Sondaj de opinie privind administrația locală

Peste 50% dintre români consideră că primarul ar trebui ales într-un singur tur de scrutin, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizează administrația locală. Sondajul a fost realizat la comanda Uniunii Nationale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și dat publicității la ședința Adunării Generale a Uniunii.

Întrebați, așadar, dacă primarul ar trebui să fie ales prin vot direct, 53% dintre cei chestionați consideră că acesta ar trebui ales dintr-un singur tur, în timp ce 30% cred că primarul ar trebui să fie ales în două tururi. 16% dintre respondenți s-au arătat indiferenți față de subiect, iar 1% nu au știut/nu au răspuns la întrebare.

În ceea ce privește modalitatea de alegere a edililor în actuala legislație electorală, 53% au răspuns că aceasta este în două tururi de scrutin, 28% – într-un singur tur, 19% – nu știu.

 

Președinții de Consilii Județene, aleși prin vot direct!

Potrivit sondajului, 69% dintre cei chestionați consideră că președintele Consiliului Județean ar trebui ales prin vot direct și doar 11% susțin că acesta ar trebui ales de consilierii județeni. Totodată, 7% spun că ar trebui numit de Guvern. 13% dintre cei intervievați nu au știut sau nu au răspuns la întrebare.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14-26 aprilie, pe un eșantion de 1.000 de persoane de 18 ani și peste.

 

Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3,1%, pentru un interval de încredere de 95%. Validarea s-a făcut pe baza datelor INS 2012. Au fost verificate telefonic 270 de chestionare.