Sâmbătă, 22 aprilie, am asistat la prima ediție a unei întreceri sportive despre care organizatorii ne-au mărturisit că doresc să o transforme într-una de prestigiu, la nivel național. Este vorba de competiția numită „Cupa Pantelimon”, la lupte greco-romane, destinată sportivilor copii și juniori. Concursul s-a bucurat de o participare numeroasă, iar debutul său a consemnat un succes de necontestat.
Articol apărut în nr. 349 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Întrecerea micilor luptători s-a desfășurat în sala mare de sport a orașului, un spațiu nou, modern și generos, care oferă condiții ideale pentru variate competiții sportive. Organizatori au fost Clubul Sportiv Orășenesc Pantelimon, susținut de Consiliul local și Primăria orașului, în colaborare cu Federația Română de Lupte (FRL), care a asigurat arbitrajul și secretariatul tehnic.
Evenimentul a fost onorat și de prezența președintelui FRl, Răzvan Pîrcălabu, alături de secretarul general al acestei federații, Alin Grigore, dar și de foști campioni ai acestui sport care își are rădăcinile în antichitate cum ar fi Nicu Gingă, Viorel Moisin sau Carol Badea.
Pantelimon, o localitate cu mulți luptători
Despre cum a renăscut această ramură sportivă în cadrul CSO Pantelimon ne-a vorbit primarul Marian Ivan, el însuși practicant de lupte greco-romane, în copilărie, sub îndrumarea antrenorului emerit, maestru al sportului, Viorel Moisin, la Clubul Progresul Vulcan. De altfel, primarul este un polisportiv. După lupte, a practicat și caiac-canoe, sub îndrumarea lui Leon Rothman, primul campion olimpic român la canoe, la J.O. de la Roma, iar apoi a făcut rugby de performanță la Gloria București. Iată, așadar, de unde izvorăște dragostea lui pentru sport. „Este prima competiție de acest gen desfășurată vreodată în acest oraș. Ea se înscrie în eforturile noastre de a promova sportul pentru copii și tineret, în primul rând. În clubul nostru sportiv sunt înscriși, la diferite discipline, peste 500 de copii. De circa 8 luni de zile, am înființat și secția de lupte a clubului, de care se ocupă prof. Gheorghe Florea, maestru al sportului și un mare campion. Cum de ne-a venit ideea inițierii unei astfel de competiții? Ei bine, avem mai mulți consilieri locali care au practicat această disciplină sportivă, cum ar fi Viorel Cecate, Mihai Costel Cațac, Ionel Dumitru. Putem spune că la noi, în Pantelimon, există o tradiție în acest domeniu. Astfel, ne-am gândit să punem și noi umărul să revigorăm această disciplină care, de-a lungul timpului, a dat un număr mare de campioni olimpici, mondiali și europeni. Totodată este un mod de a-i stimula pe copii să facă sport. Eu am o vorbă: Decât la medicul de familie, mai bine pe terenul de sport”, ne-a explicat edilul.
Și, cu toate că secția de lupte a CSO Pantelimon este încă la început, deja au fost culese primele roade. „Secția numără acum circa 30 de sportivi legitimați, cu vârste între 8 și 16 ani care, deja, au obținut primele performanțe. Astfel, în anul 2016, am reușit să câștigăm o medalie de argint și una de bronz la Campionatele Naționale ale României”, ne-a spus antrenorul Gheorghe Florea.
O tradiție pe cale de a fi reînviată: „Luptele la sate”
La rândul lor, oficialii FRL s-au arătat deosebit de încântați de inițiativa celor din Pantelimon. „Luptele românești au avut performanțe remarcabile, de-a lungul timpului. Avem 7 campioni olimpici și, în total, 34 de medalii olimpice, dintre care, ultima, după 24 de ani – anul trecut la Rio -, bronz, prin Albert Saritov, un luptător cecen naturalizat în România. Mă bucură foarte tare inițiativa colegului meu din liceu, Viorel Cecate, și a maestrului Gheorghe Florea care au reușit, cu sprijinul dlui. primar Marian Ivan, căruia îi mulțumesc pe această cale, să înființeze o secție de lupte în cadrul Clubului Sportiv Orășenesc Pantelimon. Prin sport, le putem schimba copiilor în mod pozitiv viitorul, viața, prin sport, îi putem crește sănătoși. La FRL avem un program pe o perioadă de 10 ani, intitulat sugestiv «Luptele, la sate», prin care dorim întoarcerea luptelor la origini și tradiții. Mă bucur că și orașul Pantelimon face parte din acest program și sunt ferm convins că, în anii care vor urma, vom auzi numai lucruri pozitive despre luptele libere și luptele greco-romane”, ne-a declarat președintele FRL, Răzvan Pîrcălabu.
O competiție cu un înalt nivel tehnic
La competiție au participat 69 de sportivi, împărțiți în 12 categorii de greutate, copii, cadeți și juniori, reprezentanți ai cluburilor CSS 5 București, Școala gimnazială nr. 30 București, Clubul Sportiv „Rapid” București, Clubul Sportiv „Dinamo” București, Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București, CSM „Danubius” Tulcea și CSO Pantelimon. Concursul a beneficiat de arbitrajul de mare clasă a maestrului emerit al sportului Gheorghe Minea. Secretariatul tehnic a fost asigurat de prof. Viorel Moisin, antrenor emerit, maestru al sportului și Laurențiu Florea și Florentin Marin.
