Reţine! Dacă este diagnosticată în faza incipientă, boala se vindecă, spun specialiştii. Diferenţa dintre viaţă şi moarte, însă, o poate face numai testarea medicală. Deoarece, în foarte multe cazuri boala nu prezintă niciun semn, investigaţiile medicale de specialitate ar fi bine să fie efectuate anual.
Articol publicat în ediţia tipărită a Jurnalului de Ilfov nr. 343
Vezi aici şi pagina PDF a ziarului!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/22-nr-343.pdf
Medicii aduc în atenţia publicului larg importanţa diagnosticării timpurii a persoanelor infectate, a depistării celor care au virus circulant în sânge, a includerii lor în tratament şi, ulterior, a monitorizării tratamentului. “Hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică globală şi naţională, pentru că urmările ei sunt extrem de serioase, morbiditatea este foarte mare. E nevoie, aşadar, ca persoanele care au hepatită C să fie cunoscute, diagnosticate şi tratate. Această discuţie vine după Conferinţa Europeană de Hepatită C, care a avut loc la Paris, sub conducerea unui mare hepatolog francez care a început cu – hepatita C e vindecabilă. Deci, la momentul actual, boala este vindecabilă”, explică prof. dr. Alexandru Oproiu, formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) te îndeamnă să mergi la Institutul Matei Balş să-ţi faci testul de depistare a hepatitei C. “A te testa înseamnă a-ţi salva viaţa. Testul este o oportunitate ca oamenii să afle ce se întâmplă cu organismul lor. Pentru că poţi să stai liniştit, să nu ştii ce se întâmplă cu tine şi, la fel ca mine, care am aflat că am virusul B fără să-mi dau seama, să afli că ai hepatită C dintr‑o dată. E bine să ştim că există medici buni în ţară care ne pot ajuta”, spune Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
În ce situaţii este obligatorie testarea de urgenţă
Prof. dr. Alexandru Oproiu atrage atenţia asupra importanţei testării:
- Persoanelor cu risc crescut de infecţie;
- Celor care au făcut transfuzii de sânge înaintea anului1992;
- Beneficiarilor de tratamente cu produse din sânge cum ar fi, cei supuşi hemodializei, tratamentelor cu factori de coagulare, plasmă etc.;
- Celor care trăiesc în familii în care există cazuri de hepatită C;
- Bărbaţilor homosexuali;
- Celor care au mai mulţi parteneri de sex;
- Celor infectaţi cu virusul HIV;
- Persoanelor născute între 1948 şi 1967;
- Locuitorilor în funcţie de repartiţia geografică – se pare că există zone unde prevalenţa este mult peste media pe ţară. Medicul a şi exemplificat Tulcea, cu 3,2%.