Ministrul Educației, Mircea Dumitru, consideră proiectul „Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară“ (ELI-NP) de la Măgurele o realizare fantastică.
„Este o realizare absolut fantastică, după orice standard internațional, ceea ce există deja aici și ceea ce va fi în viitorul apropiat este unul dintre cele mai importante centre de cercetare științifică din lume, care va avea rezultate științifice fascinante, probabil la care nici nu ne așteptăm astăzi și îi felicit pe toți cei care au avut viziunea acestui proiect și curajul și hotărârea să îl ducă până la capăt“, a spus Dumitru, potrivit Agerpres, după ce a vizitat centrul de la Măgurele împreună cu comisarul european pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas.
Un Nobel sigur
La rândul său, Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP a declarat că proiectul are unicitate prin infrastructura oferită.
„Nicăieri în altă parte în lume nu există combinația aceasta și tipul de experimente care se pot realiza aici. Cum zic eu și spun hotărât, va fi un premiu Nobel cel puțin obținut făcând experimente aici. (…) Cred că acest proiect este important ca mesaj – creierele, cei care sunt performanți, trebuie să circule. Sunt convins că subiectul, prin unicitate și atractivitate științifică, tehnologică îi va atrage pe foarte mulți“, a declarat Curaj.
„Este o întrebare celebră: ”ce a fost mai întâi – oul sau găina?”. Noi știm răspunsul la această întrebare. Avem găina, trebuie să creăm condițiile ca această găină să-și facă ouăle de aur, adică avem acest proiect, ce înseamnă cercetare pură, dacă nu dezvoltăm în jurul lui, astfel încât să transformăm cercetarea pură în aplicații pentru viața de zi cu zi, nu am făcut nimic“, a spus și președintele CJ Ilfov, Marian Petrache.
Și, nu în ultimul rând, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin – a salutat vizita comisarului european, apreciind intenția acestuia de a deveni ”un ambasador al României și un ambasador al acestui proiect la nivel european”.
”ELI-NP este un proiect care trece dincolo de știință și deschide România către întreaga lume prin intermediul orașului nostru, motiv pentru care, în următorii ani comunitatea din Măgurele se va dezvolta, nu numai prin atragerea de investiții, ci și prin impunerea sa ca punct strategic în știință și cercetare pe harta Europei și, de ce nu, a lumii”, a completat edilul.