La 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani de la decesul său, Regina-Mamă Elena a revenit în România pentru eternitate. Sâmbătă, pe 19 octombrie, rămășițele sale pământești au fost reînhumate în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 474, ediția print

Pentru prima dată în istoria țării noastre, toți regii și toate reginele României sunt împreună, la Curtea de Argeș. Osemintele Reginei Elena, mama Regelui Mihai, au fost aduse din Elveția, vineri 18 octombrie, la ora 11:00. După ce sicriul a fost depus, pentru scurt timp, la Palatul Elisabeta, rămășițele Reginei au fost duse la Curtea de Argeș și așezate pe catafalc în Catedrala istorică. Sâmbătă, în jurul prânzului, a fost oficiată slujba înmormântării în ctitoria Sfântului Neagoe Basarab. Ceremonialul a fost condus de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, informează Basilica.ro. Împreună cu Exarhul Patriarhal au coslujit Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului și ierarhul locului, Arhiepiscopul Calinic al Argeşului. În încheierea ceremonialului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat “Regina-Mamă Elena a României. O lumină a credinței întărită prin suferință”.

Peste o mie de români au asistat la ceremonie

Apoi sicriul a fost purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul până la Noua Catedrală Arhiepiscopală unde a avut loc ceremonia de reînhumare. La momentul introducerii sicriului în criptă au fost trase 21 de focuri de armă și au fost intonate Imnul Național și Imnul Regal. Potrivit sursei citate, la slujbă au asistat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda, fiica Ducelui De Aosta și Lord Peter Rosslyn, șeful Casei Principelui de Wales și Ducesei de Cornwall. După încheierea ceremoniei funerare, Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a ieșit din Catedrală cu stindardul Reginei-Mamă și l-a oferit Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârșin. Pe lângă oficialități, la momentul istoric de la Curtea de Argeș au asistat peste 1.000 de credincioși. Regina-Mamă Elena s-a stins din viață pe 29 noiembrie 1982, departe de țară, la Lausanne, și a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.