Cea de-a cincea ediție a Festivalului „Culorile toamnei” din Buftea
Un coș cu fructe de toamnă, ornat cu frunze ruginii. Peisaje în nuanțe gălbui și maronii, poleite de razele timide ale soarelui. Dovleci de toate dimensiunile, frumos decorați. O rochie, împodobită cu frunze în nuanțe felurite. Oameni din boabe de porumb, cu părul confecționat din mătase de porumb. Un copac cu frunze din nasturi. Sunt doar câteva dintre cele 532 de creații ale copiilor din Buftea, expuse weekend-ul trecut la cea de-a V-a ediție a Festivalului „Culorile toamnei”.
Ca și în anii precedenți, timp de trei zile, Centrul Cultural din Buftea a fost încărcat de artă, invitați, vizitatori, părinți și, mai presus de toate, copii fericiți. Desfăşurat sub forma unei expoziţii-concurs, festivalul din acest an a fost organizat, așa cum este tradiția, de Asociația „Darul Copilăriei”, cu sprijinul Primăriei Buftea.
Succesul cere extindere
De la an la an, numărul celor interesați de acest eveniment este în creștere, el depășind granițele orașului Buftea. „Dacă anul trecut am avut în concurs 459 de lucrări, anul acesta am ajuns la 532 de creații, apaținând copiilor din învățământul preșcolar, primar gimnazial și liceal. Pentru prima dată, avem și câteva lucrări din afara orașului Buftea, mai exact din București și Mogoșoaia. În aceste condiții, începând de anul viitor, festivalul nu va mai fi un eveniment local, ci unul județean”, ne‑a declarat învățătoarea Andreea Burtea, cea care a pus bazele acestui proiect și care se ocupă, an de an, ca el să iasă din ce în ce mai bine.
Cele mai multe lucrări expuse au aparținut copiilor din învățământul primar, în special elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 din Buftea.
Ghindele și conurile de brad au cucerit publicul
Și pentru că nu a fost doar o simplă expoziție, ci un concurs, a sosit și momentul premiilor. Iar pentru acest moment, Centrul Cultural a fost umplut până la refuz cu părinți și dascăli mândri și emoționați, dar și de copii nerăbdători și plini de viață. An de an, cei care votează sunt vizitatorii expoziției, iar la această ediție, numărul acestora a fost de circa 5000 de persoane. Marea câștigătoare din acest an a fost Maria Teodora Gheorghiță, în vârstă de 11 ani, elevă în clasa a V-a D a Școlii Gimnanziale nr.1 din Buftea. Maria a realizat un frumos colaj din ghinde, frunze și conuri de brad. „Pentru această lucrare m-am inspirat de pe internet, dar am venit și cu aportul meu. Lucrul efectiv mi-a luat cam trei zile și toate materialele au fost strânse de mine”, ne-a spus Maria care a participat și anul trecut la festival. Pe lângă Marele Premiu, au fost acordate 35 de premii I, 45 de premii II, iar restul copiilor participanți au primit premiul III.
La eveniment a fost prezentă și Aretinica Rudeanu, director al Scolii Gimnaziale nr.1 din Buftea, care a ținut să îi felicite pe toți cei implicați în proiect. „În primul rând, vreau să îi felicit pe toți copiii care au participat la această «risipă» de frumos și culoare, care a umplut de bucurie sufletele tuturor vizitatorilor. Felicitări și celor care s-au ocupat de organizare, dar și Primăriei care s-a implicat din plin și de această dată”.
Educația prin artă
Educarea copiilor în spirit creativ este foarte importantă pentru parcursul lor viitor. Chiar dacă se poate manifesta în orice domeniu, în artă, creativitatea este esențială. Folosindu-și imaginația, copiii învață să se exprime liber sau să prezinte sentimente și idei pe care altfel nu le-ar putea formula. În plus, arta ajută la socializare, lucrul în grup, formarea abilităților de comunicare, motivare, încrederea de sine și deschidere către diversitate culturală.