Administrația comunei Mogoșoaia le-a făcut cadou prichindeilor din localitate, începând cu anul școlar 2022-2023, o nouă grădiniță modernă, spațioasă și dotată conform celor mai riguroase și profesioniste norme europene privind învățământul preșcolar. Grădinița are atât grupe de program normal, cât o grupă cu program prelungit.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 619, ediția print

10-11

Primarul comunei Mogoșoaia, Paul Precup, și-a exprimat bucuria că, începând cu acest an școlar, părinții din Mogoșoaia își pot aduce copiii la o grădiniță modernă, o grădiniță de poveste, construită și amenajată după modelul instituțiilor similare din țările europene sau din Statele Unite ale Americii. Grădinița este spațioasă, primitoare, un loc unde cei mici vin cu mare bucurie în fiecare zi, să se joace, să învețe prin joc lucruri frumoase și interesante și să lege prietenii valoroase la cele mai fragede vârste.

Edilul ne-a spus că realizarea grădiniței a pornit cu destul de mult timp în urmă, ca intenție de înfăptuire, dar, deși încă de pe vremea guvernării Tăriceanu s-a primit prima finanțare, din diverse motive, s-a întrerupt finanțarea din partea următorului guvern. ”Abia în urmă cu doi ani am primit finanțare de la CJ Ilfov și ne-am apucat de treabă. Construirea grădiniței s-a făcut așadar în urma unei asocieri cu CJ Ilfov, în vederea realizării acestui obiectiv”, a explicat primarul Paul Precup.

Un standard de calitate care va fi folosit și pentru alte unități de învățământ

Primarul a menționat că noua grădiniță reprezintă de acum standardul de școală, de unitate de învățământ în general, pentru tot ceea ce administrația din Mogoșoaia își dorește că construiască de acum în comună în domeniul educației. ”Grădinița, întâmplător era cea care nu exista în comună, iar noi am făcut-o la acest standard. Am învățat, construind această grădiniță, foarte multe lucruri, despre modul în care trebuie amenajate spațiile, zonele de circulație, ce avem voie și ce nu avem voie din punct de vedere al normelor ISU, sănătății publice etc. Dorința mea este ca următoarele unități de învățământ să fie similare, pentru că vom mai avea nevoie de încă cel puțin o școală. Comunitatea noastră, fie că vrem sau nu vrem, se dezvoltă și atunci, ține de noi, dacă suntem sau nu pregătiți pentru dezvoltarea pe care ne-o cere practic mutarea oamenilor în localitatea noastră”, a explicat primarul Paul Precup.

Anișoara Găișanu, directorul grădiniței, ­ne-a prezentat unitatea de învățământ cu mult entuziasm, mărturisind că este cea mai modernă, spațioasă și frumoasă grădiniță în care a lucrat și pe care o știe. ”Grădinița are parter plus etaj și dispune de patru săli de grupă, cu trei dormitoare care, la rândul lor, pot fi transformate tot în săli de grupă, dacă cererea este mai mare. Așadar, și acele săli pot deveni săli multifuncționale cu spațiu de dormit. Acum dormitoarele sunt separat, așa cum este și normal. Ne permitem deocamdată acest lucru, dar pe viitor, putem să cuprindem aici încă șase grupe de copii. Capacitatea este de 120 de copii. Acum avem înscriși 71 de copii, dintre care două grupe sunt cu program normal, de la 8.00 la 12.00, iar o grupă are program prelungit, de la 8.00 la 17.00”, a precizat Anișoara Găișanu. Aceasta ne-a mai spus că micuții au la dispoziție un spațiu multifuncțional pentru activități care permit dezvoltarea copilului, care are astfel ocazia să învețe de fapt prin joacă.

”În sălile de joacă s-a achiziționat tot ce trebuie să existe într-o sală de grupă pentru a dezvolta copilul. Jocul este principalul mijloc de instruire și învățare al copilului, începând de la vârsta preșcolară. Educația preșcolară pune bazele copiilor pe mai departe. Prin joc, copiii învață și de aceea avem diferite jocuri, jocuri de rol, didactice, pe care le facem, iar copii învață prin joc și fericirea li se vede pe chip. Sunt încântați, facem competiții, ne jucăm, atât în sala de grupă, cât și în sala de joc și relaxare, dar și afară. Copiii sunt îndrumați să participe la toate activitățile cu zâmbetul pe buze. Sunt minunați, sunt fericiți atunci când vin la grădiniță. Nu există copii care nu își doresc să vină la grădiniță. Activitatea a început la 5 septembrie și anul acesta nu am văzut plângăcioși”, ne-a spus cu bucurie cadrul didactic.

Copiii mai au la dispoziție o sală de mese, iar astfel mâncarea se servește într-un loc dedicat, pentru toți copiii, altul decât sala de clasă. Grădinița are și bucătărie proprie, care este în curs de amenajare, dar deocamdată cateringul este varianta din punct de vedere economic mult mai viabilă, pentru care părinții plătesc 17 lei pe zi, pentru un copil. Toate sălile de grupă au ieșire pe terasa care este amenajată special, este împrejmuită, are podea antitraumă. Din punct de vedere educațional, în noua grădiniță din Mogoșoaia, educatorii aplică tot ceea ce există în curriculum, cu copiii de la clasă.

”Am făcut școala în SUA și mi-am dorit ca o grădiniță precum cele de acolo să putem  construi și pentru cetățenii noștri. Eu cred că pe mine m-a format ca persoană mediul cu educatori relaxați și răbdători și cred că mediul creează și climatul psihic. Dacă mediul în care trăim este plăcut și profesorii sunt mai relaxați, au la îndemână toate materialele didactice și un plus de satisfacție că își pot face meseria cu tot ce trebuie, acest lucru este foarte important. Pasul următor este să facem și celelalte școli, de fapt campusuri, cu creșă, grădiniță, școală generală 0-VIII, având în vedere și un liceu. Opinia mea este că copilăria este cea mai importantă etapă a vieții, iar copilul trebuie să plece în viață cu o senzație plăcută. Până la urmă, suntem într-o competiție internațională, iar copiii noștri ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de care beneficiază copiii din alte țări civilizate, dacă vrem să se bată de la egal la egal cu ei când vor fi mari”, ne-a mai spus primarul Paul Precup.

Grădinița face diferența pentru viitorul fiecărui copil

Reprezentanții gră­diniței au mai insistat asupra faptului că se poate observa o mare diferență între copilul care a frecventat grădinița și cel care nu a frecventat, subliniind importanța ca un copil să intre la grădiniță de la o vârstă cât mai mică.

La noua grădiniță din Mogoșoaia se pot înscrie copii și de la vârsta de 3 ani, iar educatorii spun că este foarte important ca părinții să își lase copiii într-un mediu propice, pregătit special, cu un spațiu educațional foarte mare, luminos și sigur, jocuri de calitate și activități deosebite, unde copiii vin cu drag.

”Noi suntem cei mai fericiți, privilegiați, pentru că lucrăm într-un spațiu deosebit, integrăm toate activitățile și lucrăm minunat cu toți copiii care ne calcă pragul și îi ducem mai departe către universul cunoașterii și îi integrăm în școală, cât mai bine pregătiți prin joc și prin activitățile de joc pe care le desfășoară fiecare educatoare la grupă”, a mai spus directorul grădiniței.