Iată ce cer funcționarii Agenției pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Acesta a fost și motivul pentru care, joi, 16 noiembrie, angajații instituției din toate centrele județene și locale ale APIA au ieșit, în număr mare, în întreaga țară, să protesteze față de faptul că anumite prevederi ale Legii 153 – a salarizării – vor avea efecte negative asupra veniturilor lor salariale.

Articol apărut în nr. 378 al Jurnalului de Ilfov, ediția print 

Problematica nu este nouă. Încă din luna iunie, reprezentanții sa­la­riaților Agenției de Plăți au atras atenția conducerii Ministerului Agricul­turii că aceste prevederi vor provoca reduceri salariale semnificative, pen­­­tru anumite categorii de angajați. Concluzia a reieșit după o serie de simulări și calcule efectuate de specialiști, care au urmat prevederile noii legi a salarizării. Atunci, în urma nenumăratelor demersuri, discuții și întâlniri, reprezentanții Sindicatului Național APIA au primit asigurări din partea responsabililor ­MADR că se vor căuta soluții pentru a îndrepta această situație. Dar, iată, au trecut mai bine de patru luni, se apropie termenul de 1 ianuarie 2018, când se va aplica Legea 153, iar plata contribuțiilor sociale va trece în sarcina angajatului, și funcționarii APIA s-au ales doar cu promisiunile…

Reduceri între 700 și 2.800 de lei!

Așadar, din simulările efectuate a reieșit faptul că, dacă salariile unor categorii de angajați APIA ar putea crește, pentru alte categorii veniturile vor cunoaște reduceri drastice, care ar putea fi cuprinse între 700 și 2.800 de lei. Cei mai afectați vor fi cei cu funcții executive, astfel încât un șef de birou, să zicem, va avea un salariu mai mic decât subalternii săi!

La mijloc se mai află și o altă anomalie: la nivelul APIA salarizarea nu este unitară. Este vorba despre coeficientul de salarizare, care nu este același la funcții similare, în toată instituția. Astfel, un consilier superior care îți desfășoară activitatea la nivel teritorial are un coeficient de 1,96, în timp ce coeficientul unui omolog de-al său din APIA Central este de 2,63. Prin urmare, odată cu majorarea de 25% prevăzută de noua lege, discrepanțele se vor adânci, coeficientul ajungând la 2,45 în teritoriu și la 3,29 la „Centru”. În aceste condiții, multe dintre salariile personalului APIA din centrele județene și cele locale vor scădea semnificativ, odată cu trecerea plă­ții contribuțiilor sociale la angajați. Totodată, simulările au arătat că, la nivel teritorial, fondurile pentru salarii se vor diminua.

Funcționarii APIA sunt revoltați de situație

Rezultatul acestor calcule i-a determinat pe angajații instituției să se revolte, nemulțumiți de pre­vederile celor două acte normative, iar pe data de 16 noiembrie ei au încetat pentru două ore lucrul, pentru a protesta față de această situație. A fost un protest spontan, la care au participat și funcționarii Centrului Județean Ilfov al APIA. Un protest care a plecat de jos, sindicatul nefiind implicat în organizarea lui.

Prin urmare, oamenii declară că se simt de­zamăgiți și umiliți, având în vedere că, pentru a reuși să autorizeze plata avansului din subvenții încă din 16 octombrie, ei au depus eforturi considerabile. „Am avut de respectat o serie de termene, ni s-a spus «închideți termenele!», «începeți controalele administrative!», astfel încât plățile să demareze încă din octombrie, iar la 1 decembrie să începem plățile regulare. Am respectat întocmai aceste termene, cu multe eforturi. Nu credem că are cineva ceva să ne reproșeze. Ba mai mult, domnul ministru ne-a și lăudat într-o conferință! Am muncit zi și noapte, sâm­bete, duminici și sărbători legale, uneori mult după miezul nopții, am venit la 12 noaptea să pornim plata avansurilor, și ce primim în schimb? Pe partea de salarii ni s-a spus: «așteptați, așteptați, aș­tep­tați!». Mulți dintre noi am pierdut și acele ore suplimentare la care aveam dreptul, pentru că nu am putut să le recuperăm în termenul legal! Protestul nostru este un strigăt de ajutor către domnul ministru Daea! Nu cerem decât să rămânem cu aceleași venituri salariale! Vom continua să muncim la fel, dar ce demnitate vom mai avea când ne vom trezi cu salariile diminuate? Noi credem că din acest conflict, absolut inutil vor avea de pierdut fermierii, care s-ar putea confrunta cu întârzieri ale plăților…”, ne-au declarat mai mulți angajați ai CJ APIA Ilfov, care au dorit, însă, să-și păstreze anonimatul. Totodată, ei afirmă că nu vor o creștere salarială, dar doresc o grilă unică de salarizare pentru toți angajații APIA. Potrivit acestora, diferența de salarizare ajunge, în unele cazuri, la 34% pentru funcțiile de execuție și de 60% pentru funcțiile de conducere, față de salariile din teritoriu.

Pe de altă parte, an­gajații susțin că directorul APIA, Adrian Pintea, ar fi afirmat, într-un mesaj transmis prin SMS, că există un proiect de ordonanță care urmează să fie discutat în Guvern, prin care toate aceste ano­malii ar fi corectate.