Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri! Avertismentul vine din partea specialiștilor, care ne îndeamnă să ne schimbăm stilul de viață pentru a evita afecțiunile grave care ne-ar putea provoca decesul.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 472, ediția print

Infarctul miocardic acut apare tot mai des la tineri, atenționează  prof. dr. Dragoș Vinereanu, șeful Secției de Cardiologie 2 din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), cu prilejul  Zilei Mondiale a Inimii, care a fost marcată pe 29 septembrie. „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Așadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toți factorii de risc care afectează inima, și anume hipertensiunea arterială, diabetul, creșterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”, a scris prof. dr. Vinereanu, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului. Pentru a avea o inimă sănătoasă, el recomandă renunţarea la fumat, pentru că este principalul factor de risc în infarctul miocardic, dar și evitarea stresului, întrucât stresul cronic, cotidian, determină creșterea „dramatică” a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale la populaţia sub 45-50 de ani. Medicul mai recomandă evitarea sedentarismului și efectuarea a minimum 30 de minute de efort pe zi.

„Urmați o dietă sănătoasă. Dieta nesănătoasă înseamnă un consum exagerat de sare, de grăsimi și de zaharuri. E indicat să aveți o dietă bogată în fructe și legume, cu cereale integrale și fibre alimentare, cu cărnuri slabe și pește. O dată pe an, dacă nu aveți boli în antecedente, este recomandat să veniți la medic pentru EKG, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei și colesterolului. Orice boală depistată din vreme se tratează mai ușor”, sunt alte recomandări ale specialiștilor pentru sănătatea inimii.