Popeşti-Leordeni, în cursa impetuoasă către dezvoltare
Nu cred că există în judeţul Ilfov o localitate care să cunoască o asemenea „explozie urbanistico-imobiliară” precum cea pe care o trăieşte oraşul Popeşti-Leordeni, în ultimii 2-3 ani de zile. Practic, în zona dintre Şoseaua Olteniţei şi IMGB, pe care localnicii obişnuiesc s-o denumească „Popeştiul Nou” sau Popeşti-Vest, a apărut un „mezin” al vechii aşezări cu o vârstă venerabilă. Se poate spune că, în ultimele două decenii, populaţia urbei de la „poalele” Bucureştiului aproape că s-a dublat. Se estimează că aici s-au mutat, sau urmeză să o facă, în jur de 10.000 de locuitori. O adevărată provocare pentru edilii urbei, care trebuie să asigure dezvoltarea edilitară corespunzătoare, a noului Popeşti.
Această dezvoltare, însă, nu se poate face peste noapte, cum şi‑ar dori mulţi dintre proaspeţii şi nerăbdătorii locuitori ai noului oraş. Pentru aceasta este nevoie de multă chibzuinţă şi, în primul rând, de mijloace financiare. O dezvoltare armonioasă nu se face cu ”otuzbirul”. Iar poticnelile apărute au, mai întotdeauna, cauze independente de voinţa autorităţilor locale, care numai de reavoinţă sau delăsare nu pot fi suspectate. Vă spun toate acestea în cunoştinţă de cauză, pentru că, de mai bine de doi ani, scriu despre eforturile depuse, de Primărie şi Consiliul Local, pentru ca oraşul Popeşti-Leordeni să capete o înfăţişare cu adevărat europeană. Şi sunt gata să demonstrez, cu argumente şi cu dovezi palpabile, oricărui cârcotaş, că, în ultimii 3 ani, edilii popeşteni nu au stat cu braţele în sân.
Despre Măria-sa, Cârcotaşul plătitor de impozite
Şi sunt mulţi! Cârcotaşi, vreau să spun. Care cred că totul se rezolvă bătând din palme. Şi care au un argument suprem: „Eu îmi plătesc dările la Primărie, domnule (deşi, deseori, este restanţier), vreau să mi se facă!”, spune, clocotind de indignare, micul Dumnezeu plătitor de taxe şi impozite, care tună şi fulgeră, pe reţelele de socializare, despre incompetenţa autorităţilor locale. El nu vrea să ştie, de exemplu, că Primăria are probleme cu faptul că el, Cetăţeanul Suprem, a construit anapoda, după un plan cadastral fantezist şi curtea, sau casa lui, se află acolo pe unde ar trebui să treacă strada pe care urmează să se introducă reţeaua de apă şi canalizare, pentru a fi, ulterior, asfaltată (vezi, strada Amurgului). Pe el nu‑l interesează că edilii au alocat bani pentru asfaltarea a 37 de străzi, dar nu o pot face din cauza contestaţiilor la licitaţiile de acordare a lucrărilor, că vistieria comunităţii nu este sac fără fund, iar pentru fiecare bănuţ trebuie să dai socoteală la apriga Curte de Conturi, că nevoile stringente ale urbei sunt altele etc, etc. EL VREA!
Să fie clar. Sunt de acord să te indignezi şi să protestezi când vezi că autorităţile aruncă banii aiurea, pe prostii. Acum, însă, vă propun să vorbim despre proiectele de anul acesta ale Primăriei Popeşti-Leordeni şi să analizăm dacă acesta sunt binevenite, sunt utile, pentru locuitorii oraşului. Aşadar…
…Asfaltatul? Cât costă asfaltatul?
