La Otopeni – „Road Grand Pink”

„Road Grand Pink”? Cum s-ar traduce asta, pe înţelesul oricui? În multe chipuri. Variante? „Drumul Marelui Roz”, sau „Marele Roz al Drumului”, ori „Marele Roz Rutier”… De fapt, aveţi liber la fantezie. Alegeţi ce vă place. S-a întâmplat duminică, 26 aprilie. Soare, zi admirabilă. Platoul piaţetei din faţa Primăriei oraşului Otopeni? Plin, ochi. Ticsit. Abia ai loc să te strecori. A fost locul de unde „au ţâşnit” sute de biciclete. De toate felurile, neamurile, calibrele. Cu frumoasele lor stăpâne, concurente. În costume pentru competiţie, încântătoare, de toate culorile, mulate pe trupurile zvelte. Nuanța de roz, exprimare a feminității lor, a predominat. A plouat cu fete minunate. Tinere, mature sau copile. Competiţia, în premieră națională, a strălucit. 

Atmosfera? Absolut extraordinară. În centrul orașului, peste 400 de participante au umplut spațiul de concursuri, desfășurate pe categorii de vârste. Adăugați-i pe localnicii susţinători, familiile cu copii, pe organizatori, notabilităţi ale oraşului, voluntari, echipaje de ordine și alții. Au fost prezenți peste 1.000 de oameni. Forfotă, aglomeraţie, emoţii, încurajări de toate felurile. Un eveniment remarcabil, dedicat tuturor iubitorilor de ciclism – amatori sau profesioniști. Un fenomen modern, al mișcării în aer liber și hobby. Dar și prilej de relaxare și competiție sportivă.    

Despre bicicletă, cu drag

Pentru mulți, „dorul de ducă” e spiritul unei forme a libertății. Una dintre aspirațiile ei, minunate. O stare permanentă. E un jurnal de călătorie, memorabil, pe meleaguri nebătute. Fiecare experiență, îmbogățește. Ați auzit despre expediții „Cu bicicleta prin Pirinei”, sau „În jurul lumii”, ale unor temerari. Gustul victoriei nu are egal.

Categoriile de iubitori ai bicicletei? Diverse, romantice și pasionate. Unii sunt nomazii moderni, ai orașului. La promenadă sau, pur și simplu, în drumuri utile – ca soluție alternativă la iadul traficului urban. Pentru alții, pedalatul pe două roți e și o atitudine. Exemplul  lor motivațional e menit să avertizeze despre pericolul poluării necugetate a planetei. Pe de altă parte, competiția adaugă un factor important –   protector al sănătății, rațional și extrem de eficient, pentru orice vârstă. Aici, fetele sportive adaugă un plus de eleganță, șic și savoare, în concursuri unde supremația băieților e pe cale să fie egalată.   

Campioana Adriana

Există și Ceaușești buni. „De mare ispravă”, cum spune Silviu Gheorghe, primarul Otopeniului – atunci când se referă la Adriana Ceaușescu. Ea a fost una dintre inimile de campioană care au bătut pentru sufletul organizării acestei premiere sportive cicliste, din România. Nu are nicio legătură cu familia dictatorului roșu. O simplă coincidență de nume, destul de răspândit în județul Vâlcea. A practicat handbalul de performanță, e campioană la duatlonul din Buftea, de anul trecut. Dar și la probele de ciclism amatori pe șosea – la contratimp, fond şi semifond, din seprembrie, 2014. Am mai scris despre ea, la vremea cuvenită. A obținut podiumul la concursuri de Mountain Bike (MTP).

Iar la competiția din Otopeni a fost partenerul perfect pentru edilul șef al orașului Otopeni, ceea ce a dus la decizia demarării acest minunat eveniment.  

Competiție și rigori

Concursul a fost unul de ciclism pe șosea, cu plecare și finiș pe str. 23 August, la puncul din fața primăriei orașului. Au participat competitori pe grupe de vârste: copii între 5-9 ani, 10-13 ani, apoi cele de până la 18 ani și după această etate, de peste 40 de ani.  Traseul a măsurat lungimi diferite, adecvate fiecărei grupe. Categorii? Easy Ride și Long Ride – sportive amatoare dar și cicliste aflate la un nivel avansat al performanțelor.

Cea mai lungă probă s-a desfășurat pe o distanță de 40 km. Timpii obținuți de concurenți au fost stânși, iar confruntările au fost aprig disputate. 

Premiile și festivitățile de decernare

După terminarea tuturor probelor de concurs, au urmat festivitățile de premiere. Adriana Ceaușescu a spus: „Premiile acordate sunt în valoare de peste 3.000 de euro. Ele sunt pentru fetele care au participat la toate categoriile de cicliste amatoare și cele licenţiate în ciclism. Pentru celebrarea participării lor şi a victoriei, ne-am gândit și la vinuri roze, alături de diplome și medalii.

