Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a anunțat că va lansa în dezbatere publică un proiect de lege care să elimine ”precedentul Firea”. Pentru că, în opinia sa, primarul general blochează participarea bucureștenilor la ședințele de Consiliu General. Deputatul dorește ca astfel, cetățenii și membrii societății civile să aibă locuri asigurate la ședințele de consiliu local (CL), județean (CJ) sau al Municipiului București (CGMB).

”Teoretic, potrivit legii, cetățenii pot participa la ședințele de consiliu local sau la cele ale Consiliului General al Municipiului București. Practic – și aici avem cazul de la București – primarul general actual al Capitalei, Gabriela Firea, și majoritatea PSD, blochează locurile care ar putea reveni societății civile și cetățenilor interesați să participe la lucrările Consiliului General. Mai exact, acestea sunt ocupate, ”rezervate” pentru prieteni de partid, membri de partid sau organizații non-guvernamentale apropiate de Gabriela Firea sau PSD. Pentru a elimina precedentul Firea, care blochează participarea cetățenilor la ședințele Consiliului General, lansez în dezbatere publică un proiect de lege care modifică legea administrației locale și prin care cetățenii și societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la ședințele de consiliu local, județean sau Consiliu General al Municipiului București. Ceea ce se întâmplă la nivelul Primariei Capitalei este un abuz în serviciu mascat, dar care trebuie sancționat și eliminat, iar singura soluție este o astfel de modificare legislativă. Sunt convins că abuzul Gabrielei Firea este copiat și în alte fiefuri PSD și, de aceea, prin proiectul de lege pe care îl voi depune, consider că este necesară și introducerea unor amenzi pentru autoritățile locale care nu asigură un număr minim de locuri pentru ședințele de consiliu, în funcție de numărul de locuitori din localitatea respectivă. Înțeleg că pentru unii primari este mai confortabil să fie înconjurați de ”yesmeni” și le este teamă de societatea civilă, dar spiritul civic trebuie protejat și încurajat, nu suprimat”, a declarat Raețchi, potrivit Hotnews.

Ce prevede proiectul de lege de modificare a Legii administrației publice locale?

Autoritatea publică locală este obligată să pună la dispoziția reprezentanților societății civile, organizațiilor non-guvernamentale sau cetățenilor, un număr de locuri, în eventualitatea în care aceștia doresc să asiste la ședințele de consiliu local, consiliu local de sector, Consiliu General al Municipiului București sau ședințelor de Consiliu Județean, după cum urmează:
a) Pentru municipiul București, sectoarele Capitalei sau ședințele de consiliu județean, minim 50 de locuri.
b) Pentru municipiile reședință de județ și pentru localitățile cu o populație mai mare de 50.000 de locuitori, minim 30 de locuri.
c) Pentru localitățile cu 10.000 până la 50.000 de locuitori, minim 20 locuri.
d) Pentru localitățile cu populație sub 10.000 de locuitori, minim 10 locuri.

Autoritățile publice locale se obligă să pună la dispoziția reprezentanților societății civile, organizațiilor non-guvernamentale sau cetățenilor o adresă de email, publicată pe site-ul instituției, pentru a-și anunța participarea la ședința de  consiliu local, consiliu local de sector, Consiliu General al Municipiului București și consiliu județean. Locurile vor fi alocate în ordinea înscrierii.

În cazul în care autoritatea publică locală nu deține un site propriu, adresa de email necesară pentru a-și anunța participarea la ședința de consiliu local va fi afișată la avizier.