Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, din București, au demarat campania de prevenire și depistare precoce a cancerului la femeile de la sate. Primele consultații gratuite au avut loc sâmbătă, în comuna Grădiștea din județul Ilfov.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 385, ediția print

Pacientele au fost supuse testului Babeș – Papanicolau și vor afla rezultatele analizelor în următoarele 30 de zile, de la specialiștii care se vor întoarce în localitatea lor. Programul a fost primit cu bucurie de femeile din Grădiștea, mai ales că multe dintre ele nu făcuseră niciodată acest test.

Campania se adresează femeilor între 25 și 64 de ani

„Această activitate este foarte importantă pentru a preveni cancerul de col uterin care, din păcate, ne situează în lume pe locul I la incidența acestui cancer. Campania se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani care nu sunt operate, nu au absență congenitală a colului uterin și nu au făcut un test Papanicolau de mai mult de trei ani. Este mult mai ușor de tratat un cancer de col uterin la început decât atunci când este un cancer depășit și în prezența metastazelor. După aflarea rezultatelor, dacă se constată modificări, pacientele trebuie să se prezinte la Institutul Oncologic pentru continuarea investigațiilor”, a explicat, pentru basilica.ro, dr. Cristina Șaptefrați, medic primar Ginecolo­gie Oncologică în cadrul Institutului Oncologic Bu­curești. Programul pentru pre­ve­nirea și depistarea cancerului la femeile din mediul rural este susținut de preoții din localități care cunosc lipsurile și neputințele oamenilor de la sate. „Ne bucurăm că la această campanie participă credincioși de pretutindeni, atât cei care sunt creștini practicanți, cât și cei care nu sunt creștini practicanți. Cei care nu sunt practicanți, iată, văd că Biserica se implică social și observă anumite lucruri care în presă sunt neglijate”, a spus părintele Alexandru Popescu, de la Parohia Grădiștea, citat de basilica.ro. Campania, ca de altfel toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, este derulată de voluntarii aflați sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.