Pentru legumicultorii ilfoveni, Programul „Tomata”, așa cum mai este el cunoscut, a fost de bun augur. Banii primiți pentru tomatele vândute au fost cât se poate de folositori pentru mulți dintre ei, pentru că i-au ajutat să facă investiții benefice pentru dezvoltarea activității lor. O dovadă în acest sens este și faptul că, în cel de-al doilea an al acestui proiect, numărul solicitanților de sprijin din județul Ilfov a crescut semnificativ.

Articol apărut în nr. 401 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Ca și anul trecut, și anul acesta implicarea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov în informarea și consilierea fermierilor ilfoveni cu privire la Programul „Tomata” este totală. La inițiativa directorului DAJ Ilfov, Georgiana Ene, au fost organizate mai multe întâlniri de informare și sprijinire a fermierilor în privința formalităților de depunere a cererilor pentru sprijinul acordat în cadrul acestui program. Iar rezultatul acestor eforturi nu s-au lăsat așteptate. Așa cum spuneam, anul acesta numărul fermierilor solicitanți a crescut cu mai mult de 77%. Mai exact, dacă în 2017 se înscriau în program 209 de fermieri ilfoveni, în 2018 numărul acestora a ajuns la 371. Și, ca și în anii precedenți, legumicultorii vidreni sunt cei mai mulți, fapt care nu constituie o surpriză având în vedere tradiția în cultivarea legumelor, și în special a tomatelor, din această comună. Potrivit DAJ Ilfov, în 2018, au depus cereri 308 de fermieri din Vidra, 12 din Nuci, 11 din Gruiu, 10 din Copăceni, 7 din Măgurele, 6 din Jilava, câte 3 din 1 Decembrie, Dărăști și Brănești, câte 2 din Chitila, Berceni și Periș și câte unul din Cernica și Corbeanca.

Prima recoltă de tomate a ajuns la piață

Vineri, 4 mai, am însoțit-o pe Georgiana Ene, directorul DAJ Ilfov, într-o vizită la mai mulți legumicultori din Vidra, cărora le-au fost înmânate imprimatele cu numărul alocat fiecărui beneficiar al sprijinului, imprimate care trebuie afișate pe tarabă, în piață.

Primul popas l-am făcut la Gheorghe Antonescu, un legumicultor de vază al comunei, pe care îl cunoscusem anul trecut, la debutul programului. Dacă în 2017 a fost primul fermier din județ care culesese primele 157 de kilograme de tomate, pe 28 aprilie, și anul acesta a reușit aceeași performanță. Astfel, primele roșii, peste 100 de kilograme, au luat drumul pieții încă din data de 1 mai. Producătorul ne-a mărturisit că banii primiți în cadrul Programului „Tomata” au fost de mare folos la cumpărarea de combustibil – lemn și cărbune – pentru centralele cu care își încălzește solarele. Iar consumul a fost destul de mare, având în vedere că a pornit încălzirea solarelor încă din data de 6 decembrie, anul trecut. „Au funcționat o perioadă chiar zi și noapte, până când s-a încălzit vremea. Dacă aș fi știut că în ianuarie va fi atât de cald, aș fi plantat mai devreme și aș fi cules la începutul lui martie! Ca și anul trecut, am mers pe două soiuri extratimpurii – „Precos” și „Paris” -, de proveniență bulgărească. Pe lângă acestea, am mai plantat și roșii galbene, roșii negre, roșii roz și roșii grase – soi românesc produs la institutul de la Vidra, care au niște proprietăți aparte față de cele obișnuite, iar oamenii au început să le aprecieze”, ne-a spus Gheorghe Antonescu.

Un sprijin binevenit

Nicolae Gavrilă a recoltat și el primele roșii pe data de 3 mai. Mai mult de 200 de kilograme. Spune că diseară (4 mai – n.r.) mai culege vreo 100 de kilograme. E mulțumit de program și de banii primiți anul trecut. „Banii au fost foarte bineveniți, pentru că am cumpărat cu ei combustibil, vreo 10 tone de lemne și 7 de cărbuni. Asta m–a ajutat să mă încadrez în perioada de producție a roșiilor, pentru Programul Tomata, din anul acesta”, spune satisfăcut Nicolae Gavrilă.

Un alt fermier vidrean, Cristian Dumitrescu, a plantat numai soiul Precos, pentru că, spune el, asta cere piața. Și el e foarte mulțumit de program. „Sprijinul a fost mai mult decât binevenit. I-am investit în modernizări, în inputuri pentru înființarea culturii. Cădură încă nu am, dar am depus un proiect pe GAL-ul de la Vidra în valoare de 50.000 de euro, iar restul de 50.000 îi pun eu. Îi voi investi în construcția unor solare moderne, adică le fărâm pe-astea cinci și fac două de 10 metri lățime, cu folie dublă gonflabilă, care creează o pernă de aer termoizolantă”, ne-a povestit Cristian Dumitrescu.

Un tânăr fermier bun de dat exemplu

Am avut ocazia, în timpul acestei vizite să-l cunosc pe cel mai tânăr fermier din Vidra. Îl cheamă George David și are doar… 31 de ani. Dar, în ciuda acestei vârste „fragede”, George a dovedit că este un întreprinzător de primă mână. Pe lângă Programul Tomata, el a accesat o finanțare de 40.000 de euro, în cadrul submăsurii 6.1 pentru tinerii fermieri. Cu prima tranșă, de 30.000 de euro, el a construit două solare moderne de câte 1.880 mp fiecare. Iar cu banii obținuți din vânzarea roșiilor și cu sprijinul de 3.000 de euro din anul acesta, spune el, dorește să mai ridice un solar similar.

Despre banii de la „Tomata” spune că i-a investit, ca aproape majoritatea producătorilor din Vidra, în combustibil pentru încălzirea spațiilor acoperite pe care le deține. „Le mulțumim dlui. ministru și tuturor celor ne ajută și ne dau acești bani. Este un sprijin care va ajuta să înflorească agricultura și tinerii fermieri. Ne dă putere să muncim în continuare și vreau să vă spun că mulți tineri ­s-au apucat de agricultură în urma sprijinului primit. Vreau să rămână ceva după noi. Muncești, ai, nu muncești, nu ai! Și Direcția agricolă ­ne-a ajutat foarte mult și ­ne-a îndrumat pentru a reuși să obținem aceste finanțări”, ne-a spus tânărul fermier.