Diete şi… reţete

Îţi cresc imunitatea, îţi reglează tensiunea, îţi îmbunătăţesc memoria

A început sezonul prunelor. Toamna se apropie cu pași repezi iar piețele abundă de prune, reginele fructelor în această perioadă a anului. Medicii recomandă consumul lor datorită numeroaselor valențe terapeutice pe care le au asupra organismului. Așa că, dacă vrei să-ți faci provizii pentru sezonul rece, fă loc în cămară și pentru preparatele din prune. Odată consumate, acestea te feresc de numeroase afecŢiuni.

Vitaminele şi mineralele care au grijă de sănătatea ta

– A – asigură pro­tec­ția pielii și mucoaselor, stimulează buna funcționare a sistemului osos și nervos și îm­bunătățește vederea; 

– B1 – îți oferă energia de care ai nevoie în timpul zilei și te ajută la memorare și concentrare astfel încât, vei avea un randament mai bun la școală, la serviciu, la treburile gospodărești;   

– B6 – participă la formarea hemoglobinei și stă la baza unor mușchi puternici și sănătoși. Tot vitamina B6 îți conferă o piele fină, delicată și îți stimulează creșterea; 

– C – constituie unul dintre nutrienții esențialii vieții. Ai mare nevoie de ea pentru că îți îmbunătățește sistemul imunitar, te ține departe de infecțiile respiratorii, renale etc., îți crește rezistența oaselor, a danturii și te menține tânăr;   

– E – îți protejează inima de boli severe, îți alungă starea de oboseală și grăbește vindecarea rănilor; 

– Calciul – te ajută să crești și să te dezvolți normal, să ai oasele rezistente, dantura sănătoasă și să nu ți se coaguleze sângele. Calciul este de asemenea, elementul răspunzător de funcția reproductivă; 

– Fierul – îți transportă oxigenul către celule și țesuturi, detoxifică organismul, apără organele interne de in­toxicația cu metale grele, participă la asigurarea funcției reproductive, îți menține imunitatea la nivelul optim și te ajută să crești și să te dezvolți sănătos și armonios; 

– Sodiul – îți “hidratează” rinichii, ficatul, vezicula biliară, pancreasul și intestinele;

– Magneziul – e bun pentru memorie, capacitatea de concentrare, buna funcționare a sistemului muscular, articular și menținerea imunității crescute; 

– Potasiul – men­ține inima sănătoasă pre­ve­nind hipertensiunea a­r­te­rială, aritmiile și insuficiența cardia­că, per­mite reglarea func­ției renale; 

– Iodul – asigură buna funcționare a glan­dei tiroide, scade ten­siunea arterială și eli­mină toxinele din sânge, țesuturi și organe.

Dieta pentru o ­digestie mai bună

Spală foarte bine șase – șapte prune uscate și lasă-le la macerat peste noapte într-un pahar cu apă Dimineața, pe stomacul gol bea apa din pahar și apoi mănâncă prunele. Urmează acest regim timp de patru-cinci zile.


Rețete pe alese… de la bucătari culese

Compot

Ingrediente:

 2 kg de prune

 1/4 kg de zahăr (după gust)

 1,5 l de apă 

 felii de lămâie (după gust).

Mod de preparare:

Spală bine prunele și pune-le într-un vas încăpător. Apoi clătește borcanele, pune fructe într-unul și toarnă apă. Măsoară cantitatea de apă care intră într-un borcan și înmulțește-o cu numărul de borcane pe care le ai. Pune întreaga cantitate de apă într-o cratiță mare și las-o la foc potrivit. Când apa dă în clocot, adaugă zahărul. Așează toate prunele în borcane, feliile de lămâie și completează cu apa. Dar numai după ce ai lăsat-o să se răcească puțin. Pune capacele și îmbuteliază bine.

Dulceață

Ingrediente

 2 kg de prune

 1 cană de zahăr

 1 cană de apă

 1 bețișor de scorțișoară.

Mod de preparare:

Spală foarte bine prunele sub jet de apă, apoi taie-le în jumătate și scoate-le sâmburii. Ulterior, toacă fructele cubulețe și pune-le într-o cratiță cu zahărul, apa și bețișorul de scor­țișoară. Lasă compoziția să fiarbă la foc domol și amestecă din când în când. Dulceața e gata atunci când fructele s-au înmuiat bine iar compoziția a scăzut destul de mult și s-a închegat. Ca să le păstrezi în cămară și în timpul iernii, scoate bețișorul de scorțișoară și pune dulceața în borcane pe care să le închizi ermetic.

Piure

Ingrediente:

 1 kg de prune 

 apă

Mod de preparare:

Spală prunele sub jet de apă și pune-le la fiert într-o oală mare, cu tot cu sâmburi. Lasă-le să fiarbă aproximativ un sfert de oră. După ce se răcesc, scoate-le sâmburii dar păstrează-le coaja. Pasează fructele cu ajutorul blenderului până obții o compoziție fluidă. Pentru îngroșare, adaugă cereale simple din orez. Piureul de prune este o alternativă excelentă la piureurile de legume. Se prepară rapid, nu este costisitor financiar și te delectezi și cu un produs delicios și sănătos.