Pentru prima dată în istoria Bisericii, pelerinajul la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Catedrala Mitropolitană din Iași, nu va mai fi accesibil tuturor credincioșilor care doreau cu ardoare să se roage și să închine Ocrotitoarei Moldovei, în așteptarea unei mângâieri, în lipsuri și nevoie. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 520, ediția print

Anul acesta, Cuvioasa Parascheva va fi prăznuită în Catedrala de la Iași doar cu o slujbă specială, care va fi săvârșită de clerici în ziua de 14 octombrie. Decizia a fost luată de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ca măsură de limitare a răspândirii noului coronavirus. Astfel, accesul în curtea Catedralei se va face doar cu buletinul. Prin urmare, persoanele care nu locuiesc în județul Iași nu vor putea intra în curtea lăcașului de cult. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis că Arhiepiscopia Iașilor va stabili un perimetru delimitat pentru acest praznic. În perimetrul respectiv trebuie păstrată distanța de minimum 1,5 m între persoane, purtarea măștii de protecție este obligatorie, iar pelerinii nu pot avea contact cu racla cu moaștele Sfintei Parascheva. 

Patriarhul României, apel la coresponsabilitate și cooperare pentru a evita constrângeri excesive

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române consideră măsura ca fiind disproporționată și discriminatorie. În acest context, Patriarhul României face apel la coresponsabilitate și cooperare pentru a evita constrângeri excesive. „Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română. Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare. Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios. Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, spune Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.