Ministrul Educației, Adrian Curaj, și cel al Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, au semnat un protocol de colaborare privind programul „Biomotric“ – un instrument de sondare în timp real a stării de sănătate somatică a elevilor și a perspectivelor de evoluție a performanței sportive.

Potrivit Ministerului Tineretului, colaborarea dintre cele două ministere are în vedere dezvoltarea unei platforme digitale populată cu seturi de date – actualizate la intervale precise – referitoare la parametrii antropometrici și biomotrici ai elevilor.

„Programul Biomotric va permite o bună cunoaștere a evoluției elevilor noștri, în parametri care privesc starea de sănătate ori condiția fizică a acestora. Școala este un mediu de dezvoltare armonioasă a viitorilor adulți, iar datele culese ne vor ajuta să conturăm politici eficiente în domeniul educației și al sănătății lor“, a precizat ministrul Educației.

Ministrul Tineretului și Sportului a subliniat că programul respectiv reprezintă un prim pas necesar pentru a ne cunoaște mai bine ca națiune, pentru a ști cât de sănătoși suntem, în ce valori biofizice și biologice ne încadrăm.

 

Platforma va fi dezvoltată de Institutul Național de Cercetare Sportivă (INCS) și va fi folosită ca instrument de sondare în timp real a stării de sănătate somatică a elevilor din România și a perspectivelor de evoluție a performanței sportive. De asemenea, ea conectează profesorii de educație fizică din toate unitățile de învățământ preuniversitar din țară.