Planul Integrat de Dezvoltare Urbană conceput de edilii orașului Bragadiru se axează pe cinci proiecte importante, cu finanțare Regio 2007-2013. Trei dintre acestea au fost duse la bun sfârșit și au avut ca rezultat „schimbarea la față” a localității. Cu ocazia finalizării acestor proiecte, Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (ADRBI) a organizat, pentru reprezentanții presei locale și centrale, un tur de vizitare a acestor investiții.
Vizitarea obiectivelor a fost precedată de o conferință de presă în care managerul celor trei proiecte, Ioan Jarcalete, a făcut un scurt istoric și o prezentare a celor trei proiecte.
„Programul Operațional Regional vine în sprijinul dezvoltării armonioase a regiunilor din România. Una dintre acestea este București-Ilfov, care beneficiază de o alocare de fonduri pentru dezvoltarea orașelor de aici. Un exemplu de succes este orașul Bragadiru. Alocarea POR este destinată în proporție de 80% dezvoltării administrației publice locale și 20% dezvoltării IMM-urilor, microîntreprinderilor, în principal, ONG-urilor și instituțiilor de cult”, au fost cuvintele Claudiei Ionescu, șeful Departamentului Promovare Regională și Investiții, din cadrul ADRBI, în deschiderea conferinței.
Creșterea siguranței cetățenilor, în atenția edililor
Unul dintre proiectele prezentate de Ioan Jarcalete a fost cel denumit „Achiziționarea și instalarea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității”. El s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, între iulie 2012 și februarie 2014 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 3,638 milioane de lei, din care 2,764 milioane de lei fonduri nerambursabile. „Proiectul a constat în amplasarea a 25 de camere video cu înregistrare permanentă și stocare de date pentru combaterea infracționalității și prevenirea accidentelor rutiere, în zonele considerate de poliția locală că reprezintă un risc ridicat de infracționalitate, în special cele aflate la periferia orașului. O mare parte din camere au fost orientate către obiectivele finanțate din fonduri europene, cum ar fi parcul de agrement și zonele dintre blocuri, dar și către obiective publice. De asemenea, au fost amplasate camere la toate trecerile de pietoni și la sensurile giratorii”, a precizat managerul Ioan Jarcalete. Totul a costat 3,638 milioane de lei, din care 2,764 milioane fonduri nerambursabile.
Un oraș mai curat, mai frumos, mai civilizat
Un alt proiect finalizat la Bragadiru este cel care a vizat „Modernizarea arhitecturală și peisagistică a spațiilor verzi aferente zonelor de locuințe”. Din iulie 2012, până în martie 2014, au fost modernizate 4,1 ha de teren, ceea ce a presupus plantarea de gazon, de plante perene, arbuști și arbori. Toate acestea au însemnat amenajarea a 3,7 mp de spațiu verde/locuitor. Totodată au fost amenajați 2.640 mp de alei, au fost amplasate bănci, coșuri de gunoi și s-a instalat un sistem de irigare a spațiilor verzi. În total, au fost plantați 1.675 de arbuști și puieți, iar spațiile de recreere ocupă o suprafață de 1.000 mp. Valoarea totală a proiectului este de 17,616 milioane de lei, din care 13,909 milioane de lei fonduri nerambursabile. „Zona dintre blocuri era ca o junglă, sau, s-au dacă vreți, ca un sătuc de la țară, cu garaje și cotețe”, ne-a spus Ioan Jarcalete.
O „bijuterie” de parc de agrement
Am lăsat, intenționat, la urmă, cel de-al treilea proiect. Pentru că el este, într-adevăr „o bijuterie”. Este vorba de „Modernizarea din punct de vedere arhitectural și peisagistic a Parcului de agrement”. O investiție unică, aș spune, în județul Ilfov. Ideea amenajării acestui parc, ne-a povestit Ioan Jarcalete, a pornit de la faptul că, „în acea zonă, locuitori din sectorul 5 al Capitalei, Bragadiru și alte localități veneau și făceau grătare pe unde se nimerea, într-un loc neîngrijit și neamenajat.” Suprafața amenajată este generoasă și are un relief interesant. Noul parc se întinde pe 7,82 de hectare, adică fiecare locuitor al orașului găsește aici 8,4 mp de spațiu verde, „numai al lui”. Proiectul a presupus investirea a 22,999 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile, 18,213 milioane de lei. S-au plantat 6.218 arbuști și puieți, platani, stejari, salcâmi, tei, pini, au fost amenajate 10.015 mp de alei și piste de biciclete, platforme pentru skateboard, fitness, role, foișoare, 3 locuri de joacă pentru copii cu o suprafață de 1.410 mp, spații de recreere pe 3.420 mp și s-au amenajat 30 de grătare, cu mese și bănci de stejar, pentru a veni în întâmpinarea amatorilor de picnicuri. „Cetățenii sunt încântați. În week-end-ul trecut a fost aici puhoi de lume”, spune încântat managerul de proiect.
Cuvintele sunt neîndestulătoare, imaginile spun mai mult decât o mie de cuvinte.
„E fabulos tot ce este aici!”
În parc câțiva părinți își aduseseră copiii la locurile de joacă. I-am întrebat ce impresie le-a făcut acest loc. Iată ce ne-au spus.
Ionuț Marin: „Am venit aici din Cornetu, pentru că noi nu avem așa ceva. E fabulos ce e aici! Am încercat și aparatele de fitness și vom veni și la un grătar.”
Camelia Ene: „Eu sunt tot din Cornetu. S-a făcut un lucru bun, banii au fost cheltuiți cu folos, din punctul meu de vedere. Faptul că nu sunt câini, faptul că e păzit sunt lucruri bune. E o atmosferă foarte plăcută. Pentru copii, este o investiție nemaipomenită. În week-end ne-am propus să venim și la un grătar. Nu ne așteptam să fie așa frumos, este o surpriză plăcută. Venim de trei zile. Și ori de câte ori va fi soare, noi vom fi aici.”