Revoluția bunului simț

Turul II al alegerilor prezidențiale a adus după sine o surpriză de proporții. Klaus Iohannis a reușit să recupereze cele 10 procente care-l despărțeau de Victor Ponta, după primul tur de scrutin și, mai mult, a adunat încă 15% din voturi, cu ajutorul cărora l-a devansat pe contracandidatul său cu alte 9 procente. Ceea ce a caracterizat acest scrutin a fost prezența masivă la vot a tinerilor, fapt care a înclinat semnificativ balanța în favoarea candidatului ACL.

Astfel, Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale. Candidatul ACL, a fost votat de 6.242.825 dintre alegători, în timp ce candidatul PSD-UNPR-PC, a fost votat de 5.211.097 de alegători. Potrivit BEC, prezenţa la vot la al doilea tur a fost de 64,10%. Din totalul voturilor, 11.453.922 (98,58%) au fost valabil exprimate, iar 164.842 (1,41%) au fost nule. ”Următoarea raportare a BEC va fi, cel mai probabil, miercuri sau joi”, a precizat Muhuleţ.

„Dragi români, ați fost niște eroi”

După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, Klaus Iohanis s-a adresat presei și tuturor românilor cu cuvintele: „Dragi români, aţi fost nişte eroi, astăzi. Votul a decurs fenomenal. O prezenţă enormă, astăzi, la vot. Vă mulţumesc tuturor că aţi ieşit să votaţi preşedintele României. Un gând special şi respect tuturor celor care au votat în diaspora, cu toate că în foarte multe locuri a fost nevoie să aştepte foarte multe ore până au reuşit să îşi exprime votul”. După miezul nopții, Klaus Iohannis a plecat în Piața Universității pentru a-i saluta pe cei peste 10.000 de oameni, care protestau împotriva modului în care se organizaseră alegerile în diaspora, dar se și bucurau pentru victoria lor.

Ponta și-a recunoscut înfrângerea, înainte de miezul nopții

Victor Ponta s-a declarat învins, la două ore după primele exit-poll-uri, deși sondajele de la Antena 1 și RTV îl dădeau câștigător. El l-a sunat pe Klaus Iohannis și l-a felicitat pentru victoria obținută. 

„Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie şi eu şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară ”, a spus Ponta, într-o apariție televizată, de la sediul PSD.