Comuna 1 Decembrie, pe coordonatele dezvoltării și modernizării
Comuna 1 Decembrie este una dintre localitățile ilfovene care a cunoscut schimbări edilitare și urbanistice profunde, în ultimii 4 ani. Dacă în 2012 localitatea părea încremenită într-un soi de rutină prăfuită, la propriu, în 2016, urbea arată cu totul și cu totul altfel. ”Vinovat” de această schimbare la față este primarul Gheorghe Petre, cel care, prin proiectele duse la bun sfârșit, a adus bunăstare și civilizație locuitorilor de aici.
Am fost martor ocular, în perioada de care vă vorbeam, la schimbările în bine petrecute în comuna 1 Decembrie. Jurnalul de Ilfov a relatat despre aceste transformări, cu regularitate. Buna pricepere a edilului Gheorghe Petre, care moștenise o situație financiară dezastruoasă, a fost esențială în toată această pleiadă de înfăptuiri. El candidează acum pentru un nou mandat și nu am niciun dubiu că oamenii își vor investi din nou încrederea în cel care a realizat, într‑o perioadă atât de scurtă, mai mult decât toți predecesorii săi, la un loc. Despre aceste realizări și despre proiectele viitoare, am vorbit cu primarul Gheorghe Petre, care ne-a mărturisit că nu se va opri aici, ci are multe planuri de viitor, spre mai-binele concetățenilor săi.
De la „ulițe” pietruite, la artere rutiere moderne
Proiectul a avut în vedere asfaltarea a 23 de străzi, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, în tranșe anuale, pe o perioadă de 4 ani, până în 2018. Suma totală se ridică la 12 milioane de lei, adică peste 2,6 milioane de euro. Până în prezent, adică în cel de-al treilea an al proiectului, a fost realizată asfaltarea a 17 străzi: Grigore Moisil, Tudor Arghezi, Prelungirea Tudor Arghezi, Aleea Stadionului, Prelungirea Stadionului, Înfrățirii, Mihai Eminescu, Răsăritului, Crinului, Soarelui, Intrarea Carpați, Speranței, Spilamberto, 8 Martie, Viilor și 50% din străzile Ion Barbu și Prelungirea Prunilor, pentru că pe aceste artere se mai lucrează, încă, la canalizare. ”În ceea ce privește celelalte 6 străzi, mai avem de așteptat puțin, pentru că pe acestea urmează să fie introduse rețele magistrale de canalizare. În continuare, am introdus la Ministerul Dezvoltării cereri de finanțare și pentru alte străzi, care nu au fost cuprinse în proiectul inițial, cum ar fi: Artiștilor, Victoriei, Independenței, Ion Creangă, Prunilor, Mihail Sadoveanu, pe care se află în curs lucrări pentru introducerea rețelelor de canalizare”, spune primarul.
Lucrările de canalizare vor continua și în 2017
Asfaltarea și introducerea canalizării sunt lucrări care se desfășoară în paralel, sau în „tandem”, dacă putem spune așa. Din această vară, vor începe lucrări de canalizare și pe străzile Narciselor, Păcii și Careda. Din 2017, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2 vor continua lucrările de canalizare și pe străzile I.L. Caragiale, Oituz și Prelungirea Oituz, Viilor, Plopilor, Câmpului, Pinului, Răsăritului, Morii, Tufanilor, Spilamberto, Speranței, până la stația de epurare. Odată terminate aceste lucrări, în mod firesc, străzile respective vor fi asfaltate, astfel încât, în 2-3 ani de zile, pe toate străzile comunei 1 Decembrie va exista asfalt.
Toate blocurile vor fi reabilitate
Primarul Gheorghe Petre ne-a mai vorbit și despre un alt proiect, așteptat cu nerăbdare de o bună parte dintre locuitorii comunei: reabilitarea termică a blocurilor. 1 Decembrie este comuna ilfoveană cu cel mai mare număr de blocuri de locuit, nu mai puțin de 76 de bucăți. O bună parte dintre acestea au fost deja reabilitate. Au mai rămas doar 34 dintre acestea. „Astăzi (20 mai – n.r.) avem stabilită o întâlnire între un reprezentat al Ministerului Dezvoltării și reprezentanții asociațiilor de locatari din blocurile rămase nereabiltate. Scopul întâlnirii este semnarea, de către cele două părți, a contractelor de mandat pentru reabilitarea tuturor blocurilor care au mai rămas de reabilitat. Cu această ocazie, ei vor afla și faptul că primăria a obținut finanțare pentru toate blocurile respective. Avem deja 9 blocuri la care se efectuează în prezent lucrări de reabilitare: blocurile A, B, C, Poștă, COMAICO, P14, PK 12, PK 13 și PK 7.
În comuna 1 Decembrie începe programul de cadastrare
Localitatea este una dintre cele trei comune ilfovene pilot, alături de Copăceni și Clinceni, inclusă în Programul Național de Cadastrare. Sâmbătă, 21 mai, la 1 Decembrie a avut loc o întâlnire de informare a cetățenilor comunei, cu privire la acest program. Informarea a fost realizată de reprezentanții societății Geo Topo, cea care va efectua lucrările de cadastrare, în această localitate. La întâlnire a participat și primarul comunei, Gheorghe Petre. Cu această ocazie, locuitorii din 1 Decembrie au aflat că, peste o săptămână, vor începe măsurătorile. Odată acestea efectuate, cetățenii se vor prezenta cu actele de proprietate, pentru a se face intabularea. Vor fi cadastrate și intabulate atât terenurile și casele, dar și toate apartamentele de la bloc. Pentru aceste proceduri, cetățenii nu vor plăti nimic, lucrările fiind gratuite, pentru că ele sunt finanțate cu fonduri europene.
După alegeri, se va investi în finalizarea stației de epurare
Despre problemele existente la noua stație de epurare v-am mai vorbit. Pentru cei care nu cunosc situația, voi face un scurt remember. În 2010, fostul primar a „pus în funcțiune” stația, deși aceasta nu fusese terminată în totalitate și nu era branșată la rețeaua electrică, dar nici măcar la rețeaua de canalizare! Că ea nu funcționa „neam”, e de prisos să mai spunem. În prezent, toate dejecțiile din canalizarea comunei se revarsă pe o suprafață de 8 hectare, aflată în apropierea fostei stații de epurare, care este total nefuncțională. În zonă s-a produs un adevărat dezastru ecologic. Primarul Gheorghe Petre n-a informat, însă, că are promisiuni, din partea Consiliului Județean, că situația se va remedia. CJ Ilfov va finanța, împreună cu Primăria 1 Decembrie, lucrările de punere în funcțiune a noii stații de epurare, care zace nefolosită, iată, de 6 ani. Este vorba de aproximativ 2,7 milioane de lei. „Este o investiție absolut necesară, pentru că avizul de funcționare al canalizării nu poate fi primit decât dacă stația de epurare va fi și ea, la rândul său, funcțională. Eu consider că, în urma discuțiilor purtate cu președintele CJI, Marian Petrache, este o problemă ca și rezolvată. Sunt convins că, în cursul acestui an, stația va fi perfect funcțională”, ne-a spus primarul.