La Casa Județeană de Pensii Ilfov e mereu agitație, dar ca în această perioadă, mai rar. Recalculările și biletele de tratament sunt subiectele noastre, deși… ar trebui să nu fie așa.

„Suntem foarte serioși!”

Directorul Casei Ju­dețene de Pensii Ilfov, Pavel Sile, ne detaliază motivele pentru care este atât de aglomerat holul clădirii unde funcționează cei care se ocupă de pensiile ilfovenilor: “În afară de situațiile curente pentru care pensionarii ilfoveni au dreptul și datoria să treacă pe la Casa de Pensii, mai există și situațiile în care ei nu ar trebui să vină la noi. Și repet, sunt situații când pensionarii NU trebuie să se ducă undeva să-și capete drepturile. Acestea vin singure. Să vă explic: este vorba despre Legea 192/7.07.2015 pentru completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această lege a fost dată doar pentru o anumită categorie de pensionari, nu pentru toți. Doar că, toți pensionarii vor ca pensia lor să se recalculeze în baza noii legi. Iar această dorință a lor – pe care, la un moment dat o înțelegem – ne aglomerează și frânează tot ceea ce ține de bunul mers al unui dosar de pensie. Mai exact, un pensionar vine, depune cererea pe care o preia un angajat care se duce la arhivă, scoate dosarul, se apucă de căutat după ani de pensie și adeverințe și, într-un final, constată că omul nu are dreptul la o recalculare așa cum o specifică Legea 192.  Însă, toată procedura a durat două zile, să spunem, iar astfel de situații sunt cu sutele, conform cererilor depuse. Iar ca număr de personal angajat nu suntem deloc în normative, dimpotrivă, schema de personal este mult diminuată. Și mai este un aspect: deși publicată în Monitorul Oficial în 7.07.2015 și a intrat în vigoare în 10.07.2015, Legea 192 nu are norme de aplicare. De aceea, nu le putem spune concret pensionarilor care au dreptul la recalculare momentul în care pe fluturaș vor apărea mai mulți bănuți. Așteptăm și noi, ca și ceilalți colegi din țară, să ne fie transmise normele de aplicare. Atât prevăd precizările pe care le-am primit de la Casa Națională de Pensii Publice: Sumele cu titlul de pensie rezultate în urma recalculării se cuvin de la data de 01.01.2016. Suntem o echipă de oameni serioși la Casa Ju­de­țeană de Pensii Ilfov și îi rog pe pensionarii noștri să aibă încredere în noi și să ne dea timpul necesar procesării fizice a fiecărui dosar, din momentul în care vom primi normele de aplicare“, adaugă directorul CJPI, Pavel Sile.

 

Concret, ce-i  cu Legea 192?

Este vorba despre legea care prevede recalcularea pensiilor unei anumite categorii de pensioanri care au avut locuri de muncă încadrate la grupa I și/sau grupa a II-a de muncă. Bun. Doar că nu e doar atât. Se recalculează pensia pentru o anume perioadă de timp care a rămas necalculată, în funcție de momentul ieșirii unei persoane la pensie. Au dreptul cei care au ieșit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011, dar nu li s-a recalculat punctajul după data de 1 aprilie 2001. Așadar, dacă nu vă regăsiți în această condiție și, mai ales, nu ați lucrat în condiții speciale, nu are rost să mergeți la Casa Județeană de Pensii Ilfov și să depuneți vreo cerere.  Și, oricum, nu trebuie depusă nicio cerere, recalcularea se face automat, din computer. Este una dintre înlesnirile care se caută acum în birocrația românească pentru a înlătura tonele de hârtii care circulă zilnic.

 

Cine sunt beneficiarii Legii 192?

Și pentru a vă orienta atunci când credeți că aveți dreptul la o recalculare pe baza Legii 192, iată cine sunt beneficiarii recalculărilor automate: nevăzătorii și persoanele cu handicap; persoanele care au lucrat în cercetare, explorare, exploatare și prelucrare a materiilor prime nucleare; persoane din industria minieră; persoanele care au lucrat la Întreprinderea Acumulatorul București și Întreprinderea de Produse Electrotehnice Bistrița; persoanele pensionate conform Decretului – lege 114/1990 privind încadrarea unor categorii de salariați în grupele I și II de muncă (artiști, personal navigant, piloți); persoanele care au lucrat în industria extractivă, de petrol și gaze. Dacă nu sunteți în aceste situații, nu depuneți cereri și nu vă supărați pe angajații Casei Județene de Pensii Ilfov.

 

Mergeți la tratament și în extra-sezon!

Problema spinoasă nr. 2 de la Casa Județeană de Pensii Ilfov sunt… biletele de tratament, mai exact perioadele în care toți pensionarii ilfoveni vor să meargă la tratament. Ce spune directorul Pavel Sile: ”Toată lumea depune cereri pentru lunile iunie-iulie-august și nimeni nu este interesat de faptul că, de exemplu, într-o săptămână începe prima serie de tratament sau de faptul că și în octombrie, noiembrie mai sunt locuri. Dar, pensionarii ilfoveni trebuie să afle că, pentru lunile de sezon, proprietarii hotelurilor și ai bazelor de tratament negociază ocuparea locurilor cu mult mai multe societăți, în așa fel încât și cei activi să poată beneficia de tratament. Astfel, locurile pentru perioada de sezon sunt puține. Dacă 20 de pensionari vor să meargă într-o anume stațiune în iulie, să spunem, prin repartizarea computerizată nu ni se acordă decât 5 locuri. Și de aici, discordie. Da, la același hotel/bază de tratament există locuri în aprilie, să spunem, însă nu depune nimeni cerere pentru acea perioadă”.

3139 locuri, 19 serii x 16 zile

Conform documentelor transmise de Socie­tatea de Tratament Bal­near și Recuperare a Ca­pacității de Muncă (TBRCM) aceasta deține complexe balneare și o capacitate de cazare de 3.139 locuri după cum urmează: Amara, Ialomița = 488; Baia, Mehedinți = 208; Bizușa, Sălaj = 74; Buziaș, Timiș = 200; Covasna, jud. Covasna = 294; Geoagiu, Hunedoara = 245; Lacu Sărat, Brăila = 164; Moneasa, Arad = 204; Nicolina, Iași = 150; Olănești, Vâlcea = 264; Pucioasa, Dâmbovița = 222; Sărata Monteoru, Buzău = 166; 1 Mai, Bihor = 460. Toate locurile enumerate sunt pe serie. Și mai este ceva important de adăugat: bazele de tratament ale TBRCM au fost modernizate în ultimii ani, aparatura medicală este de înaltă tehnologie, iar personalul este foarte calificat. Prima serie de tratament a început la Sărata-Monteoru, din 15 februarie. Bucurați-vă tot timpul anului de timpul liber pe care îl aveți și recuperați-vă sănătatea!