Raportul guvernării tehnocrate, în Parlament

La solicitarea PSD, premierul Dacian Cioloș a prezentat în fața plenului reunit al Parlamentului raportul privitor la situația economică a României, după aproape un an de guvernare tehnocrată. Cioloș a susținut că România are o creștere economică bună și a detaliat măsurile luate pentru ca activitatea din domeniu să se desfășoare în bune condiții.

 

Printre altele, el a precizat că creșterea economică a României în acest an este de 4,8%. „Creşterea estimată pe acest an, ţinând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% faţă de prognoza iniţială pe care am construit şi bugetul, de 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an, PIB real a crescut chiar cu 6%, comparativ cu același trimestru al anului trecut. Din punctul nostru de vedere este o creştere economică sustenabilă, dar pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile. Această creştere economică se reflectă şi prin mai multe locuri de muncă şi un nivel de salarizare mai bun”, a afirmat premierul.

 

Sprijin pentru agricultori

Prim – ministrul a mai spus că Executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi inputurile consumate în agricultură. „Şi tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales a micilor producători persoane fizice şi persoane autorizate, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal, prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori, persoanele fizice sau persoane fizice autorizate, în sensul ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocraţie şi documentaţie privind înregistrarea TVA”, a adăugat Dacian Cioloș.

 

Avem mai puțini șomeri, iar impozitele nu vor crește

 

Premierul a mai subliniat și faptul că numărul de salariați, în primul semestru, a crescut apreciabil. „La sfârşitul lunii iulie aveam cu 152.000 de salariaţi mai mulţi, din care 140.000 în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 au fost create în zona serviciilor, iar restul, de circa 40.000, în zona productivă. Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului la 6,3 % în acest prim semestru, faţă de 6,8 % în primul semestru al anului trecut”, a spus el. Totodată, Cioloș a ținut să precizeze că Executivul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă şi niciun impozit. „Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxă, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă”, a spus Cioloş în Parlament.