Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi, la ceremonia militară şi religioasă dedicată eroilor căzuţi în războiul de întregire naţională. Ceremonia va avea loc la monumentele eroilor de la Mărăşeşti şi face parte din seria evenimentelor de comemorare a centenarului Primului Război Mondial, anul acesta fiind declarat de Guvernul României „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz – 100”. La eveniment va participa şi premierul Mihai Tudose. La manifestările comemorative este aşteptat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Iată calendarul evenimentelor!

 

Ceremonia începe la ora 18:00 cu sfinţirea Crucii Comemorative la Cota 100 din localitatea Haret, Mărăşeşti. De la ora 20:00 vor începe evenimentele comemorative de la Mausoleul Mărăşeşti. În intervalul orar 20:20 – 20:25, la Mausoleul Eroilor va avea loc un survol aerian cu avioane de luptă din dotarea Forțelor Aeriene Române și salve de tun între orele 20:20-20:25. În jurul orei 20:40, preşedintele Klaus Iohannis va ţine un discurs în faţa participanților, reprezentanților autorităților publice, corpului diplomatic și cultelor şi va decora drapelele de luptă ale unităților militare succesoare ale tradițiilor de luptă de acum 100 de ani. Apoi va vizita Mausoleul Eroilor şi va oferi monumentului un drapel comemorativ.

Administraţia Prezidenţială: „Președintele Klaus Iohannis onorează memoria celor care s-au jertfit pentru o Românie unită și puternică”

„La 100 de ani de la cea mai importantă operațiune militară a Armatei Române din Primul Război Mondial, președintele Klaus Iohannis onorează la Mărășești memoria celor care au luptat și s-au jertfit pentru o Românie unită și puternică”, a precizat Administrația Prezidențială, într-un comunicat transmis Agerpres.ro.

Mausoleul de la Mărăşeşti – scurt istoric 

Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial. Considerat a fi unul dintre cele mai importante monumente din Europa, Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti a fost construit pe locul în care, în vara anului 1917, au avut loc luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români şi-au pierdut viaţa în luptele de atunci. În prezent, mausoleul adăpostește 5.073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare. Lucrările de construcţie au fost demarate în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Piesa centrală a monumentului este „Cupola Gloriei” care ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Mausoleul a fost inaugurat în anul 1938, când a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.