Statul ne arde
2013 va fi, de departe, cel mai greu an pentru români. Încă din prima zi plătim mai mult cu 10% pentru energia electrică. În următoarele luni, însă, vom fi nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunare şi pentru gazele naturale, impozitele şi taxele la Fisc etc. Uite la ce majorări de preţ să te aştepţi până la finele anului!
Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele sunt indexate o dată la trei ani, fiind luată în calcul evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, la finele anului trecut, Guvernul a decis majorarea taxelor şi impozitelor pe 2013 cu 16,05%.
De asemenea, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat cu doar câteva zile înainte de a intra în noul an, o majorare a prețului energiei cu 10%. Vei plăti şase procente în plus din cauza creșterii unor costuri de producţie şi restul de patru procente, pentru că statul a suplimentat ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă prin sistemul certificatelor. În final, în calitate de consumator vei ajunge să achiţi facturi mai mari cu 10%. Asta înseamnă că, dacă până acum plăteai în medie 40 de lei pe lună pentru un consum de 100 KWh, pe viitor vei achita 44 de lei. Aceşti 4 lei pe care îi vei da în plus, vor reprezenta majorarea pe care o va percepe ANRE pentru asigurarea producţiei. Noile reglementări în domeniul energiei electrice se aplică atât persoanelor fizice, cât și proprietari-lor de companii și instituţiilor publice.
Şi preţul gazelor naturale este programat să crească semnificativ. Dacă, de la 1 iulie trebuie să te pregăteşti să plăteşti cu 8% mai mult în fiecare lună, din data de 1 octombrie factura la întreţinere îţi va fi umflată bine, preţul gazelor româneşti crescând cu încă două procente. Până la finele anului în curs, vei ajunge să plăteşti cu până la 10% în plus. Dar, numai în cazul în care eşti consumator casnic. Dacă te încadrezi în categoria consumatorilor care nu sunt casnici, până la sfârşitul lui 2013, vei achita cu circa 18% mai mult.
Nici tarifele de la pompă nu sunt trecute cu vederea. Accizele la motorină vor creşte de la 302,5 euro pe mia de litri, la 316 euro. Asta pentru că, potrivit graficului asumat prin documentul de poziţie adoptat în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, trebuie să ajungem la nivelul minim al accizelor. Odată cu majorarea tarifelor la combustibil, aşteaptă-te şi la o creştere a preţului alimentelor şi a articolelor de îmbrăcăminte/încălţăminte.
Ceaşca de cafea de la primele ore ale zilei, care până acum părea a fi un binemeritat răsfăţ, din 2013 ar putea deveni un lux. Şi pentru pachetul de cafea vei plăti mai mult cu 2 lei. Majorarea accizelor şi deprecierea leului în faţa euro va creşte considerabil costul cafelei.
Ţigările te ușurează de încă 50 de bani la pachet
Dacă eşti fumător, viciul te va arde tot mai tare la buzunare. Comercianţii au scumpit tutunul chiar din primele zile ale anului. Mai exact, preţul unui pachet de ţiga-rete s-a majorat cu 50 de bani.