Ciorogârla. A VII-a ediţie a Zilei Comunei
Ce adună bucuria unei comunităţi, în sărbătoare? Numai orele de distracţie, cheful şi veselia? Da, însă doar în parte. Ele nu sunt totul. Nicidecum. De ce, veţi vedea în continuare. Semnificaţiile evenimentului aniversar – de sâmbătă, 15 august sunt speciale. Şi aparte.
Ele depăşesc celebrarea faptelor împlinite recent. O colectivitate nu face doar lucruri pentru ce înseamnă ele azi. O demonstrează categoria specială a unor oameni pentru care tăiatul panglicilor inaugurale nu reprezintă un final. Ci, alt început. Are dreptate Lucian Blaga atunci când afirmă că ei transformă „ocazia unui ceva” într-un „motiv întemeiat pentru altceva”. Iar colectivitatea îşi alege lideri destoinici, pentru asta. Ei ştiu că „mâine” dimineaţă, după euforia petrecerii, vieţii cotidiene îi mai trebuie un nasture. Pe urmă, încă unul. Şi tot aşa, mereu.
În cazul nostru, acesta e prezentul – pentru viitor. O şcoală, un centru social, o grădiniţă, o bibliotecă, un dispensar, nu sunt numai cerinţele actualităţii – imediate şi obligatorii. Ele construiesc mentalitatea, răspunderea şi atitudinea generaţiilor tinere, care cresc.
Tradiţia e a doua forţă vitală a comunităţii. E focul sacru, din „vatra” neamului. Datorită ei suntem contemporani cu toate timpurile noastre, din vechime. E marele geniu care depozitează miile de ani, în viaţa unui popor. E ca un monitor oficial al istoriei lui. Cine îi întreţine pulsul? Veţi afla, negreşit.
Repere împlinite
Prezentului şi tradiţiei li se adaugă încrederea. Ea ţine porţile deschise spre succes. Iar când comunitatea hotărăşte de ani buni să îi construieşti viitorimea – într-un un al treilea mandat, se cheamă că aniversarea celei de-a VII-a ediţii a Zilei Comunei nu a constituit o simplă petrecere şi atât. Iar argumentele participării masive a oamenilor au fost pe deplin justificate.
Aproape 3.000 de participanţi
Mulţimea locuitorilor s-a perindat la festivitate – încă de la amiază, până seara – pe terenul de agrement din preajma podului peste pârâul Ciorogârla. „De toate, pentru toţi” a fost expresia ce a caracterizat nu numai spectacolele artiştilor preferaţi, care s-au prezentat cu mare succes, pe scena special amenajată. Dar şi pe întreaga suprafaţă a amenajărilor care i-au întâmpinat pe toţi sărbătoriţii comunei. De toate vârstele. Copiii s-au bucurat de jocurile tip „Labirint”, de saltelele elastice şi tobogane, de tarabele cu dulciuri, în care îngheţatele şi vata de zahăr au fost preferatele zilei. Adolescenţi, familii sau vârstnici au avut, fiecare, parte de tot ce şi-au dorit, într-o zi deosebită, de sărbătoare şi multă bună-dispoziţie generală.
Câteva detalii importante
Victor Niculae, primarul amfitrion al sărbătorii a afirmat: „Atmosfera e foarte plăcută. Această e o zi specială pentru noi. Eu am început-o dis-de-dimineață, cu câteva treburi prin grădina mea. La ora 9:00 am plecat spre cele trei biserici pe care le avem: două la Ciorogârla, apoi la cea din Dârvari, care are Hramul Adormirea Maicii Domnului. La miezul zilei am sosit aici. Sunt împreună cu viceprimarul Ilie Ștefan și consilieri locali. Îi întâmpinăm pe locuitorii noștri cu toate pregătirile pentru un picnic minunat, cu multă distracție. Ce le oferim? Copiilor – sucuri, multe dulciuri și locuri de joacă amenajate special. Iar pentru adulți bere, mici, fripturi și un program special de divertisment muzical, pentru toate gusturile și preferințele. Pe scenă, vor intra muzicieni instrumentiști, soliști de muzică populară sau de petrecere, vedete ale pop rock-ului, toți din grupul de artiști ai „Caravanei lui Axinte“.