Pe lângă bani și chin, mulţi nervi şi înjurături! Şi nopţi nedormite din partea edililor. Anul trecut, prin vară, Consiliul Local aprobase finanțarea, din bugetul urbei, pentru asfaltarea unui număr de 37 de străzi, din localitate. Printre acestea, cele mai multe se află în Popeştiul Nou, unde modernizarea acestora era de maximă stringenţă. Pentru că acestea erau, de fapt, nişte uliţe pietruite, care după câteva ploi mai zdravene se umpleau de gropi, bălţi şi noroaie. Vorbim aici despre celebrele, deja, Amurgului, Oituz, Echinocţiului, Solstiţiului, Eclipsei, Occidentului, Sf. Agnes etc. Celebre, pentru că e-mail-ul primăriei gemea de reclamaţii din partea locuitorilor din zonă. Buuun! Dar credeţi dvs. că totul a fost atât de simplu? Nici vorbă! Pentru că, nu-i aşa, „lucru bun, la nouă luni”, zice românul. Deşi, prin licitaţie, execuţia lucrărilor fusese atribuită, bine mersi, pas, începerea acestora. Deoarece, principiul, tot românesc, „nicio licitaţie, fără contestaţie”, a acţionat imediat. În forţă. Au urmat contestaţii, la contestaţii, la contestaţii, procese, recursuri şi alte tribulaţii de genul acesta, care au amânat lucrările cu luni bune. Slavă Domnului, însă, că, într-un final, lucrurile au pășit pe un făgaş normal, iar executantul a intrat, la rândul său, pe străzile pe care le avea de asfaltat.
Pe Amurgului, a „răsărit”… asfaltul
„Am rezolvat-o!, Am rezolvat Amurgului!”, spune Petre Iacob, primarul oraşului. Sună ca un strigăt de victorie. O victorie inestimabilă. N-am mai văzut pe cineva atât de uşurat şi mai bucuros, de parcă ar fi scăpat de o povară imensă, de pe umeri. „Cunoaşteţi problema cu acea stradă. Am rezolvat-o, printr-o recadastrare. Am rezolvat şi cu blocul care era construit în mijlocul străzii, pe domeniul public. Mai avem patru case, pe partea stângă. I-am notificat să se retragă. Pe Eclipsei, mai avem de introdus reţeaua de apă, pe o porţiune de 600 de metri”, ne povesteşte primarul.
Unde va dispărea „Veneţia” de altădată?
În canalizare. În noua canalizare. Dar despre ce „Veneţie” vorbim? Se vede că n-aţi fost pe Drumul Fermei, vreodată, atunci când plouă. Să vedeţi, atunci, mândreţe de canal, care l-ar face să pălească de invidie pe mult mai celebrul său „confrate”, Canal Grande, din adevărata Veneţie. „Canalul” Fermei va deveni, în curând, o amintire. Una neplăcută, dar o amintire. Pentru că, ne spune Petre Iacob, se lucrează la reabilitarea canalizării din toată zona. Mai precis, se va separa canalizarea pentru ape menajere de cea pentru ape pluviale. Astfel, reţeaua nu va mai fi suprasolicitată, atunci când plouă mai abundent, iar străzile nu se vor mai inunda.
O „inginerie” dată naibii!
În sensul bun al cuvântului! Ne explică Florin Preda, administratorul public al oraşului: „Acum, toată localitatea funcţionează în sistem unitar din punct de vedere al canalizării. Totodată, există două zone depresionare mari. Una, în vechea vatră a fostei comune Popeşti-Leordeni (str. Scorţaru), cea de-a doua, pe Drumul Fermei şi Solstiţiului. Aici, când plouă, se face o mică Veneţie. Iar apele menajere refulează, cu tot cu mizeriile conţinute. Soluţia găsită constă în separarea, în aceste două zone depresionare, pluvialului de menajer. Practic, toată apa pluvială va fi captată de un alt sistem de canalizare şi evacuată cu ajutorul unor staţii de pompare. Vor exista şi nişte rezervoare, de 250 mc, başe, cum le numim noi, care vor prelua, temporar, surplusul de apă, urmând ca, ulterior, această apă să fie evacuată în conducta de 800 mm, de pe Herăstrăului şi Maica Tereza. O a doua başă, construită pe un teren de 100 mp, pus la dispoziţie de Fabrica de Ace, va deversa apa în conducta de la IMGB. Vor exista, în total, 4 puncte de deversare diferite.” Intervine şi primarul: „Eu sunt convins că în zona Fermei nu vor mai exista probleme, cel mai târziu, până în toamnă, deşi execuţia acestui proiect nu este deloc simplă.”
Cineva, acolo sus, vă priveşte!
