Mutarea capătului de linie este și o consecință benefică datorată demarării lucrărilor pentru nodul rutier de acces pe autostrada A3

Proiectele de modernizare importante pentru comuna Gruiu continuă, administrația acestei așezări dovedind că își respectă promisiunile și se străduiește să pună în mișcare cât mai multe lucrări menite să ofere condiții europene de trai pentru toți cetățenii. Noi investiții sunt demarate sau aproape finalizate și promit să aducă confort locuitorilor, permițând în același timp și creșterea interesului pentru investitori.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 572

Un subiect foarte important pentru orice localitate este cel al transportului public, iar pentru comuna Gruiu, acesta se află în topul priorităților administrației. Indiferent la ce mod de transport ne referim, mobilitatea este esențială pentru orice comunitate, dar cu atât mai mult cu cât vorbim de o localitate aflată la doi pași de capitala României.

Putem vorbi în acest moment despre parcurgerea unor etape foarte importante, atât în privința transportului public, cât și în ceea ce privește facilitarea accesului rutier spre autostradă.

Mai exact, primarul comunei Gruiu,  Ion Samoilă, ne-a anunțat că în cel mult două săptămâni va deveni funcțional un nou capăt de linie pentru transportul public în comună. Terminalul STB pentru liniile 446 și 447, care fac legătura între București și satul Lipia (Gruiu) va funcționa la fosta școală dezafectată din Bojdani.

”Având în vedere noul acces spre autostradă, s-a impus prelungirea capătului de linie pentru 446 și 447 la Lipia – Bojdani. Ne-am propus atât amenajarea unui spațiu modern pentru ceea ce înseamnă în mod normal un capăt de linie de transport în comun, cu locuri de parcare, dar și amenajarea clădirii fostei școli din Bojdani, cu spații în care șoferii să poată să stea în condiții civilizate, cu grup sanitar, să se poată odihni și eventual, să poată rămâne peste noapte, dacă ajung seara târziu, într-o cameră. Zona va fi monitorizată cu camere video, așa cum se întâmplă de altfel în toată comuna. Inițial, exista varianta de a amenaja acest capăt de linie la primărie, dar proiectul nu ar fi fost funcțional pentru că nu există suficient spațiu pentru organizarea unui terminal STB. Am reușit să identificăm acest spațiu unde sunt îndeplinite toate condițiile, adică autobuzele dispun de spațiu pentru întoarcere și locuri de parcare”, ne-a explicat primarul comunei Gruiu. Edilul a precizat că mutarea capătului celor două linii STB care fac legătura cu București și în prezent au terminalul în apropierea autostrăzii A3, este necesară deoarece în zona a fost demarat, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, proiectul privind realizarea nodului de autostradă din dreptul localității Gruiu.

”În aceeași ordine de idei, am încercat să gândim organizarea acestui nou terminal astfel încât să aducem mai multe facilități în privința transportului public pentru satul Lipia. Mutăm capetele de linie de la ieșirea satului Gruiu, la ieșirea din satul Lipia, având în vedere că avem aceste linii funcționale în satele Siliștea și Gruiu. În comună există trei linii, dar pentru cea de a treia practic autobuzele vin foarte rar. Ea se duce spre localitatea Micșunești”, ne-a explicat viceprimarul Gheorghe-Florian Ghiulea.

”Cum am mai spus, vom reabilita și clădirea, care este destul de mare și probabil o parte din spațiu va avea destinație comercială pentru servicii oferite cetățenilor care fac naveta. Ne gândim să încurajăm  și mediul privat, start-up-uri pentru tineri, dar și să dăm posibilitatea celor care așteaptă autobuzul să își cumpere o cafea sau un covrig”, a mai spus primarul Ion Samoilă.

Primarul a subliniat că prin implementarea acestui proiect vor fi autobuze din  jumătate în jumătate de oră, la care vor avea acces toți cetățenii comunei.

”Bojdani este zona periferică a satului Lipia, așadar am străbătut tot satul cu două linii de transport de care pot beneficia toți cetățenii comunei”, a punctat și viceprimarul.

Comuna va avea un nod rutier de acces pe autostrada A3

De menționat, așadar, că amenajarea noului terminal STB vine pe fondul unui proiect mult mai amplu, ce presupune realizarea nodului rutier de acces pe autrostrada A3, în zona comunei Gruiu.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ­(CNAIR) a semnat, în luna mai 2021, contractele pentru proiectarea a trei noduri rutiere noi pe A1, A2, și A3, cele trei autostrăzi care pornesc din București. Astfel, pe Autostrada A1 București – Pitești, noul nod rutier este prevăzut în judeţul Dâmboviţa, la Ionești, km. 73; la intersecţia cu DJ 702F care merge la Găești. Pe A2 – Autostrada Soarelui, ­CNAIR va face un nod rutier în judeţul Călărași, zona localităţii Dragoș Vodă, km. 90, intersecţia cu DJ 306, care duce în municipiul Călărași. Este o ieșire de pe autostradă foarte utilă, între Lehliu și Drajna, pe aproximativ 40 de kilometri nefiind alte bretele.

