Praznicul închinat Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor, a adunat în curtea Catedralei Patriarhale de pe Colina Bucuriei mii de oameni, la racla cu sfintele moaște. Respectând regulile de protecție împotriva noului coronavirus, credincioșii din București s-au rugat și au asistat la slujbele săvârșite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu soborul arhieresc.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 523, ediția print

Cu acest prilej, Patriarhul României i-a îndemnat pe credincioși să nu transforme încercările din viața lor într-un prilej de răzvrătire, ci într-o ocazie de îndreptare. „Am remarcat că unul din protopopii de la Vălenii de Munte spunea: «Noi am adus aici, la pelerinajul de la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, daruri alimentare pentru pelerinii bucureşteni. Le-am spus credincioşilor noştri să rămână să se roage în bisericile de acasă, pentru că nu pot participa la acest hram, însă cerem pelerinilor bucureşteni să se roage şi pentru credincioşii noştri care nu au putut participa». Deci, această frăţietate s-a arătat în mod spiritual, duhovnicesc, prin rugăciune şi prin fapta bună, printr-un gest de iubire frăţească. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca orice încercare în viaţa noastră să nu fie prilej de răzvrătire, ci prilej de îndreptare şi de mai multă apropiere de Dumnezeu şi de semeni. Dacă încercările în viaţă ne apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciune şi de semenii noştri prin fapte bune, atunci primim o binecuvântare deosebită – aceea a gândirii înţelepte şi binefăcătoare“, a spus Patriarhul Daniel, la finalul Sfintei Liturghii oficiate la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală. 

Patriarhul României, mulțumiri credincioșilor pentru răbdare și înțelepciune

În predica sa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că „lumea l-a cinstit pe Sfântul Dimitrie mai ales în anii grei ai comunismului, când Biserica era persecutată”. (…) Prin aceasta vedem că «Dumnezeu nu se lasă batjocorit», după cum spune Sfântul Apostol Pavel (Galateni 6:7). Fraților, Dumnezeu nu se lasă batjocorit”, a explicat Părintele Patriarh. „El este îndelung-răbdător, dar este și drept. Mai întâi iubirea Sa milostivă copleșește dreptatea Sa. Dreptatea Sa se arată atunci când El dorește îndreptarea oamenilor, folosind uneori și medicamente amare, nu numai dulci pentru îndreptarea oamenilor și așa îngăduie ca ei să fie certați cu diferite încercări”. De asemenea, acesta le-a mulţumit „în modul cel mai călduros” pelerinilor prezenţi în zilele Sfântului Dimitrie pe Dealul Mitropoliei, care au respectat regulile sanitare impuse de pandemia de COVID-19. „Vă mulţumim şi pentru răbdare, dar şi pentru înţelepciune, pentru că, în mod exemplar, aţi arătat multă disciplină, multă rânduială. (…) Şi noi am constatat că în această situaţie dificilă, care n-a mai fost în anii trecuţi, de pandemie, credincioşii ­s-au adaptat, au respectat regulile sanitare cerute de autorităţi, au păstrat distanţa fizică sanitară şi, desigur, au purtat mască, au fost foarte înţelegători”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto: Basilica.ro