Angajații Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) au protestat miercuri în fața Ministerului Agriculturii aproape 4 ore, iar discuțiile cu reprezentanții Ministerului Agriculturii nu au avut niciun rezultat.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis un nou mesaj angajaților Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) din teritoriu, respectiv „să fie în slujba fermierului și să își facă datoria din fișa postului”, după ce aceștia au protestat, miercuri, în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), față de perspectiva scăderii salariilor de la 1 ianuarie 2018, ca efect al aplicării Legii salarizării unitare.

Geamantanul lui Daea

”Au niveluri de retribuții respectabile și meritate. Este păcat să căutăm în sacul altuia când în geamantanul tău nu ai introdus efortul zilnic și lacrima de sudoare care merită pentru a putea să răspunzi. Ai ceva în geamantan? Da! Munca, respectul, atitudinea corectă, iar cel ce vă vorbește a avut tot timpul grijă să-i respecte pe toți și să nu promită ceea ce nu poate face, dar să facă ceea ce s-a stabilit. Am stabilit acest drum, mergem împreună”, a adăugat Daea.

„Domnul ministru (al Agriculturii, Petre Daea — n. r.) nu a venit. A fost domnul secretar de stat. Cererea noastră a fost trecerea pe aparatul central, atât. Nu renunțăm până nu obținem lucrul acesta. Nu alte discuții, alte ordonanțe care să ne ajute sau alte sporuri. Singura soluție este trecerea pe grila aparatului central. Au încercat să ne spună că încearcă alte variante, dar nu suntem de acord. Suntem o singură agenție. Noi am transmis că nu o să periclităm sub nicio formă plățile către fermieri, dar până la un punct”, a afirmat președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.

„Nu ne-au promis nimic, tocmai asta este problema. Au încercat să spună același lucru: să muncim și că salariile noastre sunt deja bune. Ne merităm salariile astea pe care le avem și care vor scădea de la 1 ianuarie. Noi am transmis că nu vrem discriminare, nu vrem să fim plătiți unii pe o grilă, alții pe o grilă, dar, în situația în care va fi o mică creștere, de 20 — 30 de lei, practic, aici a fost așteptarea, deci trebuie să așteptăm, că ar mai fi nevoie de ceva bani pentru trecerea pe grila aparatului central. În situația asta, susțin dânșii, ne-ar crește cu o sumă foarte mică și nouă”, a explicat liderul sindical.

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat că există un proiect de ordonanță de urgență care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire ce a avut loc marți, 14 noiembrie, la minister.

APIA are, în prezent, 4.859 de posturi, din care în jur de 400 sunt la nivel central.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.379