Cum îl înveţi să se poarte când are o iubită
Poate îţi vine greu să crezi, dar copilul tău tră­­ieşte emoţiile primei iu­biri încă de la cele mai fragede vârste. La grădiniţă, în parcul de distracţii, la locu­rile de joacă, oriunde poate în­­­­­tâlni o persoană de sex opus pentru care dez­voltă anumite sentimen­te profunde.

Cu toate că nu deţine niciun fel de informaţii de­spre iubire, oameni şi stă­rile lor, nu ştie să ­scrie sau să citească, micuţul tău poate descoperi sentimentele de dragoste încă de pe la 3-4 anişori. În plus, le trăieşte la fel de profund ca un adult. De obicei, în prima fază şi le reprimă, le ţine bine ascunse în prezenţa ta. Cu puţină atenţie poţi desluşi misterul din sufleţelul lui. Se fâstâceşte, roşeşte, sim­te nevoia să-şi îm­­partă jucăriile şi mânca­rea cu persoana dragă, încearcă să o protejeze şi îţi cere ajutorul pentru a-i oferi cadouri drăguţe şi mici atenţii. Acum că i‑ai descoperit ma­rele secret, prima dragoste, ar fi bine să te abţii să ­faci haz de sentimen­tele lui şi să-i devii un partener de nedăjde.

Provoacă-l la discuţii prietenoase, în care să te abţii de la cri­tici şi teorii. Copi­lul ştie ce simte şi va fi deschis discuţiilor cu tine. Va comunica bine în schimbul unui vot de încredere, aşa că, nu-l pune în situaţia jenantă de a vorbi despre sentimentele lui în prezenţa altor persoane.

Explică-i ce ­presupun relaţiile
În cadrul dis­cuţiilor cu puştiul pe tema primei lui iubiri trebuie să-i ex­plici ce reprezintă relaţiile de dragoste dintre oa­meni şi ce presupun ele.

Nu uita că tu şi par­tenerul tău de viaţă sun­teţi primul şi cel mai pu­ter­nic exemplu pentru copil.

Trăiţi-vă dragostea în limi­tele decenţei pen­tru că mai devreme sau mai târziu va experimenta ceea ce vede la voi. Să nu te mire faptul că‑ţi va descrie iubirea ca reprezentând două persoane de sex opus care se sărută pe gură. Cu siguranţă, acest lucru l-a văzut la voi şi i-a dat dragostei această interpretare.