În comuna 1 Decembrie, „zvonerii” şi „răspândacii” diseminează informaţii false

Îl cheamă Ilie Stan. Mai are un nume, de care îi este rușine: Cumsecade. Și pe bună dreptate. Pentru că Ilie Stan, fostul primar al comunei 1 Decembrie, este departe de a fi așa cum îi sună numele. Deși are în cârcă destule fărădelegi, el vrea, din nou, la primărie. Iar strategia sa electorală se poate caracteriza prin două cuvinte: DEZINFORMARE și CALOMNIE. Deh, atâta poate domnia sa!

Domnul Ilie Stan cel Cumsecade n-are habar despre ceea ce înseamnă o campanie electorală onestă, caracterizată de o confruntare de idei, proiecte și inițiative menită să aducă prosperitate comunității. Nu, domnia sa nu știe decât să‑și atace în mod josnic contracandidații, folosind singura armă pe care o are la îndemână – minciuna. În cele ce urmează, veți afla lucruri stupefiante. Citiți și vă cruciți!

 

Cum aberează „Sfântul” Ilie cel Cumsecade

Săptămâna trecută, domnul Ilie Stan a început să lanseze prin comună zvonul că, „Primarul a vândut apa lu’ naș-su!”. Adică primarului de la Voluntari, Florentin Pandele. De ce afirmă asta? Primăria 1 Decembrie a hotărât să devină membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „EURO APA”, cu sediul în orașul Voluntari. De aici, această afirmație. E tare la logică, dl. Stan! Dar cine este, de fapt, EURO APAVOL? Un important operator regional de apă și canal, care își desfășoară activitatea în trei județe: Ilfov, Ialomița și Giurgiu. Din această Asociație fac parte aproximativ 50 de localități. În Ilfov, EURO APAVOL operează în 10 localități, potrivit site-ului acestuia. În urma acestei asocieri, EURO APAVOL a preluat, atenție, ÎN ADMINISTRARE, rețeaua de apă și canal a localității, în urma unei hotărâri a Consiliului Local. De ce s-a ajuns la această soluție, ne-a explicat primarul Gheorghe Petre: „Apa, nu poți s-o vinzi! Ilie Stan bate câmpii! Dacă s-ar fi putut vinde, o vindea Stan de mult! E o resursă pe care n-ai cum s-o vinzi. Aparține comunității, statului român, e domeniu public! În cazul nostru, este vorba de o dare în administrare. De ce am făcut asta? Pentru că, potrivit directivelor europene, administrațiile locale sunt obligate să facă asta: să dea în administrare serviciul de apă și canal unui operator regional acreditat. Primăria nu are competența necesară în acest domeniu. Noi nu putem încasa taxele pentru apă, pentru că legea nu ne permite să desfășurăm activități comerciale în scopuri TVA. Astfel, am avut de ales între trei operatori: RAJA Constanța, S.C. Apă Canal Ilfov și EURO APAVOL. Am optat pentru ultima variantă, din motive pe care vi le voi explica”, ne-a spus Gheorghe Petre.

 

De ce EURO APAVOL?

