Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca va fi primul institut din România care va primi acreditarea Organizației Europene a Institutelor de Cancer. Informarea vine din partea fostului ministru al Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, actualmente director medical al institutului.
Potrivit dr. Achimaș-Cadariu, acreditarea va face dovada respectării standardelor impuse la nivel european. Odată obținută, acreditarea va avea o valabilitate de cinci ani. Ulterior, printre obiectivele prioritare ale unității sanitare cu profil oncologic, se vor afla reconstrucția Secției de Hematologie și realizarea de transplanturi medulare.
Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Acreditarea este în curs”
„Procesul de acreditare de către Organizaţia Europeană a Institutelor de Cancer (OECI) este în curs. Fireşte, un plan de conformare se impune într-o astfel de situaţie. O astfel de acreditare nu se acordă în măsura în care standardele impuse şi respectate cu consecvenţă de instituţii de top din Europa de Vest nu se regăsesc şi în activitatea noastră. Acest obiectiv cred că va schimba în mod fundamental mentalitatea şi toată activitatea noastră. Pornim de la pacient, care să fie în centrul activităţii noastre. Şi n-o spun doar declarativ, este şi formal. Pacienţii și reprezentanţii lor participă la întâlnirile noastre interne. Aflăm de la ei ce trebuie să schimbăm şi noi, existând astfel un schimb continuu de informaţii. Aceasta este viziunea pe care OECI o îmbrăţişează, este un pas pe care îl facem către standardizare, către control de calitate”, explică dr. Achimaș-Cadariu.
Specialiștii Institutului de la Cluj dau o șansă bolnavilor de cancer din România
„Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa. „Institutul pentru Studiul şi Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care şi-a luat ca obiectiv principal înscris în titulatură „studiul profilaxiei cancerului” într-o vreme în care însăşi noţiunea de profilaxie era vag conturată. Epoca ”modernă” a Institutului este indisolubil legată de numele Prof. Dr. Ion Chiricuţă care preia conducerea acestuia în 1958. Format la scoala chirurgicală de mare prestigiu de la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuţă a inceput construcţia noului Institut situat în str. Republicii 34-36 construcţie finalizata în 1965. Profesorului se datorează structura conceptuală actuală a instututului bazată pe trei idei foarte originale în România acelor vremuri:
- Tratamentul bolnavului oncologic este un tratament complex fiind necesară cooperarea chirurgului, radioterapeutului, oncologului medical, anatomopatologului şi a altor specialişti,
- Activitatea de cercetare în cancerologie este indispensabilă, pentru ca descoperirile acesteia sa fie cât mai repede aplicabile bolnavilor (ceea ce astazi se numeşte ”cercetare translaţională”),
- Formarea specialistilor oncologi este posibilă doar în asemenea institutii cu structură complexă care asigură baza materială precum şi competenţele necesare
Aceste concepte stau şi astăzi la temelia activitaţii Institutului şi constituie premiza oricarul progres în activitatea noastră. În cinstea Profesorului Ion Chiricuţă, incepând cu 1990, Institutul poartă denumirea de Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca. Misiunea noastră este de a contribui la diminuarea efectelor bolii canceroase din România prin programe care integrează îngrijirea pacienţilor, prevenţia şi cercetarea, educaţia continuă a tuturor profesioniştilor impicaţi precum şi a publicului”, potrivit site-ului iocn.ro.