Șase candidaţi vor fotoliul de primar la Bragadiru, iar la Găneasa se întrec la urne cinci candidaţi

Peste 25.000 de alegători sunt așteptați la urne în județul Ilfov, pe data de 27 iunie, pentru a-și alege din nou primarii la Bragadiru și Găneasa. Șase candidați aspiră la fotoliul de primar al orașului Bragadiru, în urma alegerilor locale parțiale, iar pentru funcția de primar al comunei Găneasa, s-au înscris în cursa electorală cinci candidați.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 554, ediția print 

 

Potrivit datelor puse la dispoziția publicului de Autoritatea Electorală Permanentă, patru formațiuni politice și-au desemnat candidat pentru funcția de primar al orașului Bragadiru, iar acestora li s-au alăturat și doi candidați independenți, pentru alegerile locale parțiale din 27 iunie 2021. La Bragadiru, au intrat în lupta electorală două femei și patru bărbați. Conform ordinii de înscriere pe buletinul de vot, stabilite în urma efectuării tragerii la sorți din data de 14 iunie, de către președintele Biroului Electoral de Circumscripție Locală nr. 1 Bragadiru, Partidul Național Liberal (PNL) mizează pentru câștigarea bătăliei electorale pe Gabriel Lupulescu, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) l-a desemnat pe Costin Ioniță, Alianța Împreună Pentru Bragadiru o propune pe Teodora – Alexandra Desagă, iar Partidul Pro România mizează pentru funcția de primar pe Cornel Faris. Ca independenți candidează Ionuț – Cristian Scarlat și Feny – Cornelia Tabacu.

La Găneasa, pentru alegerile locale parțiale din 27 iunie 2021, au intrat în lupta electorală cinci candidați – o femeie și patru bărbați, nefiind înregistrat pe lista de candidaturi niciun candidat independent. Conform ordinii de înscriere pe buletinul de vot, stabilite în urma efectuării tragerii la sorți din data de 14 iunie de către președintele Biroului Electoral de Circumscripție Locală nr. 27 Găneasa, Partidul Național Liberal (PNL) l-a desemnat pe Raul Gabriel Niculae, Partidul Social Democrat (PSD) mizează pe Alexandru Mihăiță – Poenaru, Partidul Uniunea Salvați România a desemnat-o pentru funcția de primar al comunei Găneasa pe Alexandra – Monica Șania – Nicoleascu, Partidul Mișcarea Populară mizează pe Robert Toma, iar Partidul PRO România speră să câștige fotoliul de primar al comunei cu Nicolae Sutaru.

Potrivit prevederilor legale, este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație. În cazul unui nou tur de scrutin, acesta ar avea loc pe 11 iulie 2021. Operațiunile electorale se vor desfășura similar celor din primul tur de scrutin.

Pentru Ilfov vor funcționa 19 secții de votare

Potrivit datelor puse la dispoziția publicului de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la modul de organizare a alegerilor locale parțiale din data de 27 iunie 2021, în orașul Bragadiru sunt înregistrați 21.740 de alegători, iar în comuna Găneasa sunt așteptați la vot 4.096 alegători.

De asemenea, AEP a anunțat că în orașul Bragadiru vor fi organizate 14 secții de vot la Școala Gimnazială Nr. 1 – Șoseaua Alexandriei, Nr. 243A, Școala Nr. 3 – Strada Unirii, Nr. 85, SC GAD Special Construct SRL – Strada Verii, Nr. 40, Bloc F4, la Grădinița cu program prelungit Nr. 3 – Strada Coralului, Nr. 2 și la Spațiul comercial din Șoseaua Alexandriei (D), Nr. 49.

Pentru comuna Găneasa, AEP a prevăzut organizarea a 5 secții de vot la Școala Găneasa – Strada Ștefan cel Mare, Nr. 43, Școala Moara Domnească – localitatea Moara Domnească, Strada P. Kontszbuie, Nr. 4, Școala Cozieni – localitatea Cozieni, Strada Mânăstirii, Nr. 2A, la Școala Gimnazială Nr. 3 Șindriliţa – localitatea Șindrilița, DN2 București-Urziceni, Nr. 22 și la Școala Piteasca – localitatea Piteasca, Strada Revoluției, Nr. 43A.

Votul, în intervalul 7.00 – 21.00

Au dreptul să participe la alegeri, duminică 27 iunie 2021, în intervalul 7.00 – 21.00, toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor legii. Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.

Condiții pentru urna specială

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În acest mod pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea în care se află secția de votare. Cetățenii Uniunii Europene aflați în aceeași situație pot vota, sub condiția îndeplinirii, după caz, a cerințelor prevăzute de art. 21 alin. (1), art. 23 alin. (1) sau art. 24 alin. (1) și (2) din Legea nr. 115/20153. Aceleași dispoziții se aplică și pentru persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, în măsura în care se solicită această modalitate de vot. În aceste condiții pot vota numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a circumscripției electorale comunale, orășenești sau municipale în care au loc alegeri. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de președintele biroului electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existente la secția respectivă. Extrasul se semnează de către președinte și se ștampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secție.

AEP subliniază informațiile importante și prin intermediul unui material video

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că pune la dispoziţia alegătorilor un clip video despre exercitarea dreptului de vot la alegerile locale parţiale din data de 27 iunie.

În material se men­ționează, între altele, că trebuie purtată masca de protecţie în secţiile de vot și se va putea vota și cu un act de identitate românesc care a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021. Cetăţenii UE înscriși în lista electorală complementară pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea, se precizează în clipul de informare. Clipul video cuprinde și informaţii privind modul în care se desfășoară procedura de vot. Astfel, alegătorii vor trebui ca, în faţa operatorului de calculator, să-și îndepărteze masca de protecţie pentru identificare, să semneze lista electorală, apoi să preia, de la membrii secţiei de votare, buletinul de vot și ștampila, iar după exercitarea dreptului de vot, să restituie ștampila.

Materialul video poate fi vizionat pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook a Autorităţii Electorale Permanente, fiind disponibil la următorul link: https://youtu.be/opGSY7CezN0, precizează AEP într-un comunicat.

Președintele AEP, Constan­tin-Florin Mituleţu-Buică, transmite un apel către alegători să se informeze corect cu privire la exercitarea dreptului de vot la aceste alegeri și să consulte paginile de internet ale Autorităţii, www.roaep.ro, https://partiale2021.roaep.ro/, canalul de YouTube și pagina de Facebook.

IMPORTANT!

Alegătorii români își pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ teritorială de domiciliu sau de reședință, după caz, numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:  cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

ATENȚIE! Nu se votează în baza pașaportului turistic!