În perioada 13.02.-28.02. a.c., ofiţeri din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Ilfov, împreună cu alţi ofiţeri din cadrul unităţii, au organizat şi desfăşurat o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile legată de violenţa în şcoli şi consumul de droguri.
Prin expuneri de materiale sugestive şi dialog cu elevii liceelor ”Ioan Petruş” din Otopeni, nr. 1 din Periş, “Mihail Kogălniceanu” din Snagov, “Horia Hulubei” din Măgurele, “Barbu A. Ştirbey” şi “Dumitru Dumitrescu” din Buftea, “Radu Popescu” din Popeşti-Leordeni, “Nicolae Bălcescu” din Voluntari, “Doamna Chiajna” din Chiajna, “Traian Lalescu” din Brăneşti şi “Pamfil Şeicaru” din Ciorogârla, dar şi cu cei ai Şcolii gimnaziale nr. 1 din Baloteşti – jandarmii au făcut informări cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentelor deviante, răspunderea contravenţională, dar şi cea penală.
De asemenea, elevii au aflat ce înseamnă atragerea în anturaje pretabile săvârşirii de fapte antisociale, care sunt consecinţele acestor „asocieri” acestora asupra făptuitorilor, dar şi a victimelor.
FIŢI ATENŢI! Fenomenul comportamentelor violente, în şcoală, a luat amploare!
Un aspect foarte important, demn de luat în seamă, este acela al amplificării comportamentelor violente , atât verbale, dar şi fizice în cadrul şcolilor, dar şi în afara acestora, rezultatele unei cercetări IMAS aratând că, 60% dintre copii şi tineri au fost implicaţi în cazuri de violenţă verbală, majoritatea în cartierul în care locuiesc (46,7%) sau chiar la şcoală (33%).
Mare ATENŢIE şi la consumul de droguri!
Au mai fost expuse elevilor riscurile la care se expun consumatorii de droguri, (sancţionarea penală, dependenţa, afectarea gravă a stării de sănătate, decesul şi destabilizarea socială în familie).
„Deşi la nivelul judeţului Ilfov NU au fost întregistrate probleme deosebite pe linia delincvenţei în unităţile de învăţământ, preferăm o abordare pro-activă a fenomenului, încercând preîntâmpinarea unor asemenea fapte. Considerăm că, dintr-un proces de învăţământ complet nu pot lipsi aceste noţiuni referitoare la comportamentele deviante şi răspundere juridică. Iar o bună parte din aceste fapte antisociale pot fi prevenite printr-o mai bună cunoaştere a problematicii respective”, spun jandarmii ilfoveni.