței noastre strămoșești și ai tuturor valorilor care prin Duhul Sfânt ne-au adus până la timpul prezent. Simbolul pe care îl veți lua acasă, reprezentând o ramură verde (n.r. – ramura de nuc care a căpătat puteri tămăduitoare prin sfințirea de către slujitorii Domnului) să reprezinte prospețimea sufletului dvs. care să aducă roade nesfârșite de bunătate în Hristos, în Părintele Ceresc, dar mai ales, în Duhul cel Sfânt, care este sfințitorul și povățuitorul vieții noastre”, le-a spus credincioșilor, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
Biserica, superbă ca o Împărăteasă a Maicii Domnului
Îmbrăcat în portul popular moldovenesc, un înger pe nume Mariana Maloș, care a venit tocmai de pe plaiurile bucovinene, a înfrumusețat, și mai mult, slujba de la Mănăstirea Pasărea, cu vocea-i caldă și cristalină care ne-a pătruns până în adâncul sufletului. “Fata cu ulciorul, care poartă-n lume dorul”, așa cum este cunoscută de iubitorii de muzică bisericească și folclor, a adus aici un adevărat tezaur al creației populare tradiționale, la care a muncit cu dăruire de sine, încă din copilărie. “Am venit cu toată dragostea și bucuria, la Mănăstirea Pasărea. Mă aflu aici pentru prima oară și sunt profund impresionată. Am venit să mă rog în acest sfânt lăcaș, iar bucuria a fost și mai mare pentru că am ajuns la hramul bisericii acestei mănăstiri. Am avut și bucuria și binecuvântarea Maicii Starețe Stavrofora Mihaela ca să și cânt pentru credincioșii din biserică. Astăzi am cântat o cântare închinată Sfintei Treimi – “Slăvită fii Sf. Treime” și “Vei veni Iisuse, știu că vei veni”. După ce enoriașii s-au împărtășit, am cântat “La Tine vin Măicuță” și “Sub o salcie pletoasă”. Sărbătoarea de aici a fost foarte frumoasă, cu mulți rugători, măicuțele sunt rugătoare și cu evlavie la Maica Domnului. Sărbătoarea a fost o binecuvântare, iar biserica pot să spun că a fost o Împărăteasă a Maicii Domnului”, ne-a spus, cu lacrimi de bucurie și recunoștință, îndrăgita artistă Mariana Maloș.
Florile recunoștinței, pentru un dar neprețuit
“Preasfinția voastră, cu aleasă prețuire vă mulțumim pentru frumoasa, eleganta și duhovniceasca slujire, dar mai ales, pentru cuvântul de învățătură care a ajuns la sufletele tuturor! Vă oferim florile recunoștinței, în semn de prețuire și rugăm pe Sfânta Treime să vă dăruiască ani binecuvântați, cu pace, cu sănătate în slujirea Bisericii și a neamului nostru românesc. La mulți ani!”, a spus Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache.
Mănăstirea Pasărea, un tezaur de fapte bune și iubire
După o zi în care am simțit cum lumina vindecătoare a pătruns în interiorul nostru, am plecat acasă cu bucuria unei sărbători memorabile și, mai ales, mult mai bogați spiritual.
Mănăstirea Pasărea este un loc sfințitor, ce se înalță semeț pe malul lacului cu același nume și dăinuie în liniștea piesajului pitoresc al comunei Brănești. Prin grija Stavroforei Mihaela Costache, Stareța lăcașului monahal și a celorlalte maici ce viețuiesc în sfânta așezare, mănăstirea a devenit un colț de Rai. An de an, credincioși din toate colțurile țării vin aici ca să se reculeagă. Sfânta biserică adăpostește moaștele a 14 sfinți împreună cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanasa. Pelerini de pretutindeni se întâlnesc aici cu Dumnezeu și găsesc răspunsuri la întrebările care îi frământă. Nici nu este de mirare. Soborul Mănăstirii Pasărea își desfășoară întreaga activitate liturgică, duhovnicească, administrativă, socială și culturală având la bază respectarea valorilor tradiționale și morale ale monahismului ortodox românesc. Moștenirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica este păstrată și transmisă din generație în generație, cu multă dăruire și jertfă.