Peste 250 de specialiști din 30 de țări s-au reunit vineri, 8 octombrie, la cea de-a 25-a ediție a Conferinței Internaționale Bioceramics. Evenimentul a fost organizat în premieră în România, de către Societatea Internațională pentru Ceramică în Medicină (ISCM) și Societatea Română de Biomateriale (SRB). 

Experții în sănătatea dentară și ortopedică, care au participat la Conferința Internațională Bioceramics, ne-au adus vești bune! În viitorul apropiat, vom beneficia de tratamente dentare și ortopedice inovatoare. De pildă, ne vom spăla pe dinți cu pastă care conține nanoparticule ceramice (de tip Bioglass) și vom beneficia de aparate dentare care stimulează regenerarea osoasă. Evenimentul, care a reunit cei mai buni specialiști în materiale pentru medicină, biologi, fizicieni, stomatologi și ortopezi din lume la București, a fost o manifestare științifică de tradiție. Prin lucrările lor, profesioniștii în sănătate le-au dat românilor speranța că, în curând, vor avea acces la tratamente de specialitate ultramoderne și mult mai performante. La dezbaterile științifice au participat pionierii în domeniul materialelor bioceramice cu aplicabilitate în medicină, cum ar fi prof. Tadashi Kokubo (Japonia), inventatorul fluidului biologic simulat, utilizat în testarea biomaterialelor și prof. Larry Hench (U.S.A.), inventatorul și dezvoltatorul biosticlelor utilizate în medicină. De asemenea, a fost prezent și prof. Takashi Nakamura (Japonia), specialistuil care a folosit în premieră mondială mai multe dispozitive medicale executate din titan cu suprafață modificată în chirurgia ortopedică. 

Implanturi resorbabile utilizate pentru fixarea fracturilor sau scaffoldurile biodegradabile utiliza­te pentru regenerarea oaselor sunt doar câteva din aplicațiile care pot constitui în viitor soluții practice de tratament pen­tru pacienți, deși astăzi sunt doar la nivelul dezba­terilor științifice între participanții la această conferință.