Weekendul care a trecut a fost unul extrem de emoționant din punct de vedere spiritual, pentru ilfoveni și nu numai, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel participând vineri, 6 august 2021, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Cernica, cu ocazia unuia dintre hramurile ctitoriei Sfântului Calinic, iar duminică, 8 august 2021, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Pasărea.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 561
”Fiecare biserică ortodoxă este un Tabor, un loc în care ne întâlnim cu Hristos, în care pregustăm slava Împărăției Cerurilor prin Sfintele Taine și ne pregătim pentru înviere, pentru bucuria comuniunii veșnice în iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”, a spus Patriarhul Daniel la hramul de vară al Mănăstirii Cernica, potrivit Basilica.ro.
Iar la finalul Sfintei Liturghii oficiate la Pasărea, Întâistătătorul Bisericii noastre a enumerate, potrivit Ziarului Lumina, învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din Evanghelia duminicii: ”În primul rând, vedem că Domnul nostru Iisus Hristos ascultă cererea celor infirmi sau bolnavi, care Îl caută pe El. În al doilea rând, vedem că pentru vindecarea de orice boală este nevoie de credinţă puternică din partea celui bolnav sau din partea celor care îl îngrijesc pe cel bolnav: membri ai familiei sau prieteni. În al treilea rând, Evanghelia ne arată că cei doi orbi din Capernaum care au fost vindecaţi, îndată după vindecare au devenit recunoscători şi vestitori ai lui Iisus în tot ţinutul acela, ei au devenit misionari. În al patrulea rând, învăţăm că predicarea Evangheliei Împărăţiei cerurilor trebuie însoţită de fapte ale iubirii milostive, mai ales de fapte de milostenie faţă de cei bolnavi”.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit vineri 34 de ani de când este monah.
Patriarhul a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria în ziua de 6 august 1987. A primit numele Daniel şi l-a avut naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie. Câteva zile mai târziu, în 14 august, a fost hirotonit ierodiacon, iar în 15 august ieromonah.
În timpul misiunii sale, atât în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cât şi în cea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a pledat pentru o reînnoire a monahismului şi a încurajat obştile monahale să pună accent pe ospitalitate, cateheză, pe activităţile duhovniceşti şi administrative.
Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu