Corina Crețu, vizită oficială în România, în calitate de comisar
În prima sa vizită oficială în România, în calitate de Comisar European pentru Politici Regionale, după preluarea acestui portofoliu în ”Comisia Juncker”, Corina Crețu s-a întâlnit, vineri, 7 noiembrie a.c., cu ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, dar și cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Subiectul discutat la ambele întâlniri a fost unul de maximă importanță pentru România, și anume semnarea Acordului de parteneriat dintre țara noastră și UE, pentru perioada 2014-2020.
După cum se știe, Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat 2014-2020, cu România, pe 6 august 2014, țara noastră fiind cel de-al 11-lea stat membru UE care a obținut aprobarea documentului, care definește, practic, viziunea strategică a următorilor ani, conturată pe baza Strategiei Europa 2020, precum și pe baza nevoii unei mai bune coordonări a tuturor fondurilor europene structurale și de investiții (FESI), cu necesitățile majore existente la nivelul României.
Valoarea investițiilor prin FESI este de 43 de miliarde de euro, din care 22,8 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune. Investițiile sunt orientate, în următoarea perioadă de programare, spre competitivitate și dezvoltare locală, populație și probleme sociale, infrastructură, resurse, administrație și guvernare.
Buget de stat, degrevat
În acest context, noul Comisar European pentru Politici Regionale a subliniat și faptul că aceste fonduri alocate de Bruxelles vor prelua mare parte din povara ce apasă asupra bugetului de stat. ”Am modificat Programul Operațional 2007-2013 și marele avantaj al acestei măsuri este faptul că am degrevat bugetul de stat al României de cheltuielile cu salariile personalului din sistem. Practic, tot salariul urmează a fi decontat de către Uniunea Europeană, nu doar acel procent de 75% – cum era anterior. Estimarea noastră e că, circa 30 milioane de euro vor fi plătiți din fondurile UE. Depinde de dvs. ce veți face cu acești bani, care vă rămân“, a declarat Corina Crețu.
Teodorovici speră ca primele linii de finanțare să fie lansate în 2014
”România a trimis Comisiei Europene toate Programele Operaționale pentru următorul cadru financiar și a fost rugămintea noastră către doamna comisar să fie agreate până la sfârșitul acestei luni, mai puțin cel de infrastructură“ a declarat, la rândul său, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. Acesta a mai spus că, primele linii de finanțare vor fi lansate, în acest caz, până la sfârșitul anului. Și ar putea fi vorba aici de domeniul Programului Operațional de Competitivitate și Programul Operațional Capital Uman, – ”în principal, liniile de finanțare în zona de tineri”, a explicat Teodorovici. ”Faptul că finanțările vor fi deja lansate în 2014, ne dă speranța că România, pe următorul cadru financiar va fi un exemplu, cu mai multe proiecte și un sistem performant”, a mai spus ministrul.
Grad de absorbție de 80%
Și, nu în ultimul rând, Teodorovici a vorbit și despre un grad de absorție de 80% a fondurilor europene, pentru 2015. ”Să absorbim integral fondurile până în 2015 nu este imposibil, dar extrem de dificil. 36% – cât este, astăzi, procentul de absorbție – arată că putem să atingem, în viitor, un nivel cât mai ridicat. Dar asta nu înseamnă că lucrurile vor fi simplu de făcut. Conform calculelor pe care le-am făcut și în acest an și pentru anul viitor, eu zic că undeva la 80% putem să atingem, ceea ce ne creează premisele pentru un început cu dreptul, pentru următorul cadru financiar“, a spus Eugen Teodorovici.
Corina Crețu, în vizită la Măgurele
Aflată, sâmbătă, în vizită pe platforma de la Măgurele, Comisarul European, Corina Crețu a vorbit, referindu-se la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) – prima mare investiție a Uniunii Europene în infrastructurile de cercetare în noile state membre – despre noua legislație în ceea ce privește alocarea de fonduri europene, potrivit căreia cercetarea și dezvoltarea este domeniul care se află pe primul loc între cele 11 obiective tematice ale UE.
Comisarul a afirmat că va stopa investițiile europene ”așa-zise de lux”. ”Din punctul nostru de vedere, toate aceste investiții trebuie să scadă. Nu cred că este normal să mai repetăm situațiile care au existat în perioada 2007-2013, ca, sub această etichetă de inovare și cercetare, să avem coaforuri, Spa-uri. Eu cred că este datoria mea să vin și să promovez proiecte ca acesta, de la Măgurele”, a spus Corina Crețu. La evenimentul de sâmbătă au participat, alături de Comisarul European, fostul președinte al României, Ion Iliescu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.