Administrația dorește să îi ajute pe bunicii comunei să se poată întâlni și desfășura activități specifice vârstei
Primăria și Consiliul Local Corbeanca au decis să îi ajute pe seniorii din comună să beneficieze de un spațiu corespunzător pentru desfășurarea unor activități specifice vârstei. Sevasta Stan, profesor pentru învățământ primar la Școala din Tamași, și consilier local, ne-a declarat că în cadrul celei mai recente ședințe de consiliu al comunei Corbeanca, consilierii și-au anunțat disponibilitatea de a ajuta Clubul seniorilor cu un spațiu unde aceștia să se poată întâlni periodic pentru a desfășura diverse activități.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 625, ediția print
”Cunoscându-i pe cei din Clubul seniorilor, deși nu sunt pensionară, sunt alături de ei și îmi doresc, împreună și cu ceilalți consilieri, să aibă un loc al lor unde să se întâlnească. Li s-a pus la dispoziție spațiul de la stadion, dar fiind centru educațional, este folosit foarte mult de copii, deci este destul de complicat să aibă acces și Clubul seniorilor. Accesul era destul de limitat. Seniorilor li se va găsi un spațiu unde vor beneficia de mai mult confort și se vor putea întâlni o dată pe săptămână. Fiind învățătoare, așa cum ajut copiii, mi-am dorit să îi ajut și pe seniori, în mod special să capete o formă legală, să fie constituiți ca entitate juridică, pentru ca astfel, clubul lor să poată fi sprijinit de autorități”, ne-a spus Sevasta Stan.
Consilierul local ne-a precizat că se simte foarte bine în compania membrilor acestui club pentru care a obținut la un moment dat sprijin pentru organizarea unui transport la munte. ”Am mers și eu în acea excursie, mi-a plăcut și de atunci sunt alături de ei. Le-am oferit și un fel de consultanță ca să se poată constitui într-o formă legală care să le permită să solicite sprijinul comunității. Trebuie îndeplinite niște condiții pentru a putea solicita ajutorul primăriei, care este dispusă să le fie alături. E benefic că se întâmplă astfel de inițiative și avem un astfel de club. Ne dorim să fie un exemplu pentru ceilalți. Odată ce vor avea și o bază legală, cu siguranță că primăria le va putea oferi și mai mult sprijin, astfel încât să își poată dezvolta activitățile, iar numărul membrilor să crească și să se ajute între ei”, a mai precizat Sevasta Stan.
Clubul seniorilor a împlinit patru ani
Clubul seniorilor din Corbeanca a apărut în urmă cu patru ani, inițiatoare fiind Laura Brodacs, o doamnă care ne-a povestit că a ajuns în Corbeanca în urmă cu șase ani, venind din Baia Mare, pentru a-și însoți fiica stabilită în această localitate, din vecinătatea Bucureștiului.
Laura Brodacs ne-a povestit că tocmai terminase un tratament pentru cancer, din care a ieșit învingătoare, dar sănătatea nu îi permitea să se întoarcă în câmpul muncii. Se simțea însă extrem de singură și deznădăjduită, nu cunoștea pe nimeni la Corbeanca, venită din Baia Mare, la fiica ei, după ce rămăsese văduvă. ”Familia mea trebuia să găsească o cale de a-mi reda viața socială, departe de casă. Știam că sunt multe persoane venite în Corbeanca din diverse colțuri ale țării. Mulți dintre cei care au venit și-au adus și părinții pensionari care își petreceau zilele în singurătate. Așa s-a născut ideea de a posta pe internet inițiativa organizării unei întâlniri a seniorilor din comună, cu scop de socializare și îmbunătățire a calității vieții”, ne-a spus dna. Brodacs povestind că știa că în alte zone din țară, ca să nu mai vorbim din străinătate, există numeroase inițiative similare, care funcționează foarte bine.
Răspunsul comunității a fost unul foarte bun și așa au reușit să se cunoască seniori veniți din Baia Mare, Iași, București, Bistrița, Bacău etc. ”Încet, încet au venit și seniorii din comunitate, adică localnicii, și am reușit să avem activități împreună în diferite locații. Înainte de pandemie, ne-am plimbat împreună prin parcurile din Buftea, Mogoșoaia și București. Am organizat mai multe excursii de o zi și am vizionat mai multe spectacole, la teatrele din București. Pandemia ne-a obligat să trecem online, dar am ținut mereu legătura unii cu alții”, ne-a povestit Laura Brodacs.
În primăvara acestui an și-au reluat întâlnirile, și-au sărbătorit zilele de naștere, au organizat excursii la Giurgiu, Pitești, Ploiești, Câmpulung, Târgoviște, Prislop, Câmpina. Duminica se întâlnesc negreșit pentru a-și savura cafeaua în diferite locații. ”Așteptăm cu nerăbdare întâlnirile și ne bucurăm de timpul petrecut împreună”, a mai spus Laura Brodacs menționând însă că marele lor ”of” este că nu au un loc al lor unde să poată funcționa ca un club adevărat și să își diversifice activitățile. ”La Baia Mare, din 1999 funcționează un club al seniorilor, înființat în cea mai frumoasă zonă a orașului, în parcul municipal. Primarul de atunci, a pus la dispoziția seniorilor un spațiu foarte generos în parc, într-o clădire mare, cu o terasă superbă. A făcut inclusiv un sfat al înțelepților în Baia Mare, deși era oltean, ajuns în Baia Mare, căsătorit cu o colegă studentă. Am iubit Baia Mare pentru că a avut aplecare atât spre copii, eu lucrând în învățământ ca educatoare pensionară, cât și spre seniori. Din păcate, în Ilfov, la 20 km de București, am descoperit că sunt foarte multe persoane venite după copii, care din păcate stăteau în casă și își plângeau efectiv de milă pentru că, exact așa ca mine, nu cunoșteau pe nimeni”, ne-a mai spus Laura Brodacs.
Acum, iată că, administrația a primit solicitarea lor și se străduiește să îi ajute, astfel încât seniorii comunei să se poată bucura, într-un mod organizat că au cu cine să împărtășească problemele vârstei, dar și experiențele de viață.
”Avem o pagină de Facebook a clubului unde am postat fotografii de la întâlniri și numărul membrilor a crescut constant. Am sărbătorit a patra aniversare a clubului. Pe pagina de socializare avem cam 300 de membri activi, simpatizanți, avem membri chiar din alte țări, desigur români plecați în altă parte care urmăresc activitatea noastră, ne aplaudă și se bucură pentru noi”, ne-a mărturisit Laura Brodacs.