– Inima unui tânăr din Iași a salvat viața
altui tânăr din Sibiu

– Vor urma și alte transplanturi de cord 

– Încă o dovadă că se poate face medicină de performanță și în țara noastră

O echipă medicală coordonată de dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a realizat cu succes o nouă intervenție chirurgicală cardiacă, extrem de complexă. Este vorba despre primul transplant de inimă, de la declanșarea crizei pandemice. Iată povestea inimii care a plecat de la Iași spre Târgu Mureș și a ajuns la Sibiu! 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 535, ediția print

Potrivit medicilor, până la începutul lunii februarie a anului trecut erau înregistrate patru transplanturi de cord. „Receptorul (n.r. – pacientul care a primit cordul) este un pacient în vârstă de 42 de ani, din judeţul Sibiu, care era de aproximativ doi ani pe lista de aşteptare, aflându-se ­într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, deasupra resurselor terapeutice convenţionale (…) Este primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, acest lucru ne face să fim optimişti pentru că a fost spartă gheaţa şi alte transplanturi vor urma. Evident că sunt şi alte probleme în continuare în acest domeniu, în primul rând un număr relativ scăzut de donatori care nu este neapărat ceva caracteristic României, fiindcă la nivel european şi mondial este notată o scădere a numărului de donatori. Dar există şi alte probleme care pot fi rezolvate dacă există dorinţă şi voinţă în sprijinul medicinei de performanţă“, a spus dr. Horaţiu Suciu, coorondatorul echipei medicale care a realizat transplantul.

Starea receptorului este bună, astfel că după numai câteva zile de la intervenție a fost pregătit să iasă de la terapie intensivă. „Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 40 de ani, din judeţul Iaşi, declarat în moarte cerebrală, victimă a unui traumatism cranio-cerebral. Pentru prelevarea cordului s-a deplasat la Iași o echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş, condusă de şeful de lucrări dr. Marius Harpa. Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe calea aerului, cu un avion al Euro Transplant Belgia care a aterizat la Târgu Mureş. Au prelevat ambii plămâni în cursul aceleiaşi prelevări multiorgan şi au fost de acord cu efectuarea unei escale la Târgu Mureş, pe drumul de întoarcere. Cordul a ajuns, joia trecută, la Institutul Inimii Târgu Mureş, la ora 14:30, şi intervenţia chirurgicală s-a încheiat la ora 18:45. Pacientul este extubat încă de a doua zi şi este pregătit să iasă din terapie intensivă. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia postoperatorie până în acest moment“, a explicat dr. Suciu.
Medicul spune că succesul acestui transplant de cord se datorează muncii unei echipe multidisciplinare care, „în pofida aparențelor, (încă mai) crede în faptul că medicina de performanţă poate fi efectuată şi în România“.

Soția românului în pieptul căruia bate inima altui om: „Este o minune“

Soţia pacientului transplantat a mulţumit echipei medicale şi şi-a exprimat speranţa că performanţa medicală va fi în continuare sprijinită pentru a se salva cât mai multe vieţi. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a lăsat pe pământ oameni ca domnul doctor Horaţiu Suciu şi echipa domniei sale din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, care trebuie ajutată şi sprijinită în continuare pentru a salva cât mai multe vieţi. Le mulţumesc din suflet că au făcut posibilă această minune. Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care a dat dovadă şi mulţumim tuturor celor s-au gândit şi s-au rugat pentru jumătatea mea şi au avut un gând bun. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment (…) Aşteptarea a fost cruntă, de aceea ar trebui să venim în sprijinul IUBCvT şi a altor compartimente care se luptă efectiv să salveze vieţi“, a spus soţia pacientului în pieptul căruia, acum bate inima altui om.