„În această asociere există doar primării, circa 50 la număr, din 3 județe. Nu există nicio persoană fizică. Nici nașa, nici nașu’. UE ne obligă să predăm administrarea acestui serviciu unui operator autorizat. EURO APAVOL este un operator acredidat de Bruxelles. Când am intrat în această asociere, ­RAJA Constanța opera doar la Buftea. Am considerat că nu este reprezentativă pentru județul Ilfov. În privința Apă Canal Ilfov (ACI), am avut alt gen de rețineri. În calitate de consilier județean am avut ocazia să cunosc modul dezastruos în care a fost gestionată această societate, în acea perioadă. În anul 2012, ajunsese în pragul falimentului, iar CJ Ilfov a fost nevoit să-i mărească capitalul social, pentru că altfel nu mai putea gestiona Masterplanul I de apă și canal, în care erau implicate 8 localități ilfovene și ar fi trebuit returnate circa 80 de milioane de euro. Și vedeți dvs., un an de zile am fost și noi membri ai ADIA ACI, am cotizat acolo. Putea să intre și 1 Decembrie în acest Masterplan, dar s-a opus Ilie Stan, primarul de atunci. Zicea că el nu vinde apa de aici!(?) Ei bine, din informațiile mele, nici acum ACI nu stă pe roze. Cunosc această societate de la nașterea ei. Aș fi fost un kamikaze dacă mergeam, în continuare, cu ACI!  Așa că am propus să aderăm la ­EURO APA, o asociere nouă, proaspăt înființată, care nu are probleme financiare. Astfel, în data de 06.09.2013, prin Hotărârea nr. 22, Con­siliul Local a aprobat această asociere, iar EURO APAVOL a fost mandatată să asigure calitatea și întreținerea serviciilor de apă și canal și să le administreze. În felul acesta, comuna a devenit asociat și deține un pachet substanțial de acțiuni în această societate. Prin urmare, suntem proprietari deplini, acționari, pe partea noastră de asociere, adică rețeaua de apă și canalizare! Noi reglementăm prețul mc de apă, care acum este de 2,87 lei, și nu există nicun pericol că acesta ar putea crește. Și, repet: această hotărâre nu a luat-o primarul, ci Consiliul Local!”, a precizat primarul Gheorghe Petre.

 

Cum a provocat Ilie Stan un dezastru
ecologic

Lucrurile fiind, după părerea mea, pe deplin lămurite în privința acuzațiilor domnului Ilie Stan, să vedem, în continuare cât de cum se cade a gestionat dumnealui proiectul unei noi stații de epurare, în perioada mandatului său din anii 2008-2012. Astfel, în acest mandat, Ilie Stan a accesat pe POS Mediu fonduri pentru construirea unei noi stații de epurare. Un lucru lăudabil și absolut necesar, având în vedere că vechea stație, construită în anii ‘80, era nefuncțională și lăsată în paragină. Toate bune și frumoase, dar… a ieșit cu totul altceva. Mai exact, un adevărat dezastru ecologic, cu care locuitorii și edilii comunei se confruntă de ani de zile! Partea tragică este că, deocamdată, nu se întrevăd soluții de remediere a situației, iar Primăria 1 Decembrie este obigată să plătească o droaie de amenzi și despăgubiri de milioane de lei, pentru că „investiția” domnului Stan este total nefuncțională, deși, pe hârtie, ea figurează ca fiind dată în folosință. Citiți și mai cruciți-vă o dată!

 

Culmea paranormalului: n-are curent da’ funcționează!

Pe data de 26 octombrie 2010, în comuna 1 Decembrie s-au petrecut o serie de fenomene paranormale. Deși noua stație de epurare nu fusese alimentată cu energie electrică, ea a fost pusă în funcțiune! Ghilimelele le puneți dvs.! Cel puțin așa atestă documentul numit „Proces verbal de punere în funcțiune”, pe care vi-l punem la dispoziție în facsimil. Cum o fi fost posibil ca asemenea instalație complexă să funcționeze fără o sursă de energie? Ba, mai mult, costul așa ziselor „probe tehnologice” să se ridice la suma de 10.853.143,72 lei? Citiți și punctul 3 al procesului verbal, unde scrie, privitor la „nivelul atins de indicatorii aprobați”, cu majuscule – „NU ESTE CAZUL”! Cred și eu! Care „indicatori”, dacă stația nu putea funcționa? Ridicolul culminează la punctul 6 unde se menționează, în privința „altor constatări”, același lucru. Păi ce să constate onor comisia de recepție, în frunte cu fostul primar Ilie Stan cel Cumsecade, când nimic nu funcționa în stația de epurare? În schimb, cu multă competență, la punctul final, această comisie recomandă, „Respecatrea (sic!) întocmai a cărții tehnice și a instrucțiunilor de exploatare”. Te bufnește râsul! Din păcate, însă, toate acestea relevă fapte deosebit de grave, de natură penală!

