Sâmbătă, 15 decembrie. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au încheiat seria acțiunilor dedicate sănătății localnicilor din Ilfov, pe anul 2018, cu un amplu program, dedicat femeilor din comuna Afumați. Specialiști ai Institutului Oncologic din București ­le‑au investigat împotriva cancerului de col uterin, le-au informat cu privire la evitarea temutei maladii și le-au explicat ce șanse de reușită au în lupta cu boala, la nevoie. Toate acestea au avut loc în cadrul celei de a 12-a ediții a Campaniei de «Prevenție și depistare a cancerului de col uterin» demarată de Patriarhia Română, în parteneriat cu Institutul Oncologic „Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 434

Zeci de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani din Afumați au fost examinate gratuit de specialiști, fiind supuse testului care permite diagnosticarea precoce a formațiunilor tumorale. „Pe lângă testul Babeș-Papanicolau, ne dorim să ajutăm doamnele să conștientizeze noțiunea de screening, adică de prevenție. Să știe ce înseamnă asta, cum se realizează și cât de importantă este pentru viața lor și pentru binele celor din jurul lor. Vrem ca atunci când vor începe și celelalte programe și vor auzi această noțiune asociată cancerului de sân sau de colon și rect, să participe voluntar, să vină din proprie inițiativă să se investigheze pentru a depista leziunile în stadii incipiente, când noi, medicii, le putem ajuta. Exact ca acum“, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening de la Institutul Oncologic București.

Peste 60 de localnice, investigate fără să plătească

„La ultima ediție a programului din acest an pe care am organizat-o aici, la Afumați, activitatea noastră a fost încununată cu succes. Au fost peste 60 de beneficiare ale programului. Campania a debutat în luna ianuarie a acestui an în baza protocolului încheiat între Patriarhia Română și Institutul Oncologic București, în cele 12 ediții efectuând testul Babeș-Papanicolau circa 360 de femei. Deopotrivă, medici și voluntari sperăm că pe tot parcursul acestui an am reușit să conștientizăm cât mai multe femei despre ceea ce înseamnă prevenirea cancerului de col uterin, și anume mersul la medic și efectuarea periodică a testului Babeș-Papanicolau‘‘, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Campania se adresează în mod special femeilor care ajung foarte greu la o clinică de profil din oraș, persoanelor cu venituri foarte mici și celor care nu se pot deplasa din motive de sănătate.

„Această acțiune a fost foarte bine primită de doamnele din Afumați, care au fost prezente de dimineață, de la primele ore, într-un număr foarte mare. Mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru faptul că această testare s-a putut efectua și la noi în comună, fiind o campanie foarte reușită“, ne-a explicat Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați. Preoții din localitate s-au implicat în buna organizare a campaniei. Ei ­s-au îngrijit ca enoriașele să afle de acest program și să-i dea curs. „La noi, în biserica parohială, după săvârșirea Sfintei Liturghii, am anunțat săptămâna trecută această campanie de prevenție, o campanie deosebită pentru faptul că, așa cum menționau doctorii și voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, 50% dintre femeile examinate au probleme. Țin să mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, medicilor de la Institutul Oncologic București și medicilor de la Dispensarul din comuna Afumați, unde au avut loc investigațiile“, ne-a spus părintele Florin Ionică, parohul Parohiei Afumați II. Deși, cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, multe femei ignoră controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii. Cu ajutorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, peste 300 de femei au beneficiat în ultima perioadă de controale de specialitate. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari, sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

România, primul loc în Europa la mortalitatea prin acest tip de cancer

Medicii care participă la această campanie de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin” atrag atenția că este esențial ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani să efectueze periodic testul Babeș-Papanicolau. Doar așa se poate realiza diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și se poate institui un tratament care să le salveze viața. România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin această maladie. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că în țara noastră rata mortalității prin cancerul de col uterin este de șase ori mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană. Peste 3.000 de românce sunt diagnosticate anual cu temuta maladie. Cel puțin 2.000 dintre ele pierd lupta cu boala. Motivul este acela că, în fază incipientă, nu produce durere sau sângerare, iar în lipsa controalelor perio­dice, nu poate fi depistat la timp. În primele stadii de boală, șansele de vindecare sunt maxime.

Doamnelor, depistat la timp, cancerul de col uterin se tratează!

Cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în țara noastră incidența cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeană. Multe femei nu merg la medic pentru efectuarea controalelor periodice și își pun viața în pericol. Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul de col se tratează cu succes.