Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Această evoluţie a preţurilor s-a datorat în principal produselor vegetale, ale căror preţuri au avut o contribuţie de minus 14,23 puncte procentuale la evoluţia pe ansamblu a preţurilor produselor agricole.

În schimb, produsele de origine animală au participat la această evoluţie a preţurilor cu doar 0,87 puncte procentuale.
Creșteri de preţuri s-au consemnat la varza de toamnă, cu 33,31%, pere de masă, cu 25,95%, ceapă uscată, cu 22,35%, morcovi, cu 18,65%, fasole boabe, cu 9,74%, cartofi, cu 9,67%, mere de masă, cu 8,18%.
La produsele animale, preţurile au urcat cu 3,20%. Evoluţia acestor preţuri a avut loc în principal pe fondul creșterii preţurilor la carne de ovine – în greutate vie cu 15,61%, porcine – în greutate vie cu 12,32%, carne de bovine – în greutate vie cu 9,63%, miere de albine, cu 2,22%, ouă de găină, cu 0,82% și lapte de vacă – plus 0,43%.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov,nr.691