Pentru informarea com­pletă a cititorilor, precizăm că abia după 3 ani, în 2013, actuala conducere a Primăriei 1 Decembrie a montat un transformator electric și a branșat stația. Numai că aceasta se găsește, în continuare, în stare de nefuncționare pentru că… lipsesc o serie de componente și instalații pe care constructorul a „uitat” să la mai monteze. Bașca, că (sic!) nu există nici softul care să controleze automatizările de aici! Mai mult, rețeaua de canalizare a comunei nu a fost niciodată branșată la stația de epurare!!! Stupefiant!!! Cu toate acestea, potrivit documentelor, recepția a fost efectuată cu succes, ca și „probele” de funcționare. Un scenariu demn de serialul „Twin Peaks”! Sau, mai bine zis, „‘Tui în pix”.

 

Fostul primar, Ilie Stan Cumsecade, anchetat penal

Situația stației de epurare a intrat și în vizorul Parchetului. De mai bine de trei ani, procurorii anchetează faptele fostului primar și al ciracilor săi. Ancheta se află, în prezent, în sarcina procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Lucrurile se mișcă, nu știm de ce, greoi. Ne întrebăm ce mare lucru mai este de anchetat, când lucrurile sunt câte se poate de limpezi. Chiar și un novice își poate da seama că ne confruntăm cu o fraudă de proporții, produsă fie din incompetență, fie din prostie, care a avut ca rezultat…

 

…o bombă ecologică

Acum, după 6 ani de la celebra „punere în funcțiune”, asistăm la un adevărat dezastru ecologic. Dejecțiile din rețeaua de canalizare a comunei continuă să se deverseze în vechea stație de epurare, de pe vremea „Împușcatului”, care este o ruină. Toată mizeria se strânge în vechile bazine de colectare și se revarsă pe terenul din apropiere. „Niște lighene cu rahat”, spune primarul Gheorghe Petre. Aproape 8 hectare de teren sunt infestate  de fecale și resturi menajere. În zonă plutește un miros pestilențial, aproape imposibil de suportat. Singurele ființe care par să se fi adaptat la această mlaștină putridă sunt un soi de stârci minusculi, care pășesc tacticos în căutarea de resturi. Mlaștina este împânzită de tot soiul de deșeuri: carcasa unui scuter electric de Luna Parc stă cocoțată pe un soi de tuburi gofrate, din cauciuc. Aburi otrăvitori plutesc deasupra întregii întinderi, ca într-unul dintre cele mai înspăimântătoare filme „horror”, care ar putea fi cu ușurință denumit „Moștenirea lui Ilie Stan cel Cumsecade”.

 

Asanarea mlaștinii otrăvitoare – zeci de milioane de euro

Primarul Gheorghe Petre a ajuns la capătul răbdării și al disperării, pentru că nu poate remedia în niciun fel situația. Legea nu-i permite. „Nu pot face investiții aici, la stația de epurare, pentru că aș putea fi acuzat de suprafinanțare. Stația a fost construită cu bani europeni, prin Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu – n.r.). Prin urmare, sunt legat de mâini și de picioare. Primăria a fost amendată de nenumărate ori de Garda de Mediu, pe bună dreptate. La stația veche, de asemenea, nu se mai poate face nimic, vedeți și dumneavoastră. Este o ruină! De curând, am primit o înștiințare că suntem executați silit, în urma unei hotărâri judecătorești care ne-a găsit vinovați de poluarea produsă de dejecțiile deversate de la fosta stație de epurare pe terenul unor cetățeni. Suntem buni de plată, acum, peste 450 de mii de lei. Deunăzi, am primit o înștiințare de la un agent comercial care își desfășoară activitatea în vecinătatea fostei stații că este permanent inundat de scurgerile de acolo, care îi pun în pericol integritatea construcțiilor pe care le deține și sănătatea angajaților, că în caz că nu vom lua măsurile necesare pentru ecologizarea zonei, ne va acționa în judecată! Asanarea locului va costa zeci de milioane de euro! După cum vedeți, suntem într-o situație disperată și nu se întrevede nicio portiță de scăpare”, ne-a spus primarul Gheorghe Petre, la fața locului.