Sute de pelerini, la Biserica Sfântul Nicolae din Pantelimon
Cinstitele moaște ale Sfântului Pantelimon și ale Sfântului Calinic de la Cernica, au fost purtate în procesiune, în seara zilei de 26 iulie, în orașul Pantelimon. Sute de pelerini din regiunea București/Ilfov și din împrejurimi, au venit la Biserica Sfântul Nicolae-Pantelimon, să se închine și să se roage la cele două racle cu sfintele moaște, pentru sănătate, liniște sufletească, pace și bunăstare.
Cu prilejul hramului protectorului orașului Pantelimon, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din România Filiala Pantelimon (LTCOR) a organizat prima procesiune cu moaștele Sfântului Pantelimon, în Ilfov. Totodată, au fost purtate în procesiune și moaștele Sfântului Calinic de la Cernica. Cele două racle cu sfintele și cinstitele moaște, au adunat sute de pelerini la închinare și rugăciune. Evenimentul care s-a intitulat “Sfântul Pantelimon, izvor nesecat de tămăduiri”, a fost susținut și de primarul Marian Ivan, Patriarhia Română, Parohia Sfântul Nicolae-Pantelimon și Mănăstirea Cernica. Procesiunea a avut loc cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cântări în cinstea sfântului care ocrotește orașul
În Ilfov, Sfântul Pantelimon, cel ce ocrotește orașul cu același nume de la est de Capitală și locuitorii acestuia, a fost cinstit și prăznuit în chip luminat. Din seara zilei de 26 iulie și până în după-amiaza de 27 iulie, la Biserica Sfântul Nicolae din orașul Pantelimon, rugăciunile, laudele și cântările înălțate în cinstea Domnului, dătătorul de viață și a Sfântului Pantelimon, tămăduitorul de suferințe, nu au contenit. Brațul drept al Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, se află în Biserica Sfântul Nicolae, din orașul Pantelimon. În seara zilei de 26 iulie, cu prilejul hramului, racla cu cinstitele moaște ale “doctorului fără de arginți”, au fost scoase din biserică și purtate în procesiune, alături de moaștele Sfântului Calinic de la Cernica.
Slavă și recunoștință tămăduitorului de suferințe
Pelerini de pretutindeni au adus mulțumire și s-au rugat cu stăruință, s-au închinat cu evlavie și multă credință înaintea moaștelor celor doi sfinți, luminători și făcători de minuni. Cu inimile curate, evlavioși, credincioșii le-au cerut sfinților, să fie mijlocitori între ei și Dumnezeu. Mici și mari, tineri și vârstnici, suferinzi, nevoiași sau oameni în toată puterea, s-au rugat din adâncul sufletului, ca Domnul să‑și reverse harul Său divin asupra lor și asupra familiilor lor, să-i mântuiască, să-i ferească de primejdii, să le binecuvânteze inimile, casele și familiile deopotrivă, și pe viitor. Gurile lor s-au umplut de lauda Domnului, ore-n șir. Cu mare bucurie, credincioșii împreună cu preoții care au oficiat slujbele speciale, au adus recunoștință, au vestit și au slăvit puterile și minunile Tatălui Creator, de care au parte, la vreme de necaz, prin rugăciuni și frumoase cântări bisericești, de slavă și mulțumire.
“Este prima procesiune cu moaștele Sfântului Pantelimon în Ilfov. S‑au purtat icoanele Sfântului Calinic de la Cernica, Sfântului Pantelimon și Maicii Domnului. Acestea au fost purtate pe brațe de către membrii LTCOR. Nouă consilieri ai bisericii, au purtat steagurile sfinților. Toaca, ripidele (n.r. – obiect liturgic, în formă de paletă împodobit cu imaginea unui serafim și folosit la ceremonii religioase) care simbolizează prezența Sfântului Duh, steagul Patriarhiei și al României au fost, de asemenea, purtate în procesiune. S-a plecat de la Biserica Sfântul Nicolae de pe str. Tudor Vladimirescu, apoi s-a intrat pe str. Mioriței, b-dul Biruinței și înapoi la Biserica Sfântul Nicolae. Din loc în loc, s-au rostit cereri și rugăciuni pentru întâistătătorii Bisericii și mai marii orașului, ai țării și pentru locuitorii orașului. La îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au făcut rugăciuni pentru ploaie. În fruntea credincioșilor, s-a aflat soborul preoțesc alcătuit din preoți din Protoieria Ilfov Sud și parohiile vecine. Delegat din partea Patriarhiei Române a fost părintele arhimandrit Maxim Bădoiu. De altfel, racla mică ce conține moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Mănăstirea Cernica, a fost adusă la biserica noastră (n.r. – Biserica Sf. Nicolae din Pantelimon) de către părintele arhimandrit Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica”, ne-a spus Nicu Frîncu, președintele LTCOR Pantelimon.
Raclele cu moaștele sfinților, așezate într-un baldachin special
Procesiunea s-a încheiat cu aducerea moaștelor spre închinarea pelerinilor și cuvântul de învățătură al preotului Adrian Tănăsoiu, parohul Bisericii Sfântul Nicolae. Raclele au fost așezate într-un baldachin, special amenajat în curtea bisericii, unde au rămas până la închinarea ultimului credincios. În ziua următoare, pe 27 iulie, la Biserica Sfântul Nicolae din Pantelimon, a fost oficiată sfințirea apei, urmată de slujbele praznicului. La sfârșit, a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitori și cei adormiți. Pelerinii care au rămas în biserică până la încheierea slujbei de hram, au luat parte la agapa frățească (masa frățească), împreună cu slujitorii bisericii.
“Importanța evenimentului este una strict duhovnicească pentru toți creștinii. Este o bucurie intracomunitară și intercomunitară pentru că participă și credincioși din parohiile vecine, din București și din împrejurimi. La hramul din acest an, am avut bucuria să scoatem din biserică, moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, să le purtăm în procesiune, împreună cu moaștele Sfântului Calinic de la Cernica și să le așezăm în curtea lăcașului, unde rămân până la închinarea ultimului credincios”, ne-a explicat preotul coslujitor Nicolae Stroe.