Pentru toate celelalte echipe, inclusiv pentru copii, au fost oferite premii în produse. Au urmat extragerile a două tombole. Una pentru participante, dotată cu premiul special – o bicicletă deosebită, pentru oraş, ornamentată absolut fermecător, cu elemente decorative feminine. Dar și utile, ca dotări. O a doua tombolă a fost pentru cei 100 de voluntari, fără de care competiția noastră nu s-ar fi putut desfășura în aceste condiții optime.

Premiile au fost înmânate de Silviu Gheorghe, primarul Otopeniului. I s-au alăturat Mircea Romașcanu, marea legendă a campionilor ciclismului românesc    și alți reprezentanți ai Clubului Sportiv din localitate. 

Emoții și antren

Etapele și rezultatele concursurilor au fost comentate permanent de către Sebastian Vrânceanu – cunoscut sub pseudonimul „Memo” – unul dintre DJ apreciați, ai „Radio Guerilla”. La fel și programul întreg al zilei. Totul de la  microfonul stației de amplificare.

Suportul său de bună-dispoziție și însuflețire a fost cu atât mai competent, cu cât el e un împătimit al ciclismului și al altor sporturi, în aer liber. Cum e de amintit pasiunea pentru pescuitul sportiv. Dar bicicleta își păstrează un loc privilegiat. A declarat că și-a propus să parcurgă 3.000 de km, anul acesta, la pedale, din care 800 sunt deja făcuți.                   

Mulțumirile organizatorilor

Din partea organizatorilor, Adriana Ceaușescu a precizat: „Vreau să adresez tuturor concurentelor mulțumirile pentru participarea în număr mare, la această manifestare a sportului cu pedale, pentru toate vârstele. Mulțumiri și pentru cele aproape 100 de fete, venite mai ales din Capitală, în echipe de voluntariat.

Ne-au ajutat foarte mult pe traseu și agenții firmei de pază AKA Goup Security, din Otopeni, cărora le mulţumim foarte mult. Apoi, tuturor forţelor de ordine: de la Jandarmerie până la poliţia rutieră Ilfov, plus celor de la Clubul Sportiv ai orașului. Toţi cei care au participat la organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a competiţiei au fost peste 150 de oameni.

Mulțumiri speciale le adresăm dlui primar Silviu Gheorghe, mai ales în urma primului dialog cu dânsul, după ce i-am spus că vrem să organizăm primul concurs de ciclism feminin, din România. Aceleași mulțumiri și pentru Consiliul Local al orașului.

 Am primit, astfel,  un sprijin consistent și remarcabil. Toate acestea ne-au ajutat foarte mult. Numai așa am putut asigura succesul evenimentului“, a subliniat interlocutoarea.

În dialog cu gazda competiției

Silviu Gheorghe, primarul orașului Otopeni a amintit: „Pentru mine, lucrul cel mai important e că această competiţie s-a născut la Otopeni. E un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor, de toate categoriile de vârste. Și mai ales, el s-a petrecut pentru prima oară, în România. Vrem să scoatem oamenii din case şi îi aducem la sport şi mişcare. L-am mai numit și „libertatea mişcării”. De altfel, acesta e şi sloganul Clubului nostru sportiv. Suntem  coorganizatori al evenimentului de azi.  Îndemnul de a face sport  și bucuria libertății mișcării în aer liber se potrivesc, de minune, ciclismului.

Eu am stăruit întotdeauna pentru acest fel sănătos de viață. E preţios şi e deosebit, prin faptul că e primul eveniment dedicat fetelor, de la copii, până la domnişoare și doamne. Toate sunt frumoase şi au vocaţia câştigătorului.

O referire specială e de făcut pentru formula competiţională și modul de organizare. Sunt de amintit Clubul BikExpert, brigăzile de arbitraj, voluntarii și toate forțele de ordine. Avem aici un grup extraordinar de fete, care s-au ocupat de această organizare, alături de noi, extraordinar de inimoase, care şi-au dorit din tot sufletul să se nască acest concurs. Aşa cum e evident, ele au făcut minuni, într-un timp relativ scurt. Urmarea? Succesul acestei participări numeroase.

Fetele din organizare au venit, am discutat, am organizat totul şi, iată! Pe de altă parte, vremea  a fost foarte frumoasă. Toate premisele s-au alăturat pentru reușita competiției noastre, în premieră națională.

Un lucru esențial e că, azi, s-a născut şi tradiţia acestui eveniment.

Şi ne gândim la viitorul imediat. Pe 6 iunie, vine şi Cupa Oraşului Otopeni – „Mircea Romaşcanu”, evenimentul nostru tradiţional de ciclism, încă de la debutul său, din anul 2012. El e dedicat tuturor categoriilor – băieţi şi fete, la fel, pe categorii de vârste. Nu mai e mult timp, până  atunci”.