Urmărind înfruntările de pe saltea, o mare surpriză pentru mine a fost nivelul tehnic ridicat al micilor luptători. Am văzut procedee dificile, pe care prichindeii – unii dacă aveau un metru și ceva – le stăpâneau la fel de bine ca sportivii consacrați și pe care le aplicau cu acuratețe adversarilor, fără pic de trac. De aici, meciuri spectaculoase, dinamice, cu tuș-uri, fixări, aruncări și răsturnări de scor neașteptate. Dacă la seniori luptătorii mai trag de timp, sunt mai defensivi uneori, în acest concurs toți concurenții încercau să-și „termine” adversarii cât mai rapid, încercând, cum spuneam, toată gama de procedee pe care o stăpâneau. Și am văzut chiar sportivi care, cred eu, vor avea un viitor strălucit în acest sport. A fost un spectacol desăvârșit, care ne-a ținut cu sufletul la gură pe toți cei prezenți, spectatori, părinți, bunici, oficiali și competitori, laolaltă.
Dacă ați crezut că exagerez cam mult, iată că neobositul Nicu Gingă, dublu campion mondial în 1973 și 1977 și vicecampion olimpic la JO de la Montreal, în 1976, care acum antrenează benevol copiii din Giurgiu, îmi confirmă impresiile. „A fost un turneu foarte frumos și foarte spectaculos, cu un nivel tehnic ridicat. Am remarcat luptători valoroși, care au făcut diferența. Această primă ediție a Cupei Pantelimon consider că a fost una foarte reușită. La anul, îl rog pe dl. Florea să invite și Giurgiul, pentru că e aproape, precum și alte cluburi, ca turneul să fie și mai spectaculos. Și îmi pare foarte bine că, în ultima vreme, luptele au început să se ridice din nou, după o perioadă în care s-au aflat într-un con de umbră. Am fost la mai multe competiții interne și am observat, cu bucurie, că nivelul luptelor a început să crească, în România”, ne-a spus și neobositul Nicu Gingă.
La finalul întrecerii, bineînțeles, a urmat mult așteptata festivitate de premiere, unde cei mai buni au primit „laurii” de învingători. Pe cei care au câștigat, vi-i prezentăm în caseta alăturată, împreună cu felicitările noastre. Dar, pe lângă ei, au mai fost premiați, de către reprezentanții FRL, și primarul Marian Ivan, alături de antrenorul emerit Carol Badea, prin mâinile căruia a trecut o pleiadă întreagă de campioni, premiat pentru excepționala sa carieră de sportiv și tehnician. Cei doi au primit, fiecare, o plachetă de onoare pentru meritele aduse dezvoltării acestei ramuri sportive.
Câștigătorii primei ediții a Cupei Pantelimon
Categoria 25 kg
Locul I: Marius Cecate – CSO Pantelimon
Locul II: Alexandru Vitrineanu – CSM „Danubius” Tulcea
Locul III: Andrei Murgui – Șc. gimn. 30 București
Categoria 26 kg
Locul I: Mario Mihu – CSO Pantelimon
Locul II: Mihai Trandafir CSA Steaua
Locul III: Lucas Gaspar – CSM „Danubius” Tulcea
Categoria 29 kg
Locul I: Toma Pascu – CS Dinamo București
Locul II: Bogdan Trandafir – CSA Steaua
Locul III: Adrian Soare – CSO Pantelimon
Categoria 32 kg
Locul I: Valentin Hîncu – CSO Pantelimon
Locul II: Ștefan Dumitrașcu – CS Dinamo
Locul III: Mario Nicolae – Șc. gimn. 30 București
Categoria 35 kg
Locul I: Adrian Vizuroiu – CSM „Danubius” Tulcea
Locul II: Pavel Alexe – CS Dinamo
Locul III: Petre Alexe – CS Dinamo
Categoria 46 kg
Locul I: Felix Cosmescu – CSM „Danubius” Tulcea
Locul II: Alexandru Donciu – CSM „Danubius” Tulcea
Locul III: Florin Buzoi – CSS 5 București
Categoria 50 kg
Locul I: Ionuț Crăescu – CSO Pantelimon
Locul II: Eduard Dumitrescu – CSS 5 București
Locul III: Mădălin Radu – CSS5 București
Categoria 57 kg
Locul I: Mihai Onaș – CSS 5 București
Locul II: Alin Cătălin – CSS 5 București
Locul III: Nicolae Alexandru
Categoria 58 kg
Locul I: George Buzoi – CSS 5 București
Locul II: Victor Coman – CS Dinamo
Locul III: Cosmin Roșu – CSS 5 București
Categoria 60 kg
Locul I: Raul Niță – CSO Pantelimon
Locul II: Ionuț Han – CSM „Danubius” Tulcea
Locul III: Rafael Jora – CS Dinamo
Categoria 66 kg
Locul I: Emilian Cristea – CSO Pantelimon
Locul II: Alexandru Flangea – CS Dinamo
Locul III: Marian Marin – CS Dinamo
Categoria 69 kg
Locul I: Robert Florea – CSS 5 București
Locul II: Victoraș Cimpoeru – CSA Steaua
Locul III: Ionuț Labeș – CSS 5 București