Programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele autohtone Bazna şi Mangaliţa a fost schimbat în acest an la cererea crescătorilor, cu o formulă mult mai simplă, astfel încât în trei ani de zile aceste rase să nu fie considerate cu risc de abandon, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„(…) După cum ştiţi un crescător primea gratis un purcel din această rasă, cel care dona primea 250 de lei, iar crescătorul care primea gratis purcelul respectiv trebuia să îl îngraşe şi să-l vândă unui abator, iar abatorul era obligat să îl preia cu 11 lei pe kilogram. Sigur că măsura a fost inaplicabilă şi foarte puţini dintre fermieri au recurs la această schemă de ajutor, pentru că erau foarte multe lucruri care nu erau acceptate, fie de către cel care primea, fie de cel care dona, dar în general de către operatorul care trebuia să ia la un anumit preţ dictat”, a spus Oros.

Astfel, se va acorda un sprijin de 1.200 lei/cap scroafă/an cu condiţia comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an la o greutate de cel puţin 8 kg/cap, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr. 499