Și o precizare: nimic din tot ce se va petrece aici nu are vreo tentă electorală. Oamenii își plătesc mâncarea și tot ce cumpără. Consiliul Local a sprijinit și susținut numai spectacolul reprezentațiilor artistice”, a conchis edilul.
De pe scenă – antren șuvoi
Spectacolul a început la ora 14:00. Formația instrumentală a lui Florin, de la Buzău, a deschis reprezentațiile. Au urmat Valentin Sanfira, Mariana Stan, Daniela Bujoreanu și Nicu Albu – fiecare cu recitaluri de muzică populară, mult apreciate de spectatori. Manelele au adus și ele interpreți cunoscuți: Denisa și Adi de la Vâlcea. Pop-rock-ul a fost reprezentat la vârf de Alex Velea. Iar genul etno l-a adus pe Fuego, în inimile celor care îl iubesc.
Pe tot parcursul spectacolului, timp de opt ore, publicul a răspuns participând cu multă ardoare la hore, sârbe, învârtite. Apoi, conform vârstelor, generații diferite și-au susținut artiștii preferați, intonînd sincronizat cu ei versurile pieselor muzicale favorite.
Mesagerii ideali ai tradițiilor folclorice
Dar și ai patriotismului. Au fost șase componenți fermecători, din grupul folcloric „Săbărelul“, elevi ai Școlii gimnaziale nr.2, Dârvari. Numele lor? George Petre, Cristina Gheorghe, Alexandra Vlad, Teodora Gheorghe, Bianca Dumitrache și Cătălina Petrenciuc. Recitalul a fost minunat susținut, în ciuda unor dificultăți de sonorizare. Programul muzical deosebit – pentru care au făcut repetiții săptămâni în șir, pe timpul vacanței – s-a bucurat de îndrumarea și participarea prof. Constanța Constantin, directorul școlii, ea însăși o mare interpretă și culegătoare de balade populare autentice, din zona Munteniei.
Acest splendid recital i-a oferit lui Victor Niculae prilejul să urce pe scenă, alături de ei.
“Vom promova mai mult ca până acum folclorul local şi artiştii săi. Le vom da ocazia să pună în valoare elementele noastre tradiţionale. Generaţiile tinere, sub îndrumarea cadrelor didactice, vor fi mesagerii noștri. Acum, avem şi al doilea mijloc de transport, cu care putem asigura deplasările artiștilor noştri şcolari. Vom participa la concursurile artistice interjudeţene şi naţionale”, a afirmat primarul comunei.
Copiii – campioni naționali, la Taekwando
Un moment extrem de dinamic și apreciat de spectatori a fost acela al demonstrației de Taekwando, susținut de componenții Clubului “Reactiv” București, al acestui sport. O bună parte dintre ei se pregătesc la sala Liceului tehnologic “Pamfil Șeicaru”, din Ciorogârla, sub îndrumarea antrenorului național Ion Lucian. El a spus: “Dintre copiii din comună, peste 80% sunt campioni naționali, la diferite categorii de vârste. Am obținut aceste performanțe în numai un an și jumătate, de când ne antrenăm aici“.
Primarul comunei și consilierul local Ion Mantu – el însuși un fost sportiv de performanță – le-au au oferit pe scenă celor 28 de copii prezenți, diplome de excelență, cupe și cadouri.
Cu acest prilej, Victor Niculae a anunțat deschiderea șantierului pentru construirea unei moderne săli de sport, la Școala gimnazială nr.1, din comună. “Consiliul Local a luat decizia şi a alocat fonduri din bugetul local, pentru ridicarea ei”, a afirmat el.
Finalul unei aniversări remarcabile
A șaptea ediție a sărbătoririi Zilei Comunei Ciorogîrla s-a încheiat după ora 22:00, cu un minunat spectacol al focurilor de artificii, care a durat 20 de minute.
“Prezentul este sărbătoarea care trebuie trăită prin învăţămintele din trecut şi visurile de viitor”, afirma un înțelept. Așa se întâmplă acum, în localitatea frumoasei aniversări, despre care tocmai ați terminat de citit.