Canalizare, canalizare, dar ce facem cu siguranţa cetăţenilor? Păi, facem! Facem sistem de supraveghere video! Mai exact, se vor monta camere de luat vederi în toate zonele importante ale oraşului, pentru a descuraja infracţionalitatea. Câteva zeci de bucăţi, în primă fază, sistemul urmând a se dezvolta pentru a obţine o monitorizare eficientă în tot oraşul.
Adio, coşmelii şi magherniţe, bună ziua, parcule!
Cunoaşteţi parcul amenajat în spatele blocurilor de pe Şos. Olteniţei, din apropierea centrului oraşului? Cel construit în locul magherniţelor şi coşmeliilor, a mormanelor de mizerie şi moloz, colcăind de şcobolani şi maidanezi? Şi dacă nu şi dacă da, pregătiţi-vă să-l vedeţi şi pe „frate-său”! Căci, în prelungirea acestuia, primăria a început deja amenajarea celei de-a doua oaze de verdeaţă şi recreere din zonă, care se va numi Parcul „Erou Alexandru Garian”. „Până acum, au demarat lucrările de igienizare a terenului. Erau acolo tot felul de acareturi ale cetăţenilor. Apoi, vom aduce un strat vegetal nou, se va monta gazon, cu sistem de irigare. Vor exista două spaţii de joacă pentru copii, pe categorii de vârstă, foişoare, o mică fântână arteziană, şi un spaţiu pentru activităţi fizice, respectiv mese de ping-pong. Acest parc vrem să-l inaugurăm până pe data de 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului”, spune primarul.
Ce oraş frumos!
Cânta, cândva, Alexandru Andrieş. Edilii popeşteni, însă, nu cântă. Ei vor să ne(în)cânte. Vor să FACĂ un oraş frumos. Pentru aceasta, au demarat un proiect pentru „amenajarea tramei stradale”, de-a lungul arterei principale a oraşului – Şos. Olteniţei. Mai pe româneşte, ne lămureşte Petre Iacob. „Vor fi reabilitate spaţiile verzi, trotuarele, se vor planta arbori, de-a lungul aliniamentului stradal, vor fi amenajate parcări în zona de reşedinţă, foişoare, în zona blocurilor, se vor monta bănci noi, se vor înlocui stâlpii de iluminat public, iar cablurile vor fi trecute în subteran, astfel încât cei ce vor trece prin oraşul nostru să rămână cu o imagine frumoasă despre Popeşti-Leordeni. Toate aceste amenajări se vor realiza, pe partea stângă, de la intrarea din Bucureşti, până la Danubiana, iar pe dreapta, până la Viscofil. Vreo 5 km, în total. Totodată, vom reabilita locurile de joacă pentru copii, vechi şi deteriorate, din toată localitatea, iar acestea vor fi acoperite cu suprafeţe antitraumă. Vom amenaja astfel de locuri de joacă şi la grădiniţe, pentru că, acum, nu există aşa ceva”, ne-a explicat primarul. Iar toată această transformare este estimată să se producă în patru luni de zile. Atât.
O grădiniţă nouă, pentru cei mai noi locuitori ai oraşului
Tot el continuă: „Şi, vorbind de grădiniţe, dorim să extindem Grădiniţa nr. 4, TRANSCOM, singura cu orar prelungit, pentru că se află în apropierea noii zone şi a crescut numărul de solicitări. Mai luăm în calcul şi varianta construirii, tot acolo, a unei grădiniţe noi, cu o capacitate de minimum 160 de locuri. Vom discuta despre soluţia definitivă, în acest sens, în maximum 3 luni.”
Să ştiţi, nu am terminat, încă. Dar ne oprim, deocamdată aici. Vom reveni, cu alte proiecte. Slavă Domnului, sunt destule! Vom vorbi despre noul corp al liceului, despre continuarea reabilitării termice a blocurilor, despre piaţa cea nouă şi modernă, despre…
Până atunci, dragă domnule Gică Contra, te las să te gândeşti şi să ne spui: o fi bine că autorităţile din Popeşti-Leordeni vor să ducă la îndeplinire aceste proiecte? Eu zic că da. Tu, desigur, nu vei fi de acord. Numai că, nu ai ce face.Vei fi pus în faţa unor fapte. Unor fapte împlinite.