A treia descărcare nouă, importantă pentru comuna Gruiu, se proiectează pe Autostrada A3 București – Ploiești, la km. 36 +700, intersecţia cu DJ 101C care asigură legătura cu zona Snagov (Sector București – Ploiești).

”Suntem în faza studiului de fezabilitate, practic a fost terminat pentru nodul de autostradă. S-au făcut ridicările topografice și se delimitează zona. Sunt anumite exproprieri de făcut, dar această parte s-a debirocratizat și vor putea fi realizate mai ușor. Se vor face bretele conform normativelor rutiere, două sensuri giratorii la ieșirea din satul Lipia și la intrarea în satul Gruiu. Practic, accesul dinspre și spre autostrada A3 va fi amenajat conform tuturor cerințelor de siguranță și de trafic”, ne-a spus viceprimarul.

Primarul Ion Samoilă ne-a declarat că la începutul lunii septembrie, pentru această investi­ție care va fi realizată de Ministerul Transporturilor prin ­CNAIR, s-a venit cu trei propuneri. ”Am ales, de comun acord cu specialiștii ­CNAIR, varianta 2, pe care am conside­rat-o cea mai potrivită pentru comuna noastră. Pe această cale, îi mulțumim secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, care s-a implicat foarte mult în proiect, ținând cont de faptul că este o zonă de circulație foarte mare, unde, din nefericire, ­s-au înregistrat și accidente cu pierderi de vieți. Este, așadar, un proiect și o investiție binevenite, unde noi, autoritatea locală, nu puteam face nicio investiție, fiind un drum județean. Noi doar am făcut demersurile necesare, pentru că beneficiarii reali noi suntem. Implicarea noastră va fi în eliberarea autorizației de cons­truire, fiind pe teritoriul comunei Gruiu. Proiectul tehnic va fi gata undeva în luna martie 2022, iar execuția va dura circa 8 luni. Deci, în circa un an de zile vom beneficia de acest proiect. Este un proiect mult așteptat care va fluidiza traficul și va spori siguranța rutieră. Este important însă și pentru investitori, devenind o zonă cu potențial economic”, a mai spus edilul.

Precizăm că în ședința din 10 septembrie 2021, desfășurată la sediul Primăriei comunei Gruiu, a fost aleasă varianta de amenajare a nodului rutier Autostrada A3 – km. 36+700 intersecție cu DJ 101C. Proiectantul ­Search Corporation a realizat Ana­liza Multicriterială a celor trei variante de nod, iar varianta recomandată de  acesta este varianta 2, care a fost aleasă și de autoritatea locală, cu două sensuri giratorii, unul către Gruiu și unul către Lipia, asigurând toate fluxurile de trafic. Practic, ceea ce trebuie să aibă o autostradă modernă, cât mai multe ieșiri, ușor de parcurs și sigure.

Încep lucrările de extindere a rețelei de canalizare

Vorbind despre mutarea terminalului STB și amenajarea stațiilor pentru liniile de transport în comun din comuna Gruiu, am mai identificat un proiect important pentru comunitate.  Stațiile liniilor de transport în comun vor fi amenajate după finalizarea proiectului de canalizare și, în acest context, trebuie să precizăm că, pe 22 septembrie 2021, a fost semnat contractul de execuție „R.07 Extindere rețele alimentare cu apă, extindere rețele canalizare, stații de pompare apă uzată“ în comuna Gruiu.

”Comuna noastră va beneficia de modernizarea sistemului de alimentare cu apă, care există pe 98% din străzi și introducerea pe aproximativ 84 km a rețelei de canalizare dar și de 20 de stații de pompare cu vacuum. PORR Construct SRL va executa lucrarea în 35 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor.

Proiectul are o valoare 27 milioane de euro, iar finanțarea este asigurată prin Programul Operațional pen­tru Infrastructură Mare din fonduri europene. Comuna Gruiu vine cu o confinațare de 2%.  Lucrările ar putea începe în cel mult o lună.

Gruiu este  o comună atipică, iar topografia terenului este complicată, așadar proiectul este unul complex și foarte important pentru noi, de care vor beneficia aproximativ 4.000 de gospodării, care vor avea și branșamente la limita proprietății. În plus, în final, prin acest proiect se va asigura și repararea drumurilor. Ne avantajează faptul că străzile sunt destul de late, apa este trasă, gazele la fel, deci practic, se va veni cu țevile prin șanț. Lucrările vor începe cu drumurile județene DJ 101B și DJ 101C”, ne-a explicat primarul Ion Samoilă.

Obiectivul general al investiției îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României la Tratatul de Aderare.