Primarului comunei Gruiu toți îi spun „Neamțu”. Deseori, m-am întrebat, de ce? Apoi, de-a lungul timpului am descoperit singur motivul. Pentru că tot ce face, face „nemțește”. Mai exact, cu multă rigurozitate, calitate, disciplină și ingeniozitate. Ca și alți primari din localități cu venituri mici, el trebuie să drămuiască „la sânge” banii comunității și nu își poate permite să îi cheltuiască pe proiecte „bugetofage”. Astfel, Ion Samoilă este recunoscut pentru abilitatea cu care reușește să dea viață unor investiții cu costuri cât mai reduse, dar cu o calitate ridicată. Adică, așa cum spuneam mai sus, „nemțește”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 414, ediția print

Dar nu numai atât. Ion Samoilă are chib­zuința și răbdarea să ducă la bun sfârșit, în etape, proiecte de mare anvergură. Iată și un exemplu: drumurile din comuna Gruiu sunt asfaltate în totalitate, după cum ne-a declarat primarul. Mai are doar 400 de metri liniari în total, pe două străduțe care, până mai deunăzi, erau în proprietate privată. „Marea bucurie pe care o am este faptul că, în comună, am totul asfaltat! Mai am două ulițe, care n-au fost ale noastre, erau drumuri de servitute, intr. Tug și str. Merilor, care ne-au fost cedate de către proprietari. Apă potabilă avem cam 96-97%, gazele – la fel și așteptăm acum canalizarea care, să dea Dumnezeu, s-o rezolvăm și p-asta. E ultima mea dorință”, ne-a spus Ion Samoilă.

O primărie nouă, „la înălțime”…

…atât la propriu, cât și la figurat. Povestea ei este foarte interesantă și ne-a depănat-o „Neamțu”.

Cei care au vizitat comuna Gruiu știu că primăria localității funcționa într-un sediu impropriu – o clădire veche, cu încăperi puține, în care funcționarii instituției stăteau claie peste grămadă. Birourile nu erau decomandate, ca să ajungi la Contabilitate, spre exemplu, trebuia să treci prin alte încăperi. „Era o primărie pentru vremurile trecute…”, după cum ­ne-a explicat primarul.

Prin urmare, această situație, cât și dezvoltarea urbanistică a comunei, ­l-au determinat pe primarul Ion Samoilă să caute o soluție cât mai eficientă. Cum banii de la buget nu îl „dădeau afară din casă”, edilul, așa cum îl știm, a găsit o astfel de soluție, la care puțini s-ar fi gândit.

Așadar, pentru că în vecinătatea vechii primării se află Casa de Cultură „Ștefan Iordache”, o clădire solidă și generoasă, Ion Samoilă a hotărât să amenajeze un sediu deasupra acesteia, extinzând construcția cu încă un etaj și o mansardă, creând astfel un spațiu corespunzător desfășurării activității administrației locale, cu cheltuieli minime, pentru că la noua construcție au fost refolosite multe dintre ușile și ferestrele vechii primării, cât și aparatele de aer condiționat, ceea ce a dus la economii substanțiale.

Condiții la standarde de top

„De trei ani am demarat acest proiect. L-am făcut în etape, pe măsură ce am avut fondurile necesare. Vechea primărie o vom demola și acolo vom amenaja un parc cu locuri de joacă pentru copii, cu foișoare, spații verzi, totul pe o suprafață care cuprinde 2.640 mp. Noua primărie va avea patru încăperi amenajate special pentru arhivă, o recepție cu o sală de așteptare pentru cetățeni, un birou pentru primar, unul pentru viceprimar unul pentru secretarul primăriei și unul pentru contabilul șef, precum și birouri pentru starea civilă, registrul agricol, serviciul urbanism, taxe și impozite, serviciul contabilitate, un oficiu. Mulți au crezut la început că este o idee deplasată, dar acum, când au văzut ce a ieșit aici, sunt încântați. Vreau să-i mulțumesc constructorului nostru, «All Design», pentru lucrările de calitate și promptitudinea cu care a realizat lucrările”, a punctat Ion Samoilă.

Am lăsat la final marea surpriză pe care primarul le-a pregătit-o gruienilor. Ei bine, pentru că în comună sunt mulți locuitori, Ion Samoilă a pre­văzut pentru proiectul noii primării și un lift exterior, care să-i urce pe cetățeni la noul sediu al instituției. Este, spunem noi, o investiție unică în comunele din Ilfov…

Trei săli de sport, la școlile din Gruiu, Silștea Snagovului și Lipia

Ați citit bine! Anul acesta, până la începutul anului școlar, comuna se va „îmbogăți” cu nici mai mult, nici mai puțin de 3 săli de sport, ridicate la școlile din Gruiu, Siliștea Snagovului și Lipia. Și în acest caz, Ion Samoilă a găsit soluțiile cele mai puțin costisitoare pentru aceste investiții pe care, altminteri, bugetul localității nu le-ar fi putut suporta. Este vorba de trei construcții pe structură metalică, tip „balon”, cum le-a numit primarul.  Silviu Vișan, diriginte de șantier al SC „Consultanță Construcții Montaj” SRL, pe care ­l-am întâlnit pe șantierul de la școala din Siliștea Snagovului, ne-a descris caracteristicile tehnice ale proiectului: „Viitoarele săli de sport vor avea o su­prafață de 1.200 mp și o înălțime de 10,30 cm. Ele au o structură metalică – stâlpi, grinzi, pane – cu fundații izolate, 26 la număr. Toată această structură va fi acoperită cu o prelată ignifugă din PVC, cu o grosime de 9 mm, iar podeaua va consta dintr-o placă de beton acoperită cu un linoleum special pentru astfel de suprafață pentru activități sportive, care va fi trasată pentru minifotbal, handbal, baschet. Avem, însă, probleme cu vremea, cu intemperiile care ne împiedică să ne desfășurăm activitatea. Dacă situația meteo ne va permite, în maximum o lună putem finaliza acest obiectiv”.

Primarul a mai adăugat că de realizarea anexelor sălii (vestiare, grupuri sa­nitare) și a sistemului de încălzire se va ocupa primăria, cu resurse proprii.

Parcul de la răspântie, din Toboșari

Încă o dovadă că primarul Ion Samoilă are o capacitate deosebită de a găsi soluții și resurse pentru a da viață unor proiecte benefice pentru comunitate este și frumosul parc din Lipia, zona Toboșari, dat în folosință în luna mai a acestui an. Aici, la o răscruce de dru­­muri, între străzile Toboșari și Cornișului, pe un maidan părăsit, apăruse o „groapă” de gunoi ilegală, înconjurată, de jur-împrejur de gospodăriile oamenilor. Mai mult, la o ploaie mai vârtoasă, întreaga zonă se inunda și devenea un focar de infecție insuportabil, bântuit de țânțari și alte insecte supărătoare. În aceste condiții, Ion Samoilă a decis să asaneze locul și să amenajeze aici un parc cu locuri de joacă pentru copii și un teren de sport cu suprafață sintetică. Mai mult, cu sprijinul unor locuitori din zonă, a fost construit un șanț de drenaj al apelor pluviale și o „bașă” pentru colectarea acestora. Totul este supravegheat de câteva din cele 140 de camere montate în comună. Acum, totul arată splendid, după cum se poate vedea din imaginile surprinse de noi, la fața locului.

„Înainte, veneau aici cu mașinile de gunoi și deversau totul în acest spațiu. Când ploua, aici era crescătorie de pește! Am curățat totul și am astupat cu pământ. A fost o muncă titanică! Acum parcul arată bine, dar ­nu-mi place gazonul. Se pare că pământul adus nu a fost foarte bun. Dar vom remedia asta, dăm cu erbicid ca să stârpim buruienile”, ne-a povestit edilul.

În parc, câteva fetițe se dădeau în leagăn. ­Ne-au mărturist că le place foarte mult să vină să se joace aici. „Înainte, aici era o baltă și buruieni ­înalte. Când ploua, se făcea aici un lac mare. Așa îi și ziceam: «la lac»!”, ne-a povestit Bianca, una dintre fetițe.