Reprezentanții a 15 organizații neguvernamentale și sindicale au participat pe 12 noiembrie a.c., la dezbaterea publică organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) asupra proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică.

Au avut loc dezbateri privitoare la transferul către administrația publică locală a competențelor legate de protecția mediului și de cultură, aflate acum în atribuțiile ministerelor,  la modul de finanțare a competențelor descentralizate și la influența procesului asupra personalului din instituțiile care urmează să fie transferate de la nivel central la nivel local.

Astfel, reprezentanții ministerului au clarificat faptul că personalul se transferă de la nivel central la nivel local fără nicio pierdere a drepturilor de care beneficiază în prezent. În ceea ce privește finanțarea, în bugetul pe anul 2014, vor prevăzute distinct sumele pentru instituțiile și competențele care urmează să fie preluate de administrația publică locală.

”Ideea de descentralizare nu este nouă, se vorbește despre acest lucru de mai bine de șapte ani, însă mereu apare, în spațiul public, ideea că România nu este pregătită. Noi credem foarte mult în acest proiect, l-am inclus în calendarul nostru legislativ și în programul de guvernare, așadar nu este o noutate că susținem acest proces”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, prezent la dezbatere. Acesta a mai subliniat faptul că, este un proiect la care ministerul a făcut permanent ajustări, pe măsură ce s-au primit propuneri argumentate. „Discutăm de șapte luni cu foarte multe instituții, pentru că ținta noastră este să ducem decizia și competențele administrației mai aproape de oameni. Toate criticile formulate astăzi sunt argumente pentru schimbarea pe care ne-o dorim, pentru că, practic, ele vorbesc despre neajunsurile din actualul sistem. Ceea ce ne dorim este să ne rupem de un sistem administrativ care, în prezent, este în mare parte același cu cel de dinainte de 1989”, a precizat Dragnea.