O licitaţie de bovine Angus a avut loc, în premieră pentru zootehnia din România, în cadrul târgului Agraria, care se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână în localitatea clujeană Jucu. Evenimentul a inclus o conferinţă agricolă, în care s-au dezbătut teme de interes public în acest domeniu, precum şi demonstraţii cu aplicare practică în întregul sistem de producţie zootehnică, scrie Capital.

Fermierii români au început să descopere avantajele acestei rase originare din Scoţia – văcuţele se cresc uşor, iar profitul e considerabil, deoarece carnea lor e la mare căutare. Preţul e însă pe măsură, câteva mii de euro, potrivit Digi24.ro.

Zeci de fermieri din toată ţara au venit la Jucu, hotărâţi să plece acasă măcar cu un exemplar din rasa Angus. Preţurile n-au fost însă tocmai accesibile – au pornit de la 1.400 de euro pentru un viţel şi au urcat rapid.

Rasa Angus e una dintre cele mai profitabile din lume, spun specialiştii. Viţeii cresc rapid, iar carnea e foarte apreciată de gurmanzi.

Augustin Florea, directorul Asociaţiei Aderbeen Angus România a spus că „în gastronomie într-adevăr este o carne foarte dorită, căutată, datorită gustului foarte bun, datorită marmorării excepţionale”.

Deocamdată, în România sunt peste 17.000 de vaci Angus, dar numărul e într-o continuă creştere.

Fermierii care au participat la licitaţie au achiziţionat câteva exemplare de bovine cu care speră să aducă plus valoare fermei pe care o deţin.

Conform Agerpres, au fost licitate 24 de bovine Angus, reprezentând viţele, juninci şi tauri. Preţurile cele mai mari au atins cifra de 2.350 de euro pentru o viţică, 2.700 de euro pentru o junincă şi 5.650 de euro pentru un taur.

„Toate cele 24 de bovine Angus fără de care au reprezentat obiectul licitaţiei s-au ridicat la aşteptările tuturor celor prezenţi. Preţul cu care au fost licitate animalele descriu cât de valoroase sunt din punct de vedere genetic. Valoarea animalelor din cele 3 categorii, prezentate în cadrul licitaţiei, a fost demonstrată prin preţurile la care s-au adjudecat”, a mai spus Florina Muntean.

Media preţurilor pe fiecare categorie a fost de 2.000 de euro la categoria viţele, 2.380 de euro la categoria juninci şi 3.625 de euro la